Koksijde: Koop lokaal & koop veilig!

kook lokaal en veilig

Koksijde zet maximaal in op veilig shoppen. Zo werd een plan uitgewerkt met richtlijnen per deelgemeente en specifiek per grote winkelstraat. Op maat van de lokale ondernemers dus. Zo worden er witte stippen geschilderd aan alle handelszaken. Dit met de bedoeling dat de klanten écht ook gebruik maken van de stippen en erop gaan staan.

Ondernemers worden door onze diensten bevoorraad met handgels, plexi-platen,… Zo’n 500 Koksijdse ondernemers werden vorige week telefonisch gecontacteerd met de vraag of ze extra beschermingsmateriaal wensen. Een 160-tal konden we nog niet bereiken en worden via mail op de hoogte gebracht of door onze diensten ter plaatse bezocht. Onze technische diensten konden intussen al 313 afspraken vastleggen om het gevraagde materiaal te leveren. In totaal werden al 225 handgels, 200-tal pakketten handschoenen, 2170 mondmaskers en bijna 160 plexi-platen rondgebracht. De ondernemers ontvangen dit allemaal gratis. Er werden ook al een 500-tal stickers bezorgd met ‘hou afstand’. Voor de veiligheid van onze handelaars en hun werknemers wordt contactloos betalen aangemoedigd.

Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de wandelrichting van de klanten. Net zoals in veel andere gemeenten stimuleren wij het rechtswandelen, steeds op het rechtervoetpad van de straat of aan de rechterkant van de straat als er geen voetpad is. Als er bij de winkels geen wachtstippen zijn ga je de winkel rechts binnen en verlaat je de winkel ook rechts. In een echte eenrichtingsstraat vragen wij de voetgangers om geen “rechtsomkeer” te maken maar de straat veilig over te steken als men wil terugkeren. Mensen dienen de anderhalve meter social distancing te respecteren (voor, achter, zij).

Coronacoaches in het straatbeeld

Tot slot worden ook coronacoaches ingezet. Bedoeling is dat ze (voorlopig in de voormiddag) toezicht houden op de maatregelen (b.v. alleen winkelen, afstand houden, aantal personen in de winkel, rechts wandelen …) in Zeelaan en Strandlaan. Ze zullen ook een aanspreekpunt zijn voor de burger die vragen heeft. Sensibilisering van de klanten blijft uiteraard ook een punt waar Lokaal Bestuur Koksijde op inzet. Door middel van affiches die de lokale ondernemers kunnen downloaden via www.koksijde.be/coronavirus/handelaars.

Nieuwe website met overzicht van alle ondernemers in Koksijde  

De overgrote meerderheid van onze shops openen op 11 mei de deuren. Met de gloednieuwe website www.koksijde.be/koopkoksijde lanceert Lokaal Bestuur Koksijde een handig digitaal overzicht van alle ondernemers op ons grondgebied. Ideaal voor de klanten om lokale handelaars op te snorren. We vragen aan de ondernemers om zich hier dus zeker te registreren. Het komt de handelszaak zeker ten goede. Fijne acties (zoals moederdag) en een oplijsting van de afhaalshops kan je er ook terugvinden.

Burgemeester Vanden Bussche: “Ik wens alle handelszaken die reeds open zijn en die binnenkort opnieuw de deuren mogen openen een veilige en succesvolle opstart! Op onze nieuwe website vinden jullie heel wat nuttige info. Uiteraard blijft de dienst lokale economie voor jullie klaarstaan om logistieke ondersteuning te bieden waar nodig en op al jullie vragen te antwoorden. Koop Lokaal, Koop Koksijde!”

Schepen Geersens: “Om onze ondernemers te ondersteunen, lanceren wij  een uitgebreide ondernemerswebsite. Op deze webstek vind je alle ondernemers uit onze gemeente terug. Als schepen van lokale economie wil ik iedereen oproepen om de inkopen te doen bij onze lokale handelaars! Ondertussen wordt ook volop gewerkt aan een veilige opstart voor de horeca . We zullen als bestuur er alles aan doen om deze sector op een optimale en veilige manier te ondersteunen.”