Internationale dag van ‘t bier: ontdek onze brouwerijen

westhoekbieren-op-een-rij

0 / 5

Your page rank:

Vandaag, 7 augustus, is het de internationale dag van het bier. Hét moment om eens een bezoekje te brengen aan één van de brouwerijen of aan ‘t Hopmuseum te Poperinge.

Controleer goed vooraf op de websites van elke brouwerij wanneer een bezoek kan plaatsvinden. Omwille van de corona-maatregelen verloopt het vaak wat anders dan normaal.

  • Hopmuseum: Goesting om meer te weten over de hop- en biercultuur van de Westhoek? Dan is het Hopmuseum jouw perfecte startplaats! Reserveer je bezoek via hun website: www.hopmuseum.be
  • De Plukker: Het eerste Belgische biohopbedrijf dat zelf een brouwerij is gestart en er artisanaal bier brouwt van de eigen biologische hop. Hun assortiment bestaat uit de volgende bieren: Keikoppenbier, Rookop, Triple Plukker, Single Green Hop en All Inclusive IPA.
    De brouwerij is open op zaterdag-namiddag van 14u tot 17u voor directe verkoop. www.plukker.be
  • Sint-Bernardus: De laatste jaren onderging de brouwerij een heuse gedaanteverandering met de aanleg van het hoppeveld naast de brouwerij, een nieuwe vleugel met ruimte voor magazijnen, een biershop, eventlocatie en als klap op de vuurpijl de nieuwe rooftopbar ‘Bar Bernard’ annex degustatieruimte met een prachtig 360° zicht op de regio. De brouwerij kan van woensdag tem zondag om 14u bezocht worden op reservatie. www.st-bernardus.be
  • Leroy Breweries: Deze brouwerij werd gesticht in 1820. Het paradepaardje van Leroy Breweries is het Poperings Hommelbier. Daarnaast is de brouwerij ook gekend voor andere hun Kapittel-bieren en Watou’s Wit. www.leroybreweries.be
  • Brouwerij Werbrouck: De artisanale brouwerij Werbrouck in Roesbrugge ligt op een hopscheut van Frankrijk. Brouwer Conrad, zoon Sam en diens vrouw Lien richtten de brouwerij in 2018 op. Zij brouwen bieren met 100% Belgische hop uit Poperinge. Dit doen ze met veel trots volgens aloude brouwmethodes en eigen recepten.
    De brouwerij bevindt zich in het historische pand Den Gouden Arend. Hier kan je tevens de bieren degusteren, genieten van de kleine kaart of uitgebreid tafelen. 
  • Sint-Sixtus: Of het dorp het te danken heeft aan de paters of het bier, blijft de vraag, maar feit is dat Vleteren vandaag op de werledkaart prijkt. Foodies over de hele wereld zoeken hun weg naar dit kleine dorp omdat hier ‘s werelds beste bier wordt gebrouwen. De brouwerij zelf kun je niet bezoeken, maar in de schaduw van de Sint-Sixtusabdij vind je café In de Vrede, een waardige vervanger. Hier drink je niet alleen de befaamde Trappist Westvleteren, maar kan je je te goed doen aan veel meer streeklekkers. Opgelet: wegens de corona-maatregelen is In de Vrede voorlopig even niet toegankelijk voor publiek. http://www.indevrede.be/home.php?lang=nl
  • De Struise Brouwers: Houd op zaterdagnamiddag zeker even halt bij de Struise Brouwers, in 2008 verkozen tot de beste brouwers van de wereld! In hun schooltje serveren ze je 30 bieren van het vat.School lpen was nooit eerder zo leuk! www.struise.com
  • Deca: Brouwerij Deca brouwt zelf de bieren Vleteren 8 & 12 en Antiek 8 & 12. Brouwerij Deca is ook een drankhandel en begeleidt bevriende brouwers uit de streek met advies en logistieke hulp bij het brouwen van hun bier.
    Vanaf 15 juni 2019 kun je elke zaterdag van 13u tot 17u terecht in de gloed-nieuwe Deca Bar waar je kan proeven van alle bieren die hier gebrouwen worden. www.decabrouwerij.be
  • De Dolle brouwers: Brouwerij St.-Henricus werd in 1980 overgenomen door die broers die de brouwkunst eerst thuis in de wastobbe beoefenden. De brouwer wordt vandaag wel eens dé specialiteits-bierbrouwerij in Vlaanderen genoemd. Hun bekendste bier is ongetwijfeld het Oerbier. Maar ook Arabier, Boskeun, Stille Nacht en ander nats en strafs behoren tot hun assortiment.
    www.dedollebrouwers.be
  • Verstraete: Papegaei is een artisanaal gebrouwen, blond bier van 8% alcohol, van hoge gisting, ongefilterd, niet gepasteuriseerd en met hergisting op de fles. Door de verse hopbellen krijgt het zijn specifieke smaak. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Deca in Woesten.

    De Papegaeishop is open elke zondag van 11u tot 18u.
    www.papegaei.be
  • Seizoensbrouwerij Vandewalle: De Seizoensbrouwerij Vandewalle is een jong bedrijf, maar kan bogen op een familiale brouwtraditie met wortels tot diep in de 18e eeuw. Een flinke portie streekgebonden grondstoffen, een stevige scheut vakamanschap, de invloed van de natuur, de tijd en het rijk historisch verleden vormen samen de ingrediënten voor de creatie van bieren van de ‘kleinste brouwerij van de Westhoek’. Brouwerijbezoek mogelijk na afspraak. www.seizoensbrouwerij.be