Leerling van ’t Saam in Diksmuide wint prijs Wout Theuws

wout theuws prijs diksmuide

Leerling van  ‘t Saam Campus Cardijn in Diksmuide wint Prijs Wout Theuws ‘20-’21 voor beste eindwerk rond onderhoud


BEMAS vzw, de Belgische vakvereniging rond technisch onderhoud, heeft voor de vierde keer de Prijs Wout Theuws uitgereikt. De winnaar is Sander Callewaert (18), een leerling van ‘t Saam Campus Cardijn in Diksmuide die zijn geïntegreerde proef “Optimalisatie van een waterfiltrage- en recyclagesysteem voor productie” realiseerde bij Deceuninck Compound in Diksmuide.

Onderhoudstechnici zijn al jaren een knelpuntberoep. In de online vacature databank van de VDAB staan vandaag 9.873 vacatures voor een onderhoudstechnicus. Dit is bijna 3 keer meer dan het aantal vacatures voor verpleegkundige, dat traditioneel bestempeld wordt als het grootste knelpuntberoep.  Het aantal scholen dat een gerichte opleiding aanbiedt in technisch onderhoud is echter beperkt. Samen slagen ze er in slechts een 600 in onderhoud opgeleide leerlingen te laten afstuderen. 

De prijs Wout Theuws is een wedstrijd die leerlingen in het laatste jaar van het BSO, TSO of SE-N-SE, wil motiveren om een geïntegreerde proef (GIP) of stageverslag maken rond onderhoud of betrouwbaarheid.  Met deze prijs wil BEMAS ook jongeren in een technische opleiding inspireren om, net als Wout Theuws, hun carrière te starten in onderhoud met de ambitie zichzelf verder te ontplooien tot een echte industriële expert en leider. 

Winnaar en finalisten

Als leerling van het 6e jaar Elektromechanische technieken heeft Sander Callewaert (18) een volledig schooljaar duaal geleerd, d.w.z deels op school en deels op een werkplek bij het bedrijf Deceuninck Compound in Diksmuide. Hier heeft hij gewerkt aan een project voor het optimaliseren van het waterfiltrage- en recyclagesysteem van de installatie voor het recycleren van PVC ramen. Die optimalisatie laat toe om nog meer water te recupereren en te hergebruiken in het recyclageproces. Sander kon tijdens zijn bedrijfsstage actief meebouwen aan het project. Hij  heeft daarbij ook nagedacht over de verschillende factoren die de betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid van de installatie beïnvloeden. Daardoor wordt de kans veel kleiner dat er iets fout loopt en PVC-resten in de omgeving terecht komen. Daarnaast heeft hij ook goed nagedacht over hoe operatoren en technische kunnen instaan voor inspectie en onderhoud van de installatie. en het onderhoud en het storingzoeken  Zijn goed gestoffeerd en inzichtelijk stageverslag heeft samen met een uitstekende mondelinge verdediging de jury unaniem weten te overtuigen.  Als winnaar van de prijs Wout Theuws ontvangt Sander naast een certificaat ook een mooie geldprijs van € 500. Op ‘t Saam Campus Cardijn prijkt voortaan ook een mooie 3D-geprinte award in de trofeeënkast.

De andere finalisten, Rik Briels van school TISM in Bree en Bjorn De Cuyper van het Sint-Bernardustechnicum in Oudenaarde, ontvangen elk een geldprijs van € 200.  Rik Briels maakte een GIP over het onderhoud van de machines in wijndomein Thilesna.  Bjorn De Cuyper schreef een verslag over zijn aandeel in het eindwerk rond Humanoid Robotarmen, een groepsproject met 5 andere medeleerlingen. Dit leverde hen een gedeelde plaats op als runners-up.


