Bier- en Hoppefeesten gaan door in 2023

Bier - en Hoppefeesten 2023

Stad Poperinge heeft beslist om de volgende Bier- en Hoppefeesten op 15,16 en 17 september 2023 te organiseren. De 25ste editie werd in 2020 en in 2021 uitgesteld, afhankelijk van de situatie zouden de feesten in 2022 of 2023 terug volledig kunnen doorgaan. Nu het tijd is om de voorbereidingen te starten, maar er nog steeds heel wat onzekerheid is, hakt het stadsbestuur de knoop door.

De driejaarlijkse Bier- en Hoppefeesten staan telkens garant voor een bomvolle feesttent op het Oudstrijdersplein, een spannende Hopkoninginverkiezing en de kleurrijke Hoppestoet als kers op de taart. Het stadsbestuur en heel wat verenigingen, scholen en vrijwilligers werken hier maanden aan een stuk aan om een topfeestweekend te organiseren. De aanhoudende coronamaatregelen en onzekerheid maken het echter te moeilijk om deze voorbereidingen veilig te starten. Daarnaast lokken de Hoppefeesten traditioneel ook heel wat buitenlandse bezoekers, waaronder uit de jumelagegemeenten. Een 8-tal buitenlandse groepen nemen deel aan de Hoppestoet. Ook dit komt door de coronamaatregelen in het gedrang.

Voorbereidingen nu al van start

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft vandaag de knoop doorgehakt en besloot om de uitgestelde editie van de Bier- en Hoppefeesten nu ook officieel af te gelasten. Het is een moeilijke beslissing die niet langer kon uitgesteld worden. De volgende editie staat gepland in september 2023, waardoor ook de periodiciteit terug klopt. Stad Poperinge streeft ernaar om een volwaardige topeditie van de Bier- en Hoppefeesten te organiseren in 2023 en start dan ook in dit jaar al aan de voorbereidingen.

Schepen van toerisme Klaas Verbeke:  “Zoals we vorig jaar zeiden, willen we voor de volle 100% inzetten op échte Hoppefeesten, met alles erop en eraan. Liefst in 2022, maar indien dat niet lukt, dan zeker in 2023. Het zou goed kunnen dat er in september geen coronaperikelen meer zijn, maar wie zal het zeggen? Bij zo’n feesten en een stoet komt heel wat voorbereiding kijken, daarom kunnen we niet meer wachten en moeten we nu de knoop doorhakken.”

Burgemeester Christof Dejaegher: “We weten hoe zeer Poperingenaars en vrienden van Poperinge uitkijken naar nieuwe feesten. Dat geldt zeker en vast ook voor ons. Hoe graag wij het ook anders willen, dit jaar is er nog steeds veel onzekerheid. Te veel om nu van start te gaan. We willen buitenlandse gasten verwelkomen, zonder beperkingen samen het glas heffen, een stoet met zoveel mogelijk toeschouwers… En geen voorbereidingen starten die we dan misschien terug stop moeten zetten. We kiezen er daarom voor om de editie van 2020 los te laten, en ons volledig te focussen op de feesten in 2023.”

Extra sfeer op Lekker Westhoeks

Naar jaarlijkse gewoonte wordt wel de streek- en biermarkt Lekker Westhoeks georganiseerd in het derde weekend van september. Ook vorig jaar bood dit troost voor de vele Poperingenaren die uitkeken naar hun feestweekend. Momenteel wordt er nog gekeken om tijdens de maand september een aantal extra Hoppefeest-elementen op te nemen om de pijn van nog een jaar zonder Bier- en Hoppefeesten te verzachten.