Belgisch kampioenschap wielrennen ook in Veurne

Beslissen de wind en De Moeren over de Belgische titel in het wielrennen? Het zou zomaar eens kunnen! Op zondag 26 juni strijden de Belgische eliterenners voor de felbegeerde driekleur. Het kampioenschap vindt in Middelkerke plaats, maar ook Veurne speelt, als geboorteplek van de koers, een prominente rol in het parcours. Zo moeten de deelnemers twee grote lussen rijden in het stadscentrum en De Moeren. Houd rekening met verkeershinder tussen 13.20 en 14.50 uur.

Het peloton vertrekt om 12.15 uur in Middelkerke en zal via de Izenbergestraat rond 13.20 uur Wulveringem binnenrijden. Daarna gaat het langs de Gouden-Hoofdstraat, Kwadestraat en de Sikkelstraat richting De Moeren en de Cobergherstraat. Via Adinkerke en de Duinkerkestraat komen de renners naar het stadscentrum en trekken ze door de Peter Benoitlaan, Zuidstraat, Zuidburgweg en de Vaartstraat richting Alveringem. 

De renners leggen dezelfde lus daarna nog 1 keer af. Na die tweede ronde vervolgt het peloton haar weg door de Albert-I-Laan, Brugse Steenweg en Toekomstlaan om langs Booitshoeke rond 14.50 uur ons grondgebied te verlaten.

Tijdens de passages van de wedstrijd is er natuurlijk geen verkeer mogelijk op het parcours. Zo’n tien minuten voor iedere doortocht zullen de straten verkeersvrij worden gemaakt. Er geldt ook een parkeerverbod van 12 tot 15 uur in de straten waar de wedstrijd passeert.

De koers is in Veurne geboren!

Het is op zich vanzelfsprekend dat dit Belgisch kampioenschap voor een deel in Veurne wordt afgewerkt, want de koers is in feite in Veurne begonnen! De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem, Milaan-San Remo en zelfs de Tour de France hebben allemaal hun rijke geschiedenis te danken aan de oervader van alle koersen: Veurne-Adinkerke-Veurne! Het was professor Pascal Delheye van de UGent die dit in 2019 ontdekte.


De allereerste interstedelijke wielerwedstrijd ter wereld werd in 1869 tussen Veurne en Adinkerke afgewerkt. Een jaar eerder waren er wel al wielerwedstrijden in bijvoorbeeld Parijs en Brussel, maar dat waren stadscriteriums rond de spreekwoordelijke kerktoren. Veurne-Adinkerke-Veurne was letterlijk en figuurlijk het startschot van een ware revolutie. Voor het eerst werd de openbare weg optimaal benut om fietswedstrijden te organiseren en kon de piepjonge sport echt groeien. Die eerste interstedelijke koers ooit werd trouwens gewonnen door Justin Vandermeere uit Alveringem. 

Quote Pascal Sticker, schepen van Sport: “De Moeren en onze historische stadskern vormen opnieuw het decor voor een belangrijke wielerwedstrijd.”

Foto: Het wielerpeloton trekt opnieuw door De Moeren – © Bart Seys