Brexit: mogelijk verkeershinder!

0 / 5

Your page rank:

De Brexit komt er aan. Vanaf 1 januari 2021 om 0 uur is het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) een land buiten de EU en zullen de douanecontroles mogelijk een stuk uitgebreider zijn. Dit kan verkeershinder opleveren die tot in Veurne voelbaar is. Met enkele tips willen we jouw voorbereiden.

Er liggen heel wat scenario’s op tafel, maar het is nog niet duidelijk hoe de verkeersimpact zich net zal ontwikkelen. Er zijn heel wat factoren die hierop een invloed hebben. De hinder kan zich concentreren op de E40 richting Frankrijk en kan mogelijk vanaf 4 januari al problemen veroorzaken.

Als de verkeershinder tot of zelfs voorbij Veurne zal aangroeien, is het duidelijk dat de problemen in onze stad vooral bij de op- en afritten van de E40 zullen liggen. Veurne heeft twee zones op haar grondgebied, de afrit bij het Bakkerijmuseum en de afrit Oostduinkerke in de Toekomstlaan.

Het provinciaal crisiscentrum van de Gouverneur, Stad Veurne, de federale politie, Politiezone Spoorkin en Agentschap Wegen en Verkeer zijn klaar om alle mogelijke scenario’s op te vangen en te verwerken. 

Vermijd de buurt van op- en afritten

Niet alleen op de E40 kan er hinder zijn, ook op de lokale wegen kan je de impact mogelijk voelen. We raden daarom aan dat het personenvervoer de omgeving rond het Bakkerijmuseum/de kraterrotonde zoveel als mogelijk vermijdt bij verkeershinder op de E40 door de Brexit. Dit punt kan immers een belangrijk knooppunt zijn bij de verkeersafwikkeling. Het vrachtverkeer volgt telkens de aanwijzingen van de politieagenten ter plaatse of via verkeersborden.

Mobiliteitstips bij verkeershinder door Brexit

Kom je van De Panne/Koksijde en moet je naar het centrum van de stad, Industriezone 1 of Monnikenhoek? Dan neem je best de kleine ring rond Veurne, via de Pannestraat.

Kom je vanuit Frankrijk? Dan neem je best de afrit Oostduinkerke en kies je voor de Toekomstlaan, Brugse Steenweg, Albert 1-laan. Als je daarna richting het centrum moet, kan je via de Industriezone (Nijverheidstraat, Vaartstraat) rijden.

Kom je vanuit Brugge over de E40? Dan neem je best de afrit Oostduinkerke. 

Wat met lokaal vrachtverkeer?

We geven de garantie dat lokale bevoorrading en werking altijd mogelijk blijft, maar houd wel rekening dat er wachttijden kunnen ontstaan door files op de E40 of op de lokale wegen.

Vrachtverkeer dat een bestemming in Veurne heeft, zal aan de hand van de vrachtbrief toegang krijgen tot de lokale wegen richting het bedrijf. De vrachtbrief is het doorgangsbewijs. 

Wanneer is er hinder?

Zoals vermeld, dit is niet te voorspellen. De situatie kan door allerlei factoren heel snel veranderen. De overheid en de veiligheidsdiensten volgen alles op de voet en kunnen razendsnel ingrijpen en de verkeersafwikkeling hierop afstemmen. We raden aan om Verkeerscentrum te raadplegen om de hinder op de grote wegen te volgen.

Hinder op de lokale wegen? Volg dan zeker ook onze sociale mediakanalen om snel de laatste informatie te ontdekken. We zullen Facebook, Instagram, Twitter en Hoplr gebruiken om alle inwoners van onze stad en de wijde omgeving te verwittigen. Je kan ons volgen via:

Inwoners van Veurne kunnen zich ook aanmelden via www.hoplr.com/stad/veurne om via dit kanaal up-to-date te blijven.

Bron foto: https://veurne.be/nl/brexit-verkeershinder