Afgewerkte urnenkerk en dorpshuis De Seizoenen Lampernisse voorgesteld

0 / 5

Your page rank:

Het stadsbestuur van Diksmuide stelt in het charmante dorp Lampernisse de afgewerkte urnenkerk met dorpshuis De Seizoenen voor. De kerk van Lamper-nisse werd onttrokken aan de eredienst. Het prachtige gebouw krijgt van het stadsbestuur nu een unieke en tweeledige bestemming.

Het project is een samenwerking tussen het stadsbestuur, de professionele partners en de inwoners van het mooie Lampernisse.

In alle stilte werd in het charmante Lampernisse gewerkt aan en in de kerk. Die is ondertussen al sinds 1 januari 2018 onttrokken aan de eredienst. Vandaag zijn alle werken afgerond en is de kerk nog unieker dan voorheen. De herbestemming van het gebouw is tweeledig. Het doet nu dienst als urnenkerk en heeft een ruimte met socio-culturele functie. “De ziel van het gebouw blijft, ondanks de verandering, behouden en wordt zelfs versterkt”, meent schepen voor Kerkfabrieken Martin Obin.

Ingrijpende werken voor de heropwaardering van het gebouw

Architectenbureau D’Hooghe-Meganck maakte de plannen voor dit vernieuwd concept op. Groep Monument-Vandekerkhove voerde de werken uit voor een bedrag van 655.000 euro, btw inbegrepen. De werken vatten aan op 6 januari 2020 en werden op 30 oktober beëindigd. Alle meubilair werd uit de kerk verwijderd en de waardevolle elementen kwamen in het bezit van de kerkfabriek van Oostkerke. De bestaande verlichting was volledig gedateerd en kon zeker geen positief keuringsbewijs meer krijgen. De elektriciteit werd dus vernieuwd en aangepast aan de hedendaagse normen. De muren werden ontdaan van alle pleister waardoor het gebouw door de sereniteit en neutraliteit een heropwaardering krijgt.

Urnenkerk

Het schuurgedeelte van de kerk (trouwens ook het oudste gedeelte) is nu ingericht als urnenkerk. De boomvormige structuur, vervaardigd uit Multiplex es, waarin de urnen worden geplaatst verwijzen naar de aanwezige boomstructuur in de directe omgeving van de kerk. Momenteel werden 6 urnenbomen geplaatst met telkens 20 urnenissen. In totaal zijn er dus 120 nissen aanwezig. Je herkent dezelfde stijl van de urnenbomen in de zitbanken waarop je even kunt rusten of mediteren bij onze dierbaren. De toegang tot het urnengedeelte gebeurt via de hoofdingang van het kerkgebouw.

Rustplaats voor al wie het wil

De urnenkerk herbergt een begraafplaats voor al wie het wil. Ook niet-Diksmuidelingen kunnen hier een rustplaats vinden na hun overlijden. Het reglement met alle praktische afspraken wordt maandag 30 november ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Voor meer info kun je terecht bij de dienst burgerzaken via burgerzaken@diksmuide.be of 051 79 30 10.

Respectvol geheel

Het urnengedeelte loopt naadloos over in de socio-culturele ruimte: dorpshuis De Seizoenen. De twee ruimtes worden gescheiden door een metalen hekken. Hierdoor wordt het zicht van de kerk in zijn totaliteit bewaard. Van waar je ook kijkt, je kan steeds alle hoeken van het kerkgebouw bewonderen, zowel vanuit het urnengedeelte als vanuit de socio-culturele ruimte. Er werden twee afzonderlijke toegangen voorzien om beide ruimten in alle rust en sereniteit te laten samengaan. Je neemt de centrale ingang om de urnenkerk binnen te gaan, het dorpshuis bereik je via de nieuwe ingang in de zijbeuk van de kerk.

Dorpshuis De Seizoenen

Dorpshuis De Seizoenen is een houten verwarmde box binnenin het gebouw. Deze nieuwe ruimte heeft een speciale structuur en is zo ontworpen dat wanneer je in het midden van dit houten skelet staat, je telkens een prachtig zicht hebt op ofwel de mooie brandglasramen in de voorzijde van de kerk ofwel op het oksaal in de achterzijde. Een zicht dat je ook had wanneer deze box er niet was. De spitsstructuur met zijn vele uniek spanten en met zijn toepasselijke glasstructuur zijn markant binnen dit totale complex.

De raamopeningen in de zijbeuk werden naar beneden opengetrokken zodat er van hieruit meer interactie is met het buitengebied. De zwarte stalen deur en ramen met hun speciale omlijsting vormen een geheel met de nieuwe ruimte. Er werd in de weide rond de kerk een nieuw verlicht toegangspaadje aangelegd. Het visueel contact met het open landschap van Lampernisse en de aanwezige waterpartijen op de rand van dit perceel zijn unieke troeven die de ontwerpers geïntegreerd hebben in dit project.

Invulling De Seizoenen

De socio-culturele ruimte kan gebruikt worden voor lezingen, voorstellingen, vernissages, bijeenkomsten van plaatselijke verenigingen en het bewonersplatform en zoveel meer. De naastliggende ruimte is een ideale ruimte voor tentoonstellingen. Tal van kunstenaars zullen zich geroepen voelen om in deze unieke locatie hun werken tentoon te stellen. Voorlopig werd nog geen zaalverantwoordelijke aangesteld, de procedure is wel lopende.

Sanitaire blok, technische ruimte en keukentje

De voormalige sacristie werd omgevormd tot een kitchenette. Ook werd er een sanitaire blok ingericht met een toilet voor mindervaliden met daarnaast nog een technische ruimte.

Even terug in de tijd

Dit hele project is niet over één nacht ijs gegaan. Op 1 januari 2018 werd het kerkgebouw onttrokken aan de eredienst. Een eerste heel belangrijke stap voor dit project. De Heilige Kruisverheffing van Lampernisse werd toen samengevoegd met de parochie St. Pharaildis van Oostkerke met enerzijds een canonieke procedure en anderzijds een burgerrechtelijke procedure.

“Ik weet nog goed dat we met een delegatie van het stadsbestuur, CKB en de dorpsgemeenschap op 11 december 2015 ons voorstel tot herbestemming mochten voorleggen aan het Bisdom. We werden daar goed onthaald en ons voorstel kreeg draagkracht maar het was de priesterraad die hierover besliste”, aldus schepen Martin Obin.

Op 22 februari 2017 heeft het stadsbestuur het architectenbureau D’Hooghe-Meganck kunnen aanstellen om een ontwerp op te maken. Meteen ging het architectenbureau aan de slag en werd hun voorstel teruggekoppeld aan zowel het schepencollege als aan de bewoners van Lampernisse. Opmerkingen en aanpassingen moesten gebeuren om tot een consensus te komen. Daarna konden de volgende stappen tot uitwerking volgen.