Marilie ontwikkelde app ter preventie van hartaandoeningen

Marilie ontwikkelde app ter preventie van hartaandoeningen

De Diksmuidse Marilie Libeert werd tijdens haar studies verpleegkunde geselecteerd voor het Science in Care-traject. Een traject waarbij uitmuntende leerlingen op zoek gaan naar innovatieve oplossingen voor de zorgsector.

Enkele maanden geleden ontving het stadsbestuur een mailtje van Tine Vanderplancke, een Diksmuidse docente aan de VIVES hogeschool in Brugge: ‘Eén van mijn studenten komt uit Diksmuide en werd geselecteerd voor het traject Science in Care’. Die studente was Marilie.

Marilie koos na haar middelbare studies Wiskunde-Wetenschappen voor de opleiding verpleegkunde in Brugge. “Ik heb lang getwijfeld, verpleegkundige was geen perfecte match met mijn studies aan ’t Saam (campus Aloysius). Maar eens begonnen klopte alles meteen. Ik voelde dat het goed zat.” Tijdens het tweede jaar van de vierjarige opleiding werd Marilie uitgekozen voor het pilootproject ‘Science in Care’. “Ik ben daar vrij blind ingestapt, maar zag die extra uitdaging wel zitten.”

Cardio City

Na een eerste jaar theorie, ging Marilie met acht studenten van vijf verschillende hogescholen aan de slag. “Op basis van onze interesses en de bestaande noden in de gezondheidszorg landden we uiteindelijk op twee projecten die de brug maken tussen cardiologie en zorgtechnologie. In mijn projectteam lag de focus op preventie en sensibilisering rond hartaandoeningen, specifiek bij jongeren. Daarvoor bevroegen we 2.350 jongeren uit het middelbaar onderwijs over hun kennis omtrent reanimatie en hart- en vaatziekten.”

Die bevraging resulteerde in de ontwikkeling van de app ‘Cardio City: de stad met een hart’. Gebruikers leren er op een speelse manier meer over hartaandoeningen en hoe die te vermijden. Dat doen ze door met hun personage door een virtuele stad te wandelen. Een tweede onderdeel van de app is de opfrissing van reanimatietechnieken.  

Voorlopig blijft Cardio City een knap concept, voor de uitvoering ervan heeft het projectteam investeerders nodig.

Pittige uitdaging

“Het project kwam bovenop m’n gewone studietraject te liggen. Zeker tijdens stageperiodes was dat intens. Maar we trokken elkaar onderling vooruit. Ons groepje bestond uit vier studenten, twee van Vives en twee van de UCCL (Manon Strumane, Pauline Rogiers en Khadizjat Barakhoyeva).”

“Naast de uitwerking van het project kregen we ook lessen rond presenteren, waar ik enorm veel van heb bijgeleerd. Hoogtepunt was de groepspitch eind mei voor een grote groep docenten, beleidsmakers en mensen uit het werkveld. Spannend, maar tegelijkertijd ook een heel positieve afsluiter van een schitterend project.”

Ondertussen is Marilie een prachtervaring én bachelordiploma rijker. “Ik start straks aan de masteropleiding verpleegkunde. Dat wil zeggen dat ik moet gaan kiezen welke richting ik uit wil. Ik ben een vrij rustig persoon dus zoek ik ‘t eerder in de richting van de psychosezorg, oncologie of bij mensen met dementie, een spoedafdeling is bijvoorbeeld helemaal mijn ding niet.”

Liefde voor de zorg

Tijdens haar stages beleefde Marilie de coronapandemie vanop de eerste rij. “Ik werkte in volle coronacrisis in AZ Sint-Jan in Brugge. Mijn afdeling bleef bestaan, maar er kwamen patiënten bij van afdelingen die omgebouwd werden tot corona-afdeling. Dat zorgde voor de nodige chaos. De momenten waarop je er met moeite in slaagt basiszorg te bieden, die geven je een heel wrang gevoel. Tegelijkertijd krijg je veel energie van de dankbaarheid van mensen.”

“De belangrijkste les voor mij was om, ondanks de werkdruk, steeds een connectie met mensen te proberen vinden. De onverwachte dankbaarheid van een vrouw die een boeket kreeg en waar ik een vaas aan gaf blijft me bij. Het is het blijvend aandacht hebben voor de kleine dingen in de zorg.”

ID

  • – Marilie Libeert (21)
  • – Woont bij haar ouders in de De Breyne Peellaertstraat.
  • – Heeft een artistieke achtergrond en voorliefde voor de hobo (blaasinstrument) en toneelspelen.
  • – Ontwikkelde samen met andere studenten een app ter preventie van hartziekten
  • – Start binnenkort aan haar masteropleiding verpleegkunde

Quote: Het is het blijvend aandacht hebben voor de kleine dingen in de zorg

Extra nieuws:

De Panne Nieuws

GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND

GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND: Kom naar een weekend vol feestelijke evenementen in thema’s zoals visserij en reuzen in het kader van de verbroedering van

Nieuws Veurne

Familiedag Kasteel Beauvoorde 2024

Familiedag Kasteel Beauvoorde 2024: Jules en Julienne brengen de geschiedenis tot leven Twee acteurs kruipen in de huid van Julienne Flyps (de laatste bewoonster van

De Panne Nieuws

BUITENSPEELDAG 15 MEI 2024 De Panne

BUITENSPEELDAG 15 MEI 2024 De Panne: Spring op woensdag 15 mei mee op de uitgestelde Buitenspeeldag in De Ravotter. Door de hevige wind was de