Project Recht uit Zèè plaatst Nieuwpoortse visserijactoren en duurzaam gevangen vis in de kijker
Met het project Recht uit Zèè werken Stad Nieuwpoort, de Nieuwpoortse vissers, visgroothandelaars én restaurants samen om duurzame en dagverse vis te promoten. Het doel is om Nieuwpoortse restaurants te stimuleren om met in Nieuwpoort geveilde vis te werken. Ook maakt het project de consument bewust van het duurzame visverwerkingsproces.
De Nieuwpoortse visserijsector vormt een belangrijk onderdeel van het economisch en toeristisch wezen van de stad. Naast de stedelijke Vismijn telt Nieuwpoort immers heel wat vishandelaars, viswinkels en restaurants die werken met Noordzeeproducten. Het project Recht uit Zèè heeft als doel om deze branche extra in de kijker te zetten, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke:
“De visserij is één van onze winstgevende sectoren. Vandaag en in de toekomst blijft de Stad zich profileren als promotor van deze uiterst belangrijke economische speler. Met kwaliteitsvolle visserij heeft Nieuwpoort zich immers op de kaart gezet. Met ‘Recht uit Zèè’ streven we naar een Nieuwpoorts waardeoordeel voor vis die hier aangevoerd, verhandeld en geconsumeerd wordt. We trekken de filosofie van dagverse producten door, recht uit zee naar het bord.”
Het project Recht uit Zèè streeft ernaar om meer Nieuwpoortse gevangen vis en garnalen op de borden te krijgen van de Nieuwpoortse restaurants. Verse vis uit onze Noordzee, gevangen door Nieuwpoortse vissers vanuit een Nieuwpoortse boot. Dwars door de Vismijn via een Nieuwpoortse vishandelaar naar je favoriete restaurant. Vakkundig en passioneel bereid door een getalenteerde Nieuwpoortse chef. En zo op je bord. Dat is Recht uit Zèè.
In het eerste proefjaar gaan vier handelaars samenwerken met elk twee restaurants. Iedere deelnemer kiest resoluut voor een duurzame aanpak en promoot ook minder bekende vis, vertelt schepen van Visserij Kris Vandecasteele:
“Nieuwpoort hecht veel belang aan een duurzame visserij en dat blijkt ook uit dit project. Met ‘Recht uit Zèè’ kies je voor vers gevangen vis en garnalen die van jouw bord terug te volgen zijn naar een duurzame visserij. Kwaliteit staat hierbij centraal. Voorwaarde om deel te nemen aan het project is dat groothandelaars en restaurants in het eerste jaar het label van Visserij Verduurzaamt behalen. Daarnaast moet er zoveel mogelijk vers gevangen vis uit Nieuwpoort verkocht worden en moet duidelijk zijn vanwaar de vis afkomstig is. Alle spelers ondertekenen een charter om zich te verbinden aan deze voorwaarden. Tegen 2024 hopen we dat er minstens 20 restaurants deelnemen aan dit project..” Daarnaast wordt via een promotiecampagne de kwaliteit van de Nieuwpoortse Noordzeeproducten in de kijker geplaatst. Deze wil inwoners en bezoekers kennis laten maken met de Nieuwpoortse visserijsector. Door middel van storytelling kom je te weten hoe de vis op jouw bord komt. De manier waarop en wie de vis vangt, is immers even belangrijk als de gevangen vis zelf. Alle informatie lees je op www.rechtuitzee.be. Ook in de deelnemende restaurants zal deze info beschikbaar zijn
Extra nieuws:
Diksmuide Nieuws
Stadsbestuur investeert verder in groene mobiliteit
Stadsbestuur investeert verder in groene mobiliteit: Het wagenpark van het lokaal bestuur heeft er sinds vorige week twee elektrische voertuigen bij. Voor de voertuigen –
De Panne Nieuws
GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND
GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND: Kom naar een weekend vol feestelijke evenementen in thema’s zoals visserij en reuzen in het kader van de verbroedering van
Nieuws Veurne
Familiedag Kasteel Beauvoorde 2024
Familiedag Kasteel Beauvoorde 2024: Jules en Julienne brengen de geschiedenis tot leven Twee acteurs kruipen in de huid van Julienne Flyps (de laatste bewoonster van
’t Spendiege Buurtwinkel
Fotografie Christophe
Trimsalon Sascha
BV Vandaele Bjorn
Restaurant Caricole
Vakantiewoning ’t Zuidwesterke
Architect Hugo Dezutter
Vakantiewoning ’t Grenshof
Plopsaqua De Panne
Mama Thai Nieuwpoort
Mama-Thai Koksijde
Kiwanis Nieuwpoort
Mikado Entertainment Veurne
C-Fish culinaire Viswinkel te Veurne
Apple & PC Clinic Koksijde
Plopsaland De Panne
De Zonnegloed Sanctuary
Belle & Bronzée: zonnestudio
Jochen’