Is jouw bewakingscamera geregistreerd?

C:\Users\Bart\Desktop\Is jouw bewakingscamera geregistreerd.jpg

0 / 5

Your page rank:

Wie een bewakingscamera heeft, moet de politiediensten daarvan op de hoogte brengen.

Iedereen die een camerabewakingssysteem plaatst of laat plaatsen, is verplicht om dit vooraf te registreren. Op 25 mei 2018 werden enkele wijzigingen met betrekking tot het gebruik van bewakingscamera’s ingevoerd en is een nieuw, gratis aangiftesysteem geïntroduceerd.

Aangifte doen
Elk camerabewakingssysteem moet via www.aangiftecamera.be aangegeven worden bij de politie. Om toegang te krijgen tot dit elektronisch loket moet je je identificeren met een elektronische identiteitskaart, een burgertoken, of via Itsme met een unieke veiligheidscode (zoals wanneer je je belastingaangifte via tax-on-web wilt indienen). Wie een aangifte wil indienen voor een rechtspersoon, moet deze kunnen vertegenwoordigen.

Uitzondering
In de wet is een uitzondering voorzien voor burgers die in hun eigen woning een bewakingscamera installeren voor persoonlijke en huishoudelijke doeleinden. In dit geval moet geen aangifte gedaan worden. Dit betekent echter niet dat er personen zonder toestemming gefilmd mogen worden.

Latere deadline
Ook wie een bewakingscamera heeft die via het oude systeem geregistreerd werd in het register van de Privacy commissie, moet dit melden aan de politie. Dergelijke eigenaars hadden tot 25 mei dit jaar de tijd. Omwille van enkele technische problemen, en de coronacrisis konden echter vooral particulieren dit nog niet doen, met als gevolg dat momenteel nog maar een klein aantal van de private bewakingscamera’s geregistreerd is via het portaal. Zo’n registratie kan nochtans een belangrijk hulpmiddel zijn voor de politiediensten bij de uitvoering van hun opdrachten. Om te voorkomen dat mensen onterecht een boete krijgen, is de deadline uitgesteld tot eind 2021.