Herdenking 80 jaar Operatie Dynamo uitgesteld

Gemeente De Panne

0 / 5

Your page rank:

Eind mei, begin juni 2020 zal het exact 80 jaar geleden zijn dat Operatie Dynamo plaatsvond op de stranden van Duinkerke tot De Panne. Tijdens dat moment in de Tweede Wereldoorlog, werden meer dan 330.000 militairen geëvacueerd. Dit ging op een grootschalige manier herdacht worden, maar deze herdenking is door corona uitgesteld.

Van 26 mei tot en met 4 juni 2020 zou deze belangrijke gebeurtenis herdacht worden in De Panne met een hele reeks evenementen, georganiseerd door de dienst Cultuur in samenwerking met de Vlaamse overheid, het Ministerie van Defensie, het Provinciaal Commando West-Vlaanderen en Westtoer. Gezien de huidige situatie, de maatregelen tegen het coronavirus, ziet het lokaal bestuur De Panne zich genoodzaakt om al deze evenementen te annuleren.

Toch wil De Panne de kans niet laten schieten om deze belangrijke en bepalende gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog waardig te herdenken en onder de aandacht te brengen. Daarom heeft het lokaal bestuur beslist om alle geplande activiteiten rond de herdenking van 80 jaar Operatie Dynamo te verplaatsen naar dezelfde periode in 2021.

Er zal later nog gecommuniceerd worden over de nieuwe data waarop de verschillende activiteiten, die deel uitmaken van het project, zullen plaatsvinden. Die activiteiten zijn de officiële herdenkingsplechtigheid, een herdenkingsconcert, een historische tentoonstelling over Operatie Dynamo, een participatief project met de jeugd en een familiale fietshappening in samenwerking met de stad Duinkerke.

Wat was Operatie Dynamo?

Het Duitse leger valt op 10 mei 1940 België, Nederland, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg binnen. Ondanks de hulp van het Britse Expeditieleger (BEF), moeten de geallieerde legers al vlug wijken en zich terugtrekken in de richting van de Noordzee. Een grootschalige evacuatie van het Britse leger wordt voorbereid in de ‘Dynamo’-zaal van het kasteel van Dover. Door de capitulatie van België op 28 mei 1940 kan enkel nog de haven van Duinkerke gebruikt worden voor de operatie.

Van 26 mei tot 4 juni 1940 worden zo’n 338.000 militairen, waaronder 139.000 niet-Britten, overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurt niet zonder slag of stoot. De haven van Duinkerke is door bombardementen zwaar beschadigd en er zijn nog maar één kade en twee pieren bruikbaar. Rijen vrachtwagens worden op de stranden gereden om zo extra pieren te vormen. Dat is ook zo in De Panne. Het Britse leger heeft niet genoeg schepen om alle militairen over te brengen. Daarom worden ook burgers opgeroepen om met kleine vaartuigen militairen op te halen en over te brengen. Ook Belgische schepen gaan in op deze vraag. Niet zonder risico, want er zijn zeemijnen, torpedo’s en aanvallen van de Duitse Luftwaffe. The Royal Air Force schiet te hulp en gaat het gevecht aan met de Luftwaffe.