Druk zomerweekend in de Panne, een evaluatie

safe summer de panne

0 / 5

Your page rank:

Het voorbije drukke zomerweekend was voor velen hét gespreksonderwerp, ook bij het lokale bestuur De Panne. Tijd voor een evaluatie dus.

De hittegolf zorgde ervoor dat er heel veel mensen verkoeling zochten aan zee. De Panne was afgeladen vol en de horeca draaide op volle toeren. In coronatijden voelt dat uiteraard vreemd aan en was de sfeer gespannen. Door de gebeurtenissen aan de Oostkust ontstond de vrees dat de situatie ook bij ons uit de hand kon lopen. 

Politie Westkust heeft de orde zeer goed gehandhaafd. Door het inzetten van extra manschappen en doelgerichte interventies bleef alles onder controle. Ook het treinstation in Adinkerke werd nauwgezet opgevolgd en vormde geen risico. Onze inspanningen van de voorbije maanden werpen hun vruchten af. De inzet van de Safe Summercoaches, de mobiele toiletten, de inrichting van de Zeelaan, de Planché op het strand, de extra inzet op het proper houden van het openbaar domein, een vlotte communicatie en bovenal het verplicht dragen van de mondmaskers zijn troeven die nu lonen.

Na het verder bestuderen van het beschikbare cijfermateriaal weten we dat er een stijging is in het aantal meerdaagse bezoekers (hotels en vakantieverhuur) en een daling in het aantal dagjesmensen in vergelijking met voorgaande jaren. Gezien we de tweede golf van de coronacrisis meemaken vindt het lokaal bestuur een stijging in het aantal dagjesmensen niet opportuun.

Daarom hebben we beslist om naar een manier te zoeken om het aantal dagjesmensen nog verder terug te dringen. We bekijken in de volgende dagen alle mogelijkheden. Dit vraagt overleg met hogere instanties en de buurgemeenten, want dit doe je als kustgemeente beter niet alleen. 

Wim Janssens, eerste schepen en waarnemend burgemeester tijdens de voorbije week: “Het was een week om nooit meer te vergeten. Van dichtbij heb ik meegemaakt hoe iedereen zich 100% inzet voor een veilige zomer. De politie ondersteunt de coaches, de redders zien toe op het respecteren van de bubbels, de reinigingsdienst werkt met 20 man tot ‘s avonds laat om de straten en het strand proper te maken en onze horeca ontvangt de klanten met een glimlach onder hun mondmasker. Het was alle hens aan dek. We moeten echter waakzaam zijn en zorgen dat dit een Safe Summer blijft. Daarom dat we alle opties bekijken om extra maatregelen te nemen.”

Bram Degrieck, burgemeester van De Panne: “De voorbije weken zijn bijzonder druk geweest voor De Panne. Ik durf stellen dat we alles in het werk hebben gesteld binnen onze mogelijkheden als lokaal bestuur om alles in goeie banen te leiden en daarbij steeds proactief zijn geweest. De zomer is echter nog verre van gedaan en ook in september zal het druk worden bij mooi weer. Constante evaluatie en bijsturen van de genomen maatregelen is daarbij cruciaal. Dat vraagt flexibiliteit van onze medewerkers, maar ook van inwoners, tweedeverblijvers … en dagjesmensen!”