Ook Koksijde doet mee aan De Warmste Week

Sociaal Huis zingt voor Warmste Week-8176 ©Sofhie Legein-Lokaal Bestuur Koksijde[1] kopie

0 / 5

Your page rank:

De laatste week voor Kerstmis (18 tot 24/12) is opnieuw ‘De Warmste Week’. Dit jaar draait de solidariteitsactie van de openbare omroep rond mensen bedanken die voor iemand anders het verschil hebben gemaakt in het “coronajaar” 2020.

Ook Lokaal Bestuur Koksijde doet mee aan de Warmste week en dit met heel wat bijzondere en warme initiatieven.

Schepen van Sociale Zaken Ivan Vancayseele: “Onze talloze vrijwilligers en telefoonsterren zorgden bij vele mensen voor een vrolijke noot in een voor de rest somber 2020. Zij verdienen onze enorme waardering. Als schepen van Sociale Zaken onderstreep ik het belang van deze Warme initiatieven en ben ik enorm dankbaar voor hun inzet.”

– Initiatieven in de kijker:
Koksijde fonkelt
Wist je dat Koksijde elk jaar tijdens de kerstperiode fonkelt in een zee van licht? Bijna 150.000 lampjes verdeeld over 45 spotlights, goed voor 7 km lichtsfeer…

Doe met ons mee en zorg voor nog meer licht in deze donkere tijden als teken van hoop en verbondenheid, voor de zorg én voor elkaar! https://www.koksijde.be/nieuws/koksijde-fonkelt-zorg-mee-voor-licht-deze-donkere- tijden

Kerstkaartactie voor WZC
De tijd rondom kerst is voor veel ouderen een extra moeilijke periode, zeker dit jaar. Ook senioren die verblijven in een WZC hebben minder contacten en voelen zich daardoor geïsoleerd. Daarom organiseert het lokaal bestuur een kerstkaartenactie. Samen willen we zoveel mogelijk kaartjes laten versturen naar de senioren die in een WZC verblijven. https://www.koksijde.be/nieuws/stuur-jij-ook-een-kerstkaartje-naar-een-bewoner-van- het-woon-zorgcentrum

Kerstverwenboxen voor cliënten en eenzame senioren
Het jaarlijks kerstfeest van het Sociaal Huis kan dit jaar niet doorgaan. Een tegenvaller voor mensen met weinig middelen of sociale contacten. Maar de medewerkers van het Sociaal Huis Koksijde laten deze mensen niet in de kou staan. Zeker niet in een jaar waar mensen het nog moeilijker hebben dan anders.

Tientallen vrijwilligers en medewerkers trekken tussen 17/12 en 24/12 hun kerstmuts aan en bellen in de week voor Kerstmis aan bij 400 nietsvermoedende mensen. Zij krijgen een verwenpakket: met o.a. koekjes, chocolade, fruit, verzorgingsproducten, kaarsen en speelgoed voor de kinderen. Ook voor een babbel wordt er tijd gemaakt. Een hartverwarmend moment van licht in een donkere periode.

Wekelijks marktpraatje op vrijdag
Heb je nood aan een aangenaam gesprek?
Wil je jouw hart eens luchten? Of je gevoelens delen? Kom dan langs bij het kraampje van Lokaal Bestuur Koksijde in de J. Van Buggenhoutlaan (ter hoogte van de Onze-Lieve- Vrouw-ter-Duinenkerk). Daar staan medewerkers en vrijwilligers van het Sociaal Huis voor je klaar.
https://www.koksijde.be/nieuws/praatjes-op-wekelijkse-markt

Blokkot
Heel wat jongeren volgen afstandsonderwijs. Omdat het niet evident is om van thuis uit te studeren, opende Lokaal Bestuur Koksijde onlangs studeerruimtes voor studenten hoger onderwijs en leerlingen vanaf de 2de graad secundair onderwijs.

Studenten van het hoger onderwijs kunnen sinds 17 november terecht in de Willem Elsschotzaal op de 1ste verdieping van de bibliotheek, Casinoplein 10. Leerlingen vanaf de 2de graad secundair onderwijs zijn sinds 23 november welkom in het blokkot – Annex gebouw in Koksijde-Dorp, Zeelaan 42. Er is altijd iemand aanwezig om toezicht te houden en alles wordt coronaproof georganiseerd.
Meer info en inschrijven? https://koksijde.bibliotheek.be/studeren.

De Telefoonster: voor wie zich alleen voelt en af en toe nood heeft aan een babbel
Wie wil, wordt wekelijks opgebeld door een telefoonster. Wat houdt dat in?
Een vrijwilliger belt je op, op momenten die voor jou het best passen. Deze dienst is kosteloos en is een initiatief van het Sociaal Huis Koksijde. Wil je ook regelmatig een telefoontje krijgen? Bel dan naar Katrien Debruyne, projectcoördinator: 058 53 43 19.

Sociale Kruidenier Koksifood
Op Wereldvoedseldag (16/10/2020) opende de sociale kruidenier Koksifood haar deuren. Het Sociaal Huis heeft al 5 jaar een voedselverdelingspunt waarbij voedseloverschotten worden opgehaald bij plaatselijke handelaars. Deze worden herverdeeld naar de meest kwetsbare inwoners.
https://www.koksijde.be/nieuws/opening-sociale-kruidenier-koksifood

Koksijde maakt videochatten met patiënten az West, KEI en woonzorgcentra mogelijk
Door de coronacrisis geldt er een beperkte bezoekregeling in het az West in Veurne. Een maatregel die voor zowel patiënt als bezoeker zwaar is. Daarom slaan Lokaal Bestuur Koksijde en AZ West de handen in elkaar zodat inwoners van Koksijde – die geen smartphone, computer of tablet hebben – toch kunnen videochatten met patiënten in het ziekenhuis. https://www.koksijde.be/nieuws/koksijde-maakt-videochatten-met-patienten-az-west- kei-en-woonzorgcentra-mogelijk