Cultuurhuis De Scharbiellie gaat tijdelijk dicht voor renovatie

Cultuurhuis De Scharbiellie gaat tijdelijk dicht voor renovatie

In oktober-november van dit jaar zal Cultuurhuis De Scharbiellie tijdelijk gesloten zijn om de bestaande verandaconstructie te vervangen. Het lokaal bestuur voorziet een budget van € 104.000 (excl. btw).

In 2002 kocht het lokaal bestuur het pand in de Kasteelstraat 34 om er een cultuurhuis van te maken dat in februari 2004 de deuren opende. De verandaconstructie in een groot deel van het pand was immers ideaal omwille van de lichtinval. Ondertussen is deze constructie echter aan vervanging toe wegens problemen met de afwatering.

Werkzaamheden

Het lokaal bestuur voorziet een budget van € 104.000 (excl. btw) om de oude verandaconstructie te vervangen door een beter geïsoleerd plat dak met een 11-meterlange lichtstraat. Doordat deze naar het noorden gericht wordt, zal dit niet voor oogverblindend zonlicht zorgen, maar toch voldoende natuurlijk daglicht geven. De werkzaamheden zijn voorzien in oktober-november van dit jaar. In die periode zal Cultuurhuis De Scharbiellie gesloten zijn.

Cultuurhuis

Het Cultuurhuis De Scharbiellie is ‘the place to be’ om kunst te ontdekken. Jaarlijks wordt er een gevarieerd programma van expo’s met verschillende thema’s aangeboden. Binnenkort kun je er nog de schilderijen van de lokale kunstenaars Philippe Dumon (04/02-12/03) en Patrick Leplae (25/03-14/05) bewonderen en in juni is er traditiegetrouw de expo van de jeugdateliers (afdeling De Panne) van de Westhoek Academie (WAK).

Bram Degrieck, burgemeester: Bij de start van deze legislatuur schreven we in onze beleidsdoelstellingen dat De Scharbiellie opgewaardeerd zou worden tot flexibele tentoonstellingszaal. We houden woord en investeren fors in onze eigen infrastructuur en geven daarbij nieuwe kansen aan deze mooie tentoonstellingsruimte. De Scharbiellie wordt veel gebruikt voor lokale tentoonstellingen, en is belangrijk voor ons lokale weefsel en de handel en wandel in de Kasteelstraat.”

Nicolas Luyssen, schepen van Cultuur: Met de herwaardering van Cultuurhuis De Scharbiellie werken we verder binnen onze visie. Het pand is geschikt en toegankelijk, nu gewoon nog verbeteren om daarna opnieuw volop in te zetten.

De locatie leent zich zeer goed voor tal van lokale initiatieven en zal met een renovatie ook mooi in evenwicht staan met de mogelijkheden in de vernieuwde Sint-Pieterskerk. We kijken alvast uit naar de eerste vernissage na de werken.”

Wim Janssens, schepen van Openbare Werken: Met deze investering maken we het gebouw energiezuiniger en lossen we een probleem op aan het dak. Maar we zorgen er ook voor dat De Scharbiellie als tentoonstellingsruimte nog beter wordt. Het zenitaal licht is immers perfect om de kunstwerken tot hun recht te laten komen. Alle kunst, met een kleine k of met een grote K, zal in De Scharbiellie nog beter geëxposeerd kunnen worden.