Diksmuidse diamant in de ruimte

Diksmuide blinkt voortaan ook een stukje vanuit de ruimte… En dat mag je letterlijk nemen. Het bedrijf Almax easyLab van Koen De Hantsetters en Ilse De Marez heeft de diamant geslepen die in de Marsrobot ‘Perseverance’ verwerkt zit en in februari succesvol op de planeet landde.

Daarmee eindigt het (ruimte)verhaal niet. In augustus gaat een diamant mee met de SpaceX-raket van ondernemer Elon Musk richting het Internationaal Ruimtestation (ISS).

Almax easyLab is vandaag een wereldleider op het vlak van het slijpen van diamanten voor technologisch labo-onderzoek onder zeer hoge druk. De wortels gaan echter al bijna 100 jaar terug, toen Diksmuide nog een echte diamantstad was (zie kaderstuk).

Steentje in de maag
“We zijn inderdaad met een steentje in de maag geboren, een kleintje weliswaar”, opent Koen De Hantsetters met de glimlach. “Ik was vooral gefascineerd door de technologische kant achter het diamantslijpen. Na mijn studies kon ik de nodige ervaring opdoen in het familiebedrijf. Mede dankzij de goede reputatie gingen er heel wat deuren open en staan we met Almax easyLab waar we vandaag staan.” Het bedrijf, al zo’n achttien jaar gevestigd op het industrieterrein in Kaaskerke, is een van de toonaangevende spelers op hun domein. “Wereldwijd zijn er maar vijf à tien bedrijven actief in deze nichemarkt. Bijna al onze klanten bestaan uit buitenlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen”, vervolgt Koen.

Lokaal internationaal
Ondanks de internationale faam, rekruteert Almax easyLab bewust uit Diksmuide en de nabije regio. “Omdat we graag op lange termijn samenwerken. Momenteel werken er hier een zeventiental mensen, die allemaal enorm fier zijn op de bijdrages aan prestigieuze projecten zoals de Marsrobot en het SpaceX-verhaal.”

De diamantslijpers, die een opleiding krijgen binnen het bedrijf, moeten wel de nodige concentratie aan de dag kunnen leggen. “De twee diamanten die richting de ruimte gaan zijn maar enkele millimeters groot, maar wel van enorm belang. Op Mars wordt ze ingezet om via een spectroscoop licht te ontleden en zo sporen van leven te ontdekken. De diamant die binnen enkele maanden richting het ISS trekt wordt verwerkt in de OSCAR-QUBE, een soort kubus van de Universiteit van Hasselt die magnetische velden meet.”

Diksmuide Diamantstad

Diksmuide stond in de vorige eeuw bekend als een echte diamantstad. De overgrootvader van Koen was een van de pioniers op dat vlak met een diamantslijperij in de Grauwe Broedersstraat, toegespitst op sierdiamanten.Na de Tweede Wereldoorlog stak de concurrentie uit de lageloonlanden fel de kop op en verdween de diamantnijverheid stilaan bijna volledig uit Diksmuide. Met Almax easyLab als eenzame, maar fiere ster aan het firmament.Benieuwd naar de rol van Diksmuide in het diamantverhaal? Dan kun je het boek ‘Diksmuide Diamantstad’ van Robert Travers voor 20 euro verkrijgen bij het stadsarchief of de dienst toerisme (Grote Markt 6).

Fotobron: Website Diksmuide

Extra nieuws:

Diksmuide Nieuws

Stadsbestuur investeert verder in groene mobiliteit

Stadsbestuur investeert verder in groene mobiliteit: Het wagenpark van het lokaal bestuur heeft er sinds vorige week twee elektrische voertuigen bij. Voor de voertuigen –

De Panne Nieuws

GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND

GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND: Kom naar een weekend vol feestelijke evenementen in thema’s zoals visserij en reuzen in het kader van de verbroedering van

Nieuws Veurne

Familiedag Kasteel Beauvoorde 2024

Familiedag Kasteel Beauvoorde 2024: Jules en Julienne brengen de geschiedenis tot leven Twee acteurs kruipen in de huid van Julienne Flyps (de laatste bewoonster van