Laat naar je borsten kijken en neem deel aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker

Laat naar je borsten kijken en neem deel aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker

0 / 5

Your page rank:

Volgens de meest recente cijfers van de Stichting Kankerregister waren er 10.732 diagnoses in 2017 in België. In ons land is één vrouw op negen lotgenoot. Borstkanker blijft daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in ons land. Mede dankzij vroege screening nemen de genezingskansen wel toe.

Wat is een screeningsmammografie?

Een screeningsmammografie is een röntgenfoto van de borsten, die borstkanker aan het licht kan brengen nog vóór jij symptomen opmerkt.

Een gratis screeningsmammografie voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar

Tussen 50 en 69 jaar is het risico op borstkanker voor vrouwen het grootst én is borstkankerscreening het meest efficiënt.

Elke twee jaar een automatische uitnodiging

Tussen 50 en 69 jaar ontvang je elke twee jaar automatisch een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing. Liet je je borsten in de laatste twee jaar screenen buiten het Bevolkingsonderzoek Borstkanker of had je in de laatste tien jaar borstkanker? Dan krijg je geen automatische uitnodiging.

Voordelen van een screeningsmammografie

  • Dankzij een screeningsmammografie kan borstkanker vroeger opgespoord worden, nog vóór je de verandering voelt of andere symptomen opduiken. Vroeg opgespoorde borstkanker is makkelijker en beter te behandelen en verhoogt je genezingskansen.
  • De screeningsmammografie is een onderzoek van topkwaliteit en wordt gelezen door twee onafhankelijke experten. Bij twijfel raadpleegt men een derde specialist.
  • De screening gebeurt in erkende radiologische eenheden. Er zijn regelmatig uitgebreide kwaliteitscontroles van de mammografietoestellen voor de best mogelijke beelden met een zo laag mogelijke dosis röntgenstraling.
  • De technologen en radiologen verfijnen continu hun kennis.
  • Als de screeningsmammografie geen tekens van borstkanker aan het licht brengt, ben je gerustgesteld.

Opgelet: merk je voor of tussen twee screeningsmammografieën een verandering op in je borst? Neem dan snel contact op met je arts.

Doe mee! Fietsrit voor dames

ilde Werbrouck, bekend als Krak van Koksijde en bezielster in onze Think Pinkgemeente, organiseert op zaterdag 3 oktober een fietstocht voor dames. De rit van ca. 50 kilometer gebeurt op een gezapig tempo. De start is voorzien om 9 uur ter hoogte van de zaal Noordduinen (Helvetiastraat). Contacteer haar gerust via Facebook. Hopelijk tot dan!

Opgelet: als de COVID-19-maatregelen verstrengen, kan het zijn dat deze activiteit niet doorgaat.