Koksijdse klimaatambities

Klimaatproject WVI-SOF-5004-Sofhie Legein - Lokaal Bestuur Koksijde

0 / 5

Your page rank:

Ook al zijn de klimaatuitdagingen waar we vandaag voor staan grensoverschrijdend of zelfs mondiaal van aard, lokale besturen spelen een cruciale rol in het geheel. Wie kan er immers beter voor zorgen dat klimaat en energie voor de bevolking geen ver-van-mijn-bed-gebeuren is?

Onder de vleugels van WVI (West-Vlaamse Intercommunale) nemen 29 steden en gemeenten het binnen het Europees project PentaHelix samen op voor het klimaat. Ze richten hun pijlen op 2030 met de ondertekening en uitvoering van het nieuwe Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie.

Lokaal Bestuur Koksijde neemt met de groep van Zee tot IJzer, bestaande uit Diksmuide, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Nieuwpoort en Veurne, deel aan dit project.

Deze maand werd het startschot binnen deze samenwerking gegeven. Een intergemeentelijk energie- en klimaatactieplan krijgt vorm en de ambities liggen hoog.

Tegen 2030 wil de groep de gezamenlijke uitstoot van CO2 op het gezamenlijk grondgebied met ten minste 40% terugdringen. Dit door een betere energie-efficiëntie en meer gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. Anderzijds willen ze ook klaar staan voor de toekomst, hun veerkracht verhogen en zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering (bv. hitte, zeespiegelstijging).

Info: dienst Milieu & Duurzame Ontwikkeling T 058 53 34 39 – milieu@koksijde.be

Foto@Sofhie Legein – Lokaal Bestuur Koksijde v.l.n.r.: diensthoofd Technisch Bureau Audrie Reynaert, Ina Van Thienen, Charlotte Magherman en Jan Vandromme van de Dienst Milieu & Duurzame Ontwikkeling, schepen van Milieu en Duurzame Ontwikkeling Guido Decorte, coördinator Wonen Tijs Vandewoude en expert verkeer, mobiliteit en signalisatie Griet Maenhout.

Lees ook: