Buurtwerk Bellewijk viert 20ste verjaardag

Op zondag 19 juni nodigde de buurtwerking in de Bellewijk alle bewoners uit voor een gezellig feest met gratis frietjes. De werking bestaat 20 jaar.

Nog voor de buurtwerking in de Bellewijk opstartte, waren er al heel wat partners actief in de wijk. Zo had de jeugdpreventiemedewerker van de stad een samenwerking met Arktos. Ze installeerden een oude autobus op het plein in de wijk en boden activiteiten aan voor jongeren. Het project was een succes, er kwam al snel vraag naar meer.

Het OCMW diende in 2002 een projectsubsidieaanvraag in bij de Koning Boudewijnstichting om de Bellewijk te ondersteunen. Een ploeg werkmannen pakte met toenmalig coördinator Rik Desmet het openbaar groen aan, bouwde een kippenhok en hielp bewoners bij kleine klusjes in huis. Al gauw bleek dat het project ook op lange termijn nodig zou blijven. De groenploeg kreeg een erkenning als Lokale Diensten Economie-groep.

Aanbod op maat

Intussen breidde de werking zelf sterk uit met onder andere soepmomenten, advies, activiteiten voor jong en oud, … Buurtwerkers Annebel Vandenbroucke en Ellen Debeer bouwden een gevarieerd aanbod uit: “Buurtwerk kan je aanpassen aan het gebied waar je het organiseert. Voor de Bellewijk hebben we drie pijlers voor ogen. De eerste is individueel contact. Mensen kunnen in het buurthuis terecht voor advies. We gaan samen op zoek naar een antwoord, maar bieden vooral een luisterend oor. Op die manier willen we de grondrechten van elke inwoner vergroten. De tweede pijler is het groepsgebeuren. Tijdens activiteiten brengen we mensen samen en bieden hen ontspanning, ontmoeting, maar ook leerkansen. We verwijzen ook door naar andere vrijetijdsdiensten of hulpverleners. Tenslotte houden we de vinger aan de pols bij diensten die verantwoordelijk zijn voor de wijk, denk maar aan De Mandel, de technische dienst, de politie, dienst mobiliteit, enzovoort.”

Jeroen Leplae, werkbegeleider van de LDE-ploeg vult aan: “In 20 jaar is de LDE-werking sterk veranderd. Vroeger maakte de ploeg deel uit van het OCMW. Toen in 2017 het decreet wijzigde, moest het stadsbestuur uitbreiden en professionaliseren, ofwel volledig stoppen. Gelukkig kozen ze voor de eerste optie en kunnen we dit mooie project nog steeds uitvoeren. Momenteel kunnen er maximum zes werkmannen aan de slag bij onze ploeg. Ze krijgen vijf jaar de tijd om te groeien, zodat ze daarna naar de arbeidsmarkt kunnen doorstromen.”

Verenigingen en organisaties die de buurtwerking willen leren kennen, krijgen gratis een rondleiding in en rond het buurthuis. Neem contact op met Ellen en Annebel via buurtdiensten.bellewijk@poperinge.be.