België legt zich niet neer bij Franse plannen windmolenpark voor Duinkerke

De Franse overheid heeft plannen om een windmolenpark te bouwen op zee naast de Belgische grens. Vandaag volgde een nieuwe stap in de publieksconsultatie hierrond. De Belgische regering neemt akte, blijft geloven in dialoog om tot een oplossing te komen en zet juridische middelen in indien nodig.

De Franse overheid heeft plannen om een windmolenpark op zee te laten bouwen naast de
Belgische grens ter hoogte van Duinkerke. In het najaar van 2020 werd hierover in Frankrijk een publieksraadpleging gehouden. Ook België organiseerde onder impuls van vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne begin december een digitale
publieksvergadering. Hiermee werd een stem gegeven aan de bezorgdheden van de kustbewoners, de haven van Oostende en andere belanghebbenden. Vandaag volgde de volgende stap in de Franse publiekconsultatie: de conclusies van de ontwikkelaar met bekendmaking van de wijze waarop ze willen verder werken aan het windmolenpark. De Belgische regering neemt hier akte van maar blijft geloven in dialoog om tot een oplossing te komen. Daarnaast zullen ook de juridische middelen indien nodig benut worden.


Vlak bij de Belgische grens plant de Franse overheid een windmolenpark op 10 km voor de kust van Duinkerke. In een zone van 55 km² zullen maximaal 46 windmolens gebouwd worden om samen 600 MW elektriciteit op te wekken.


De federale regering volgt dit project sinds 2016 van dichtbij op. Deze plannen leiden tot vele
bezorgheden. Zo heeft de bouw van het park met heel hoge windmolens zo dicht bij de kust een directe impact op het zeezicht van de kustbewoners. Ook aan Franse zijde van de grens stuit dit overigens op protest. Daarnaast ziet de haven van Oostende het park liever opschuiven omdat met de huidige locatie historische vaarroutes naar het Verenigd Koninkrijk geblokkeerd worden. Verder worden luchtvaart en scheepvaartveiligheid bedreigd. Tot slot zou het park gebouwd worden in natuurgebied zonder dat hierrond het nodige studiewerk gevoerd wordt.
In het najaar van 2020 liep er in Frankrijk een publieksconsultatie over dit project. Op initiatief van de minister van Noordzee gebeurde in ons land begin december hetzelfde. Hoewel projectontwikkelaars EDF en RTE hier wettelijk niet toe verplicht zijn, namen zij ook deel om extra toelichting te geven en vragen te beantwoorden tijdens een digitale vergadering.
De ontwikkelaars hadden na de publieksconsultatie tot uiterlijk 15 mei de tijd om aan te geven of ze zouden doorgaan met het project of niet. En zo ja, op welke manier ze met de bemerkingen rekening zouden houden. Op een persconferentie vandaag gaven de ontwikkelaars te kennen door te willen zetten met hun plannen.

De federale regering neemt akte van deze beslissing en zal nu de inhoud ervan grondig bestuderen. Dit in samenspraak met het advocatenkantoor dat werd aangesteld. De aankondiging komt niet als een verrassing. De beslissing was aangekondigd en de regering werd hier afgelopen weekend ook door de Franse overheid van op de hoogte gebracht.
De huidige plannen houden onvoldoende rekening met de Belgische bezorgdheden. Ons land is,
ondanks haar beperkte kustlijn, wereldwijd de vijfde grootste producent van offshore windenergie.


We juichen investeringen in windmolens op zee toe. Maar de voorgestelde locatie is problematisch. Daarom hebben we de voorbije jaren een constructieve dialoog gevoerd met de Franse overheid. Tijdens de Franse publieksconsultatie werd een voorstel uitgewerkt van een alternatieve locatie en ingediend als Belgisch standpunt. Het voorgestelde gebied verder naar het noorden biedt een oplossing aan alle Belgische bezwaren. Eind vorige maand trokken medewerkers van de minister van Noordzee naar Parijs om gedurende drie dagen intensief te overleggen met de Franse overheid. Hierbij werd ook verder ingegaan op de juridische aspecten om een verplaatsing van het park mogelijk te maken. Ook regeringsleiders Macron en De Croo bespraken de kwestie al. Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne blijft namens de Belgische regering het dossier nauwgezet opvolgen. Daarbij worden indien nodig de juridische middelen benut. De Belgische regering heeft als één van de betrokken actoren 2 maanden om beroep in te dienen tegen deze beslissing. Daarnaast wordt verder volop ingezet op dialoog om tot een oplossing te komen als goede buren in onze gezamenlijke strijd voor groenere energie. Hij werkt hiervoor samen met betrokken Belgische partners zoals de kustgemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort en de haven van Oostende.


Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Noordzee: “De geplande zone voor deze windmolens bevindt zich op een boogscheut van de Belgische grens. Het is terecht dat er heel wat bezorgdheden zijn. Dankzij onze nauwe contacten met de Franse overheid blijven we hameren op verder overleg. De dialoog is voor mij nog steeds de beste en snelste manier om tot een aanvaarbare en rechtszekere oplossing te komen voor alle betrokken partijen. Ik blijf dit project namens de federale regering nauwgezet opvolgen.”


Bram Degrieck, namens burgemeesters van de Westkust: “Dit is een belangrijke beslissing in de
procedure, het is alvast goed dat er duidelijkheid is. Het Franse concern dient nu de bouwvergunning aan te vragen, waartegen wij ons in ieder geval met alle middelen zullen verzetten.”


Dirk Declerck, CEO Haven van Oostende: “Haven Oostende is voorstander van ontwikkelingen op het vlak van offshore windenergie. Haven Oostende benadrukt echter dat de historische vaarroutes tussen Oostende en het Verenigd Koninkrijk gevrijwaard moeten blijven en dat haar rechten hieromtrent niet mogen geschonden worden. De locatie van het voorziene windmolenpark dient dus gewijzigd te worden en we verheugen ons in de steun van minister van Noordzee, Vincent van Quickenborne en van de Belgische Staat hieromtrent.”

Extra nieuws:

Nieuws Veurne

Skatecontest 20 april Veurne

Skatecontest 20 april Veurne: Na het overweldigende succes van vorig jaar, is het tijd voor een nieuwe ronde van skategeluk voor jong en oud! Locatie:

Nieuws Poperinge

Fietsroute ‘Kindjes en Keikoppen’

Fietsroute ‘Kindjes en Keikoppen’: Fietsen op de grens tussen Ieper en Poperinge. Al eeuwenlang is er een gezonde rivaliteit tussen Ieper en Poperinge. In de

Nieuws Poperinge

De IJzer bij dag en dauw

De IJzer bij dag en dauw: Stap uit de dagelijkse sleur en omarm de pracht van een nieuwe dag tijdens onze dauwtrip. We vertrekken voor de