De IJzer kleurt nog steeds groen

De IJzer kleurt groen

0 / 5

Your page rank:

De afgelopen dagen merkten heel wat inwoners op dat de IJzer groen kleurt. Het groene goedje is eendenkroos: een waterplant die ongevaarlijk is voor de mens, maar plaatselijk wel tot vissterfte kan leiden. Daarvoor rekenen we op alerte inwoners.

Terugkerend fenomeen

Door de toegenomen stikstofwaarden in het water komt eendenkroos de laatste jaren meer voor in onze waterwegen. Ook de komende jaren zal de plant regelmatig de kop opduiken tijdens warme periodes.

Oproep alerte inwoners

Eendenkroos is niet toxisch maar kan bij hoge concentraties resulteren in een te laag zuurstofgehalte in het water. Hierdoor kan plaatselijk vissterfte optreden. We vragen inwoners om onmiddellijk contact op te nemen met de milieudienst (milieu@diksmuide.be – 051 79 31 40) als ze plaatselijke vissterfte opmerken. Door middel van beluchters kan extra zuurstof aan het water toegevoegd worden.  

Oplossingen

Bij kouder weer zal de plant normaal gezien vanzelf weer verdwijnen. De Vlaamse Waterweg, beheerder van de IJzer, is een systeem aan het maken waarmee ze elk voorjaar het aanwezige eendenkroos in onze waterwegen zullen wegnemen.