De Panne investeert in groene stroom

de panne investeert in groene stroom

0 / 5

Your page rank:

Het lokaal bestuur De Panne heeft een mooie investering gedaan in groene energie. Er werden zonnepanelen geplaatst op diverse, gemeentelijke gebouwen. Daarnaast verloopt de verdere uitrol van de nieuwe straatverlichting volgens plan. Het lokaal bestuur hoopt zo mee te dragen aan een milieuvriendelijke wereld.

De afgelopen weken werden op diverse daken van gemeentelijke infrastructuur zonnepanelen geplaatst. Het lokaal bestuur maakte een mooie investering in zonnepanelen met een totaalplaatje van ongeveer 210.000 euro (excl. btw). Die investering verdient zichzelf terug want door zonnepanelen heb je een verminderde elektriciteitsfactuur. Er werd berekend dat de installaties zichzelf na ongeveer zes jaar terugverdiend hebben. In het zevende jaar wordt er dus winst gemaakt.

Investering in groene stroom

Naast de voordelen voor de portemonnee, wordt er met de zonnepanelen een investering gedaan in groene stroom. Ze zijn een ecologische energiebron die de CO2-uitstoot beperkt en ook onderhoudsvriendelijk is. Bovendien zijn de panelen duurzaam want ze gaan tot wel 25 jaar mee.

De opbrengst van de panelen wordt geschat op zo’n 182.376 kWh per jaar. Ter vergelijking: een doorsnee gezien met 3 à 4 personen verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar.

Schepen van Gemeentelijke Patrimonium & Openbaar Domein Wim Janssens: “Het lokaal bestuur heeft het voornemen om gedurende deze legislatuur een inhaalbeweging te maken op het vlak van duurzaamheid.

Aangezien er in het verleden nog geen zonnepanelen geplaatst werden op onze gemeentelijke gebouwen vonden we dat dit dringend moest gebeuren. Daarbij kwam ook nog de nieuwe regelgeving waarbij alleen de PV-installaties die gekeurd werden voor 2021 nog mogen gebruik maken de terugdraaiende elektriciteitsteller. Om deze redenen ben ik dan ook zeer tevreden dat dit volledige project op tijd afgewerkt is.

Locaties

De zonnepanelen werden geplaatst op de daken van:

  • De Boare
  • het gemeentehuis
  • Sporthal Den Oosthoek
  • de gemeentelijke loodsen in Adinkerke
  • TC l’Armorial
  • De voetbalclubs WSA Adinkerke en KRC De Panne.

De installatie gebeurde in samenwerking met de firma BATIMONT.

Milieuvriendelijke straatverlichting

Daarnaast is het project ‘vernieuwen van de straatverlichting’ in volle gang. Een vierde van de verlichting is al vernieuwd en verbruikt dankzij de ledlampen veel minder. Het einde van het project is verwacht in 2030 en in 2025 zou 80% van de straatverlichting al vervangen moeten zijn.

Meer info?

afdeling Technische Zaken, Zeelaan 21, 058-42 97 77, logistiek@depanne.be