Prijsuitreiking

Tijdens de proclamatie op ‘t Saam gaf BEMAS-directeur Wim Vancauwenberghe een korte speech en lichtte het idee achter de prijs Wout Theuws toe: “Voor ons heeft Wout een schitterende voorbeeldfunctie. Hij volgde een technische opleiding automechanica en startte op 16-jarige leeftijd zijn carrière in een garagebedrijf. Zijn harde werk en grote leergierigheid leverden hem steeds meer verantwoordelijkheid op. Hij rondde in 1991 de opleiding ‘Master in integraal onderhoudsbeheer’ af en 9 jaar later werd hij verkozen tot Maintenance Manager of the Year. Hij heeft sinds 1986 bij Bosal gewerkt en klom daar op tot Group Manufacturing Excellence Leader HSE and Maintenance. Ondertussen geniet Wout van zijn pensioen, maar is nog steeds een actief lid in de Raad van Bestuurd van BEMAS en is voorzitter van het European Asset Management Committee.”

Wim Vancauwenberghe bedankte ook TA@3D, het onderwijsnetwerk voor technisch adviseurs en coördinatoren, voor de ondersteuning, en SDT voor het doneren van het ultrasoontoestel als extra prijs voor de school. Dit innovatief toestel kan voortaan in de school worden ingezet voor oefeningen rond lekdetectie en preventief onderhoud op basis van conditiebewaking. Pieter Vulsteke, de leerkracht die Sanders eindwerk begeleidde, mocht dit toestel in ontvangst nemen, samen met de 3D-geprinte award voor de school.  

  • Over BEMAS
    BEMAS vzw helpt haar leden op weg naar een hogere Return on Assets door een beter beheer van machines, installaties en infrastructuren. We streven hierbij naar het verhogen van rendement, betrouwbaarheid en kwaliteit, en het verlagen van levensduurkosten, milieubelasting, energieverbruik en risico’s. Door mensen samen te brengen en kennis te delen rond onderhoud en asset management vormt BEMAS de brug naar een duurzame en competitieve industrie en economische welvaart in België. Meer info op https://www.bemas.org
  • Over ’t Saam campus Cardijn

’t Saam biedt een hele waaier aan studierichtingen aan van het eerste tot en met het zevende jaar binnen het algemeen-, beroepsen technisch secundair onderwijs. De school is echter geen mastodont. Campus Cardijn telt een 800-tal leerlingen.  ’t Saam wil jongeren een kwaliteitsvolle opleiding geven die aansluit bij hun aanleg en belangstelling. Het pedagogische project zet in op het bijbrengen van een goede attitude en een evenwichtig, gevarieerd en veelzijdig studieaanbod om de leerlingen maximale kansen te geven om te slagen in het hoger onderwijs of op de arbeidsmarkt. Meer info op https://tsaamcardijn.be.

  • Over de recyclage bij Deceuninck Compound

Deceuninck is een producent van vernieuwende raam- en deuroplossingen met klanten over de hele wereld. De compoundingfabriek in Diksmuide produceert jaarlijks 105.000 ton compound als grondstof van de fabricage van de ramen en deuren.

In oktober 2012 werd  op de terreinen van de PVC compoundingfabriek een fabriek voor PVC recyclage opgestar. De initiële capaciteit van 20.000 ton per jaar werd met de ingebruikname van een nieuwe hoogtechnologische recyclageinstallatie opgetrokken tot 45.000 ton kunststof per jaar. Dankzij de modernste recyclagetechnieken kan niet enkel harde PVC afkomstig van ramen maar ook kunststof met glasvezels worden verwerkt. Deceuninck  bevestigt hiermee zijn geloof in kunststof als een duurzaam en toekomstgericht materiaal voor de bouwsector. 
Meer info op https://www.deceuninck.be/nl-be/deceuninck-recycling.

  • Over Wout Theuws

Wout Theuws, geboren in 1953, volgde een technische opleiding auto mechanica en startte op 16-jarige leeftijd zijn carrière in een garagebedrijf. Door hard werken, een grote leergierigheid en avondstudie, kreeg hij steeds meer verantwoordelijkheden toegeschoven. Dankzij zijn ervaring en praktijkkennis kon Wout Theuws in 1975 starten bij Fisher Price als tooldesigner en groeide door tot plant engineering manager. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van nieuwe productiemachines. Daarnaast zette hij er het volledig onderhoudsbeheersysteem op.

In september 1986 ging Wout Theuws als Technical Engineering Manager aan de slag bij Bosal in Oevel. Net zoals in de beginjaren bleef hij ook in die tijd ‘levenslang leren’. In 1991 rondde hij de opleiding ‘Master in integraal onderhoudsbeheer’ af aan de Hogeschool Gent. In 1996 behaalde hij aan de Hogeschool Eindhoven een post HBO, Business administration and organisation. Bij Bosal zette Wout Theuws intussen een performant en resultaatsgedreven onderhoudsbeheer op de rails, met als bekroning de titel van Belgian Maintenance Manager of the Year in 2000. Deze prestigieuze prijs werd door BEMAS aan hem toegekend op grond van zijn uitstekende dossier, de correcte verdediging  en de hoge score tijdens de audit ter plaatse.

In 2001 trad hij toe tot de raad van bestuur van BEMAS, en werd hij lid van de jury voor de wedstrijd van de MMY. In 2002 verkreeg Wout Theuws in Helsinki een eervolle nominatie voor de Euromaintenance Incentive award, uitgereikt door de Salvetti Foundation en het EFNMS (European Federation of National Maintenance Societies). Sindsdien vertegenwoordigt hij BEMAS in de algemene vergadering van deze Europese koepel rond onderhoud en participeert hij actief in verschillende werkgroepen.  

In 2004 behaalde zijn presentatie over het onderhoudsbeleid bij BOSAL de hoogste score op het Euromaintenance Congres in. Bovendien verkoos het publiek hem als beste spreker van dit internationaal onderhoudscongres. In zijn hoedanigheid als voorzitter van het EFNMS European Asset Management Committee tussen 2010 en 2014, droeg hij onder andere bij aan de uitwerking van de Europese norm EN 16646 ‘Maintenance – Maintenance within physical asset management’.

Vanaf 2008 werd Wout Theuws steeds meer actief binnen de Bosal groep als “Group Manufacturing Excellence Leader HSE and Maintenance”. In die hoedanigheid was hij tot voor kort verantwoordelijk voor het delen van beste praktijken in onderhoud, asset management, gezondheid, veiligheid en milieu tussen 22  productiebedrijven verspreid over 5 continenten.

Dat het onderhoud in belangrijke mate bijdraagt tot het succes van een onderneming, is niet enkel het leidmotief van Wout Theuws, het is ook de kerngedachte van BEMAS. Efficiënt en effectief onderhoud heeft immers een grote impact op de bedrijfscontinuïteit en het bedrijfsresultaat. Onderhoud is dan ook van kapitaal belang voor een duurzaam succes in industriële ondernemingen en andere asset intensieve organisaties.

Tot op de dag van vandaag laat Wout Theuws niet na zijn kennis en ervaringen te delen met collega maintenance managers, en helpt mede daardoor het onderhoud in de Vlaamse en Belgische industrie op een nog hoger niveau te tillen. Door de combinatie van toepassen van beste praktijken in onderhoud en de beschikbaarheid van jong technisch talent, kan onze regio er in slagen om een attractieve locatie te blijven voor industriële investeringen. Wout Theuws is tevens voorzitter van het European Asset Management Committee binnen de Europese koepelorganisatie rond onderhoud EFNMS.

Met de ‘Prijs Wout Theuws’ wil BEMAS jongeren met technische opleiding inspireren om, net als Wout Theuws, hun carrière te starten in onderhoud met de ambitie zichzelf verder te ontplooien tot een echte industriële leider op internationaal niveau.  De prijs Wout Theuws is alvast een eerste baken op zijn of haar CV. 

Extra nieuws:

Diksmuide Nieuws

Stadsbestuur investeert verder in groene mobiliteit

Stadsbestuur investeert verder in groene mobiliteit: Het wagenpark van het lokaal bestuur heeft er sinds vorige week twee elektrische voertuigen bij. Voor de voertuigen –

De Panne Nieuws

GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND

GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND: Kom naar een weekend vol feestelijke evenementen in thema’s zoals visserij en reuzen in het kader van de verbroedering van

Nieuws Veurne

Familiedag Kasteel Beauvoorde 2024

Familiedag Kasteel Beauvoorde 2024: Jules en Julienne brengen de geschiedenis tot leven Twee acteurs kruipen in de huid van Julienne Flyps (de laatste bewoonster van