Groen licht voor wijziging watersport- en zwemzones Koksijde

groen licht voor wijziging watersportzones koksijde

Om het optimale evenwicht voor baders en watersporters te garanderen, werkte Lokaal Bestuur Koksijde een plan uit om alle mogelijkheden op het strand en op zee beter op elkaar af te stemmen. Centrale invalshoek voor deze herinrichting is de veiligheid voor alle gebruikers.

Lokaal Bestuur Koksijde stelde de voorbije jaren vast dat brandingssporten aan populariteit wonnen. Hierdoor steeg de druk op de insteekzones en de zwemzones van onze gemeente, dit leidde soms zelfs tot conflicterende situaties.

De gemeenteraad besliste in februari om dit plan verder uit te werken en om toelating te vragen aan de FOD Mobiliteit en Vervoer (Scheepvaart) met advies van het Agentschap Maritieme Dienstverlening Kust.

Grote insteekzone tijdens zomervakantie

Na overleg met de bevoegde instanties kreeg Lokaal Bestuur Koksijde de toelating om dit plan uit te voeren en de herinrichting van de zwem- en insteekzones (voor brandingssporten) te finaliseren mits inachtneming van enkele voorgestelde maatregelen.

Het meest opvallend onderdeel van dit plan is de creatie van een grote insteekzone voor watersporters tussen de surfclubs SYCOD en Windekind tijdens de zomervakantie. Hierdoor verdwijnt de zwemzone Duinpark. De gemeente zet alles in het werk om de vernieuwde situatie zo snel mogelijk te implementeren.  

Wat verandert er nog?

  • zwemzone Zouaven wordt 130 meter kleiner in de richting van de Schipgatduinen
  • over volledige lengte van zwemzone Sint-André komt een volledige paardenvisserszone
  • insteekzone Sint-André – Oostduinkerke-Centrum wordt 300 meter groter (totaal: 500 m)
  • zwemzone Oostduinkerke-Centrum wordt 70 meter ruimer (richting Nieuwpoort)
  • zone tussen surfclubs SYCOD en Windekind wordt één grote insteekzone

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “De wind zit goed voor onze surfers en kiters”