Bewegen Op Verwijzing helpt inwoners in Poperinge en Vleteren meer bewegen

bewegen op verwijzing

0 / 5

Your page rank:

Ook in Poperinge en Vleteren is het project ‘Bewegen Op Verwijzing’ gestart. Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners van Poperinge en Vleteren met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen. 

Flavie Vanbesien is de Bewegen op Verwijzing-coach voor Poperinge en Vleteren. Flavie is kinesitherapeut van opleiding en helpt je als professionele coach gezond te bewegen. Ze zal niet samen met de cliënt bewegen, maar maakt een beweegplan op dat hem op het lijf geschreven staat én motiveert als het even wat moeilijker gaat. Van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt: Flavie helpt haar cliënten op weg en motiveert hen, op maat van hun dagelijks leven.

Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaalt de deelnemer zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding (of 21 uur groepsbeleiding). De Vlaamse overheid neemt het grootste deel van de kosten voor zijn rekening. De deelnemer betaalt slechts een beperkte bijdrage:

  • Voor individuele begeleiding betaal je max. 5 euro per kwartier. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je max. 1 euro per kwartier.
  • Voor groepsbegeleiding betaal je max. 1 euro per kwartier. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je max. 0,5 euro per kwartier.

Bewegen als geheime wapen tegen het coronavirus
Ideaal ook in deze tijden: bewegen is hét geheime wapen tegen het coronavirus. Je stress vermindert, je weerstand verbetert én je hebt minder kans op ziekten zoals overgewicht en diabetes. De begeleiding is bovendien volledig coronaproof volgens de geldende maatregelen. En voor wie dat wenst, kan de begeleiding ook via een videogesprek, tijdens een wandeling of op afstand buiten in de buurt.

Tijdelijk geen verwijsbrief nodig
Om huisartsen te ontlasten is er tijdelijk geen verwijsbrief van de huisarts nodig om met Bewegen op Verwijzing te starten. Eens de deelnemer goed opgestart is en de drukte bij de huisarts wat verminderd is, kan de deelnemer of coach Flavie contact opnemen met de huisarts en om de getekende verwijsbrief vragen. 

Meer informatie
www.poperinge.be/bewegenopverwijzing

Bewegen op Verwijzing is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Regio Poperinge-Vleteren diende hiervoor een aanvraagformulier in bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, onder begeleiding van Logo Midden-West-Vlaanderen. In dat dossier gaf de regio aan wie als coach aan de slag kan, hoe ze de huisartsen hierover zullen informeren en hoe ze dit initiatief ook voor iedereen toegankelijk zullen maken.