Panne Beach Endurance: meer dan ooit internationaal getint

BeachEndurance

Er was een tijd waarin de Panne Beach Endurance enkel Belgen en Fransen aan de start kreeg. Kort daarna vonden ook de Nederlanders hun weg naar De Panne. De laatste jaren schakelen we een versnelling hoger en krijgen we steeds meer andere nationaliteiten aan de start, met dit jaar een nieuw hoogtepunt. De Panne Beach Endurance profileert zich zo steeds meer op de internationale markt en komt steeds hoger op de bucketlist van menig mountainbikers!

Met meer dan 1200 zijn ze, de mountainbikers die zondag aan de start komen van de grootste strandrace in België. Er wacht hen een loodzware tocht over een afstand van 52 kilometer met meestal een stevige wind en vooral heel veel zand. Voor het grootste deel van de deelnemers zal het finishen binnen een mooie tijd alvast primeren op de plaats binnen het eindklassement.

Internationaal publiek

Dit jaar staan maar liefst 11 verschillende nationaliteiten aan de start van het evenement. Naast de vele Belgen, Fransen en een mooie delegatie Nederlanders, vinden we dit jaar voor het eerst een Noor, een Ier en zelfs een Amerikaan onder de deelnemers. Daarmee komt het totaal aantal verschillende nationaliteiten tijdens de 26-jarige historie van de wedstrijd op 16. Wie weet in 2023 ook een eerste deelnemer uit Azië?

Profrenners

Wie dit jaar de overwinning zal claimen is moeilijk te voorspellen. De strandspecialisten zijn doorgaans in het voordeel maar de doorwinterde wielerprofs zullen hen zeker het vuur aan de schenen leggen. Een tiental renners uit World Tour en Protour ploegen dingen zondag mee naar de prestigieuze zege. Het belooft dus een spannende strijd te worden. Tussen de 1200 starters ook een sterke vertegenwoordiging van dames. Zij mengen zich met ongeveer 50 starters in het strijdgewoel.

Livestream

Strandraces zijn spectaculair om volgen. 52 kilometer lang regent het demarrages en ontsnappingen. Het gebeurt zelden dat een renner er in slaagt solo een kloof te slaan met een groep achtervolgers. De laatste 200 meter zijn dan ook cruciaal voor de overwinning tijdens de Panne Beach Endurance: een korte afdaling tot op het strand, een stevige aanloop op het harde zand om dan met volle snelheid door het losse zand richting de Zeedijk te knallen. Bij het oprijden van die Zeedijk is het verschil meestal gemaakt en is het de laatste 50 meter genieten na een uitmuntende prestatie!

Al dit spektakel kan je live volgen vanaf 9.25u via de website beach-endurance.be! Live becommentarieerd door Ruben De Rynck en Dirk Onghena!

Programma

07.00u – 09.00u           Afhalen startnummers

08.45u                          Opening startboxen

09.15u                          Sluiten startboxen

09.30u                          Start De Panne Beach Endurance

09.35u                          Start Kids Strandrace

11.00u                          Eerste deelnemers naderen de finish

11.15u                          Huldiging top 3 Elite Heren, Dames en Kids op Zeedijk

12.30u                          Prijsuitreiking in Sporthal Den Oosthoek

13.00u                          Afsluiten wedstrijd