Poperinge is klaar voor een nieuw toeristisch jaar

Poperinge is klaar voor een nieuw toeristisch jaar

Op maandag 6 maart kwam toeristisch Poperinge samen in het Hopmuseum om te klinken op een nieuw toeristisch jaar. Het jaarprogramma werd er voorgesteld, met grote aandacht voor het Kunstenfestival Watou en de Bier- en Hoppefeesten. Chef Stefaan Couttenye van restaurant ’t Hommelhof, kreeg de Lifetime Achievement Award voor zijn carrière en jarenlange inzet.

Toerisme in cijfers

Naar jaarlijkse gewoonte nodigt Toerisme Poperinge de toeristische spelers uit Poperinge uit voor een netwerkmoment begin maart. Daar past ook een korte terugblik bij op de bezoekerscijfers van het afgelopen jaar. De dienst Toerisme tekent voor stabiele cijfers, met zo’n 36.000 bezoekers doorheen het jaar. Topmaanden waren juli en augustus. Hierbij is de invloed van Kunstenfestival Watou wel te merken, waarbij de dienst Toerisme als verkoopbalie fungeerde. De WO 1-sites, waaronder Lijssenthoek Military Cemetery en de Dodencellen, tonen een lichte stijging in bezoekersaantallen. De cijfers van het Hopmuseum lopen terug gelijk met de pré-coronajaren.

Uitkijken naar de Bier- en Hoppefeesten

Er wordt ook vooruit gekeken naar het rijk gevulde toeristische jaarprogramma van 2023. Momenteel loopt de Maand van de Hopscheuten in 11 Poperingse restaurants en ook de dagarrangementen worden vlot geboekt. Doorheen het jaar zijn er tal van wandel- en fietstochten voor de recreant, van zomerse fietstochten doorheen de hopvelden tot winterse avondwandelingen langs verborgen plekken. De toppers dit jaar zijn uiteraard het Kunstenfestival Watou van 1 juli tot 30 september, met als baseline /kom.po’zi.ci.o:/, en de Bier- en Hoppefeesten op 15, 16 & 17 september. Na de afgelaste editie van 2020 is het nog meer uitkijken naar dit spetterend feestweekend.

Lifetime Achievement Award

Burgemeester Christof Dejaegher en schepen voor Toerisme Klaas Verbeke mochten ten slotte nog de Lifetime Achievement Award uitreiken aan chef Stefaan Couttenye. Hij werd voorgedragen door zijn oud-collega’s van Horeca Regio Poperinge-Heuvelland. Stefaan nam in 2022 na 38 jaar afscheid van zijn succesvol restaurant ’t Hommelhof in Watou. Als pionier in de biergastronomie had hij een grote impact op het gastronomisch toerisme in Poperinge. Ondertussen geniet Stefaan van een welverdiend pensioen.