In woonzorgcentrum Yserheem gaat na een traject met FoodWIN maar liefst de helft minder voedsel verloren. Het totaal volume voedseloverschot ging van 8.414 kg (nulmeting) naar 4.068 kg per jaar. Eind vorig jaar gebeurde een nulmeting, na de ondernomen acties leverde de tweede meting met een halvering een verbluffend resultaat op. In dit traject werden enkel de warme maaltijden bekeken.
Goed resultaat nulmeting
Niemand weet hoeveel honger hij de volgende dag zal hebben, ook niet de bewoners van woonzorgcentrum Yserheem. Zo kun je niet om een bepaald volume van voedseloverschot heen. Het lokaal bestuur van Diksmuide wilde de overschotten van de warme maaltijden toch in kaart brengen en bekijken of we beter kunnen doen. Onder begeleiding van FoodWIN gebeurde tussen 12 en 17 december vorig jaar een nulmeting bij de verschillende verdiepingen en werd bekeken hoe er minder voedsel verloren kon gaan. “We deden het met een percentage van 21 een pak beter dan het gemiddelde van de Vlaamse woonzorgcentra (39%).” Toch wou het lokaal bestuur het nog beter doen.
Halvering van de voedselverspilling
FoodWIN begeleidde een gemengd team van knelpunten tot oplossingsgerichte acties. Het hoofd van de keuken, enkele hoofdverpleegkundigen, directrice en iemand van het lokaal bestuur Diksmuide gingen samen aan de slag met de strategie! Ieder gaf vanuit zijn eigen expertise input en zo bracht FoodWIN de neuzen dezelfde kant op. Het totaal volume voedselverspilling ging van 8.414 kg (nulmeting) naar 4.068 kg, er wordt zo naar schatting dus 4.346 kg per jaar minder verspild! Dat is een halvering van de voedselverspilling, of een reductie van wel ruim 50%! En de gemiddelde voedselverspilling per persoon per dag komt neer op 0.114 kg, t.o.v. 0.255 kg bij de nulmeting. Daarmee wordt zo’n 6.085 euro bespaard en wordt er jaarlijks 14 ton minder CO2 uitgestoten.
Verschillende acties
“Na de nulmeting bekeken we waar we voordeel konden boeken. We gebruiken nu kleinere opscheplepels om de porties op het bord te verkleinen. Wie nog niet voldaan is kan altijd een extra portie vragen. Zo merken we al een groot verschil in wat er op de borden overblijft.” Daarnaast werd ook het maaltijdgebeuren onderzocht. Wie tv kijkt tijdens het eten zal bijvoorbeeld meer of mogelijk ook minder eten. Soep wordt nu ook in de cafetaria verkocht. Per persoon gaat er per dag nog maar 86 gram voedsel verloren.
Grootste verliesposten
“Bij de nulmeting was soep de grootste verliespost, dit konden we ondertussen reduceren tot slechts 9%.” De buffetresten blijven het grootste aandeel uitmaken van de totale overschot. Van de buffetresten belanden de aardappelen en groenten in de grootste volumes in de vuilnisbak, vlees & vis volgen.
Minder fans van het kalfslapje
“Tijdens de impactmeting zagen we dat het kalfslapje met erwtjes en puree het minst geliefd was, toen werd er in het algemeen iets minder gegeten en was er dus meer overschot.” Topper die week was dan weer de Italiaanse burger. Ook per gerecht merkt men dus verschil in overschotten.
En nu…?
Het lokaal bestuur is al zeer tevreden met deze resultaten, toch willen ze bekijken of ze nog beter kunnen. Zo vonden afgelopen zomer verschillende workshops plaats met medewerkers van het woonzorgcentrum en FoodWIN om te bekijken wat ze nog kunnen doen.
Extra nieuws:
Nieuws Poperinge
Vergeten Spoor
Vergeten Spoor: Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Poperingse landschap dooraderd met spoorlijnen, in totaal meer dan 160 kilometer. “Vergeten spoor” brengt dit treinverhaal tot
De Panne Nieuws
Seniorenfeest De Panne 2024
Seniorenfeest De Panne 2024: Op 11 juni 2024 worden alle senioren verwacht in het Plopsa Theater voor het Seniorenfeest, dit jaar met niemand minder dan
Nieuws Veurne
Skatecontest 20 april Veurne
Skatecontest 20 april Veurne: Na het overweldigende succes van vorig jaar, is het tijd voor een nieuwe ronde van skategeluk voor jong en oud! Locatie:
Jochen’s Velodroom
B&B DE KAAI NIEUWPOORT
Trimsalon Sascha
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
Vakantiewoning Villa Timo
Mikado Entertainment Veurne
On Fire by JTK
Passage Foodbar Veurne
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken
Knip-S Coiffure
Kristien Van Geyte: Personal Coach
Fotografie Christophe
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
Dakwerken Dimitri Plaisier
Traiteur Caroline Nieuwpoort
Corre’s Food Diksmuide
Neptunus
Fotoclub CoxyPics Koksijde
Buencamino: Wandelshop & Coach Nieuwpoort
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
Vakantiewoning ’t Grenshof
JTK Koeltechniek Grootkeuken
MW Creations : Pools and more
Vakantiewoning ’t Zuidwesterke
Atelier Vanquaethem Veurne
Hoeveboerderij Bien Acquis
DS-Tent Feestverhuur
PubliX – net iets eXtra
ESV Technics: Elektro, sanitair, verwarming, ventilatie
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
Proletter Veurne
Uw zaak op onze website?
Quality Wines Veurne
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
C-Fish culinaire Viswinkel te Veurne
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
Cafetaria Hoge-Blekkerbad Koksijde
Camping Scheibeekhoeve
ECONICK: Zonnepanelen
Indoorsteel
Restaurant Caricole
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
Agence Mulier De Panne
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Verdonck Veurne
Morliterm bv
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
Table2Chair
Mama Thai Nieuwpoort
Bathroom Heaven
Bloemen Florina Leke
Restaurant De Schreve
Eetboetiek Stoelezvous Koksijde
HP Schilderwerken BV
Deroo & Coget BV
Alpaca Adventure
Restaurant Mozaiek Veurne
Bouwbedrijf Pysson BV
Carpentier Kenneth
Myrthes Huisje: vakantiewoning
Furnawash carwash Veurne
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
Tulpin Banden Veurne
Afest: Verhuur van Feesttenten
Kiwanis Nieuwpoort
Apple & PC Clinic Koksijde
Juwelen Kimberly Nieuwpoort
Plopsaland De Panne
Thuisverpleging Westzorg
Plopsaqua De Panne
Patatshop.be webshop aardappelen
Garage Westcars Veurne
De Zonnegloed Sanctuary
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
D’Coupe Kapster
Bakkerij Du Littoral Koksijde