Nieuwe toekomst voor Duitse toren te Poperinge

0 / 5

Your page rank:

De ‘Duitse toren’ langs de Westvleterseweg is een baken in het Poperingse landschap. Het stadsbestuur wil de toren verwerven en ontsluiten voor het grote publiek. De toren wordt gerestaureerd en ingericht als uitkijkpunt.

De Duitse toren is een van de weinige nog zichtbare sporen die verwijzen naar de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bouwwerk werd door de Duitsers opgericht als controletoren van Flugplatz Peselhoek, een 125 ha groot vliegveld gelegen tussen de Poperingevaart en de Westvleterseweg. Langs de Poperingevaart zijn er op vandaag ook nog twee kleine bunkers. Zij markeren de grens van het voormalige vliegveld.

Het monument bevindt zich vandaag op privé terrein. Poperinge start een onteigeningsprocedure om de toren te kunnen verwerven. Met het oog op de
toegankelijkheid worden ook de nodige gronden onteigend. Er komt een ommegang rond de toren en een voetpad zal de bezoeker leiden van de Westvleterseweg tot aan de toren.

360° uitzicht

De stad heeft met de verwerving van de toren een dubbel doel voor ogen: het bouwwerk vrijwaren van verder verval en het na restauratie toeristisch-recreatief ontsluiten en openstellen voor het publiek. De Duitse toren staat op één van de hoogste plaatsen vlakbij de stad. Het platform boven op de toren biedt een bijzonder 360° uitzicht over de stad en wijde omgeving.

Het is de bedoeling om de toren op te nemen in het netwerk van Horizon2025-uitkijkpunten. Horizon2025 is een samenwerking tussen Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. In het netwerk wordt een twintigtal uitkijkpunten en belevingsplatformenopgenomen. Ze liggen verspreid over de provincie. Voor de actieve toerist zijn het welgekomen halteplaatsen langs fiets- en wandelroutes.

De verwerving van de Duitse toren is de eerste fase van het project. Daarna volgt de aanstelling van een studiebureau en de opmaak van een restauratie- en
herinrichtingsdossier. De eigenlijke werken zouden starten in 2024. Streefdatum voor de openstelling van de toren als uitkijk- en infopunt: 6 september 2024. Dan is het precies tachtig jaar geleden dat Poperinge werd bevrijd.

Oproep

In het kader van het historisch onderzoek naar de toren lanceert de stad een oproep. Wie foto’s, documenten of relicten heeft die verwijzen naar het vliegveld, kan contact opnemen met Annemie Morisse, dienst toerisme: annemie.morisse@poperinge.be.