Project Recht uit Zèè Nieuwpoort

Project Recht uit zee

Project Recht uit Zèè plaatst Nieuwpoortse visserijactoren en duurzaam gevangen vis in de kijker

Met het project Recht uit Zèè werken Stad Nieuwpoort, de Nieuwpoortse vissers, visgroothandelaars én restaurants samen om duurzame en dagverse vis te promoten. Het doel is om Nieuwpoortse restaurants te stimuleren om met in Nieuwpoort geveilde vis te werken. Ook maakt het project de consument bewust van het duurzame visverwerkingsproces.

De Nieuwpoortse visserijsector vormt een belangrijk onderdeel van het economisch en toeristisch wezen van de stad. Naast de stedelijke Vismijn telt Nieuwpoort immers heel wat vishandelaars, viswinkels en restaurants die werken met Noordzeeproducten. Het project Recht uit Zèè heeft als doel om deze branche extra in de kijker te zetten, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke:

“De visserij is één van onze winstgevende sectoren. Vandaag en in de toekomst blijft de Stad zich profileren als promotor van deze uiterst belangrijke economische speler. Met kwaliteitsvolle visserij heeft Nieuwpoort zich immers op de kaart gezet. Met ‘Recht uit Zèè’ streven we naar een Nieuwpoorts waardeoordeel voor vis die hier aangevoerd, verhandeld en geconsumeerd wordt. We trekken de filosofie van dagverse producten door, recht uit zee naar het bord.”

Het project Recht uit Zèè streeft ernaar om meer Nieuwpoortse gevangen vis en garnalen op de borden te krijgen van de Nieuwpoortse restaurants. Verse vis uit onze Noordzee, gevangen door Nieuwpoortse vissers vanuit een Nieuwpoortse boot. Dwars door de Vismijn via een Nieuwpoortse vishandelaar naar je favoriete restaurant. Vakkundig en passioneel bereid door een getalenteerde Nieuwpoortse chef. En zo op je bord. Dat is Recht uit Zèè.

In het eerste proefjaar gaan vier handelaars samenwerken met elk twee restaurants. Iedere deelnemer kiest resoluut voor een duurzame aanpak en promoot ook minder bekende vis, vertelt schepen van Visserij Kris Vandecasteele:

“Nieuwpoort hecht veel belang aan een duurzame visserij en dat blijkt ook uit dit project. Met ‘Recht uit Zèè’ kies je voor vers gevangen vis en garnalen die van jouw bord terug te volgen zijn naar een duurzame visserij. Kwaliteit staat hierbij centraal. Voorwaarde om deel te nemen aan het project is dat groothandelaars en restaurants in het eerste jaar het label van Visserij Verduurzaamt behalen. Daarnaast moet er zoveel mogelijk vers gevangen vis uit Nieuwpoort verkocht worden en moet duidelijk zijn vanwaar de vis afkomstig is. Alle spelers ondertekenen een charter om zich te verbinden aan deze voorwaarden. Tegen 2024 hopen we dat er minstens 20 restaurants deelnemen aan dit project..” Daarnaast wordt via een promotiecampagne de kwaliteit van de Nieuwpoortse Noordzeeproducten in de kijker geplaatst. Deze wil inwoners en bezoekers kennis laten maken met de Nieuwpoortse visserijsector. Door middel van storytelling kom je te weten hoe de vis op jouw bord komt. De manier waarop en wie de vis vangt, is immers even belangrijk als de gevangen vis zelf. Alle informatie lees je op www.rechtuitzee.be. Ook in de deelnemende restaurants zal deze info beschikbaar zijn

Extra nieuws:

Alveringem Nieuws

KIDSDAG 1/7/2023 Alveringem

KIDSDAG 1/7/2023 Alveringem: Tijdens de twee maanden zonder school heb je een zee van vrije tijd! Maar wat ga je doen met al die tijd?

Nieuwpoort Nieuws

Komt dat zien Theaterfestival 2023

Komt dat zien Theaterfestival 2023: Theatervoorstellingen op verschillende locaties in Nieuwpoort. Tijdens het weekend van 14, 15 en 16 juli kun je genieten van verschillende

De Panne Nieuws

Toeren in de Moeren

In samenwerking met het lokaal bestuur organiseert Okra-Sport+ van 20 t.e.m. 22 juni de 13de editie van Toeren in de Moeren. Dit unieke evenement biedt