Leen eens een levend boek te Poperinge

Leen eens een levend boek te Poperinge

Praten met een ‘levend boek’: het klinkt misschien wat vreemd, maar het is mogelijk op zaterdag 12 februari in Bibliotheek Poperinge. In de Levende Bibliotheek zijn de boeken mensen van vlees en bloed. Stuk voor stuk hebben ze vooroordelen aan de lijve ondervonden. In plaats van te lezen, neem je plaats en luister je naar het verhaal van degene die tegenover jou zit. Bibliotheek Poperinge brengt, samen met Heilig Hart Ieper en Avansa Oostende-Westhoek, dit initiatief voor het eerst naar de Westhoek.

Voor éénmaal leent de bibliotheek geen boeken uit, maar personen. Bij het begin van de Levende Bibliotheek krijg je een overzicht van de twaalf Levende Boeken. Kies het verhaal dat jou het meest aanspreekt en maak kennis met de man of vrouw achter het verhaal. Als lezer hoor je een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis over verlies, geluk, ziekte, hoop en herstel. Elk gesprek duurt 20 tot 30 minuten. In die tijd krijg je de gelegenheid om het Levend Boek te leren kennen, in een persoonlijk gesprek, van mens tot mens.

Stereotypen doorbreken

“De Levende Boeken zijn stuk voor stuk mensen die vooroordelen aan de lijve ondervonden. Door deel te nemen aan de Levende Bibliotheek willen ze zo helpen om stereotypen te doorbreken”, vertelt schepen van Cultuur Loes Vandromme. “De verhalen gaan over leven in armoede, het gevecht tegen kanker, alcoholmisbruik, hoogsensitiviteit, anders geaard zijn, …  Allemaal kenmerken en onderdeeltjes van identiteiten die onmiddellijk clichés oproepen. Maar achter die vooroordelen schuilen altijd echte mensen.”

Open gesprek

“In de Levende Bibliotheek krijgt elk levend boek de kans om tijdens een tête-à-tête zijn verhaal te vertellen”, zegt Geert Capoen verantwoordelijke Dienst Herstelgericht Werken Heilig Hart Ieper. “Zo maken we ruimte om kwetsbaarheid en anders-zijn bespreekbaar te maken. Het zijn twaalf verhalen over veerkracht.”
Caroline Deknudt, educatief medewerkster bij Avansa Oostende-Westhoek, benadrukt dat de Levende Bibliotheek niet zozeer gaat over ‘verhalen vertellen’, maar over echt contact leggen. “Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? In een open gesprek kunnen bezoekers van de Levende Bibliotheek alles vragen en hun vooroordelen bespreken met een persoon die ze in het dagelijks leven misschien niet snel zouden ontmoeten. De bibliotheek is altijd al dé plek voor interessante ontmoetingen. We geloven dat een goed gesprek begrip en respect voor elkaar kan bevorderen en bijdraagt aan een warme samenleving.”

Primeur in Westhoek

Hoe deze minder courante activiteit in de bibprogrammatie terechtkwam, vertelt bibmedewerker Stefaan Kempynck: “Op reis in 2018 in Scandinavië, kreeg ik een flyer over een ander Levende Bibliotheek-evenement in handen. Het concept was mij toen geheel onbekend, maar omdat het zo grensverleggend en interessant is, stelde ik het in onze bib voor. Bleek dat dit soort activiteit al langer in de wereld op publieke plaatsen wordt opgezet.  Onze bibliothecaris kende het wel en had het onder meer al in de bib Kortrijk mee georganiseerd. Van toen af zijn we ons evenement gaan plannen, samen met de partners van H.-Hart en Avansa. Dit is een primeur voor onze Westhoek. We vinden het belangrijk dat dit in onze streek kan plaatsvinden, omdat het algemeen bekend is dat  in onze plattelandsregio emoties en open spreken over anders-zijn vaak nog veel te weinig aan bod kunnen komen.

Als de eerste editie meevalt, denkt de bib eraan om Levende Bibliotheek zeker opnieuw te organiseren.”

__________

Praktisch:

zaterdag 12 februari 2022 | van 14 u tot 17 u.
Bibliotheek Poperinge – De Letterbeek, Veurnestraat 71, Poperinge
gratis
Schrijf je vooraf in:  poperinge.bibliotheek.be/levende-bibliotheek

Op  poperinge.bibliotheek.be/levende-bibliotheek staat een volledig overzicht van alle Levende Boeken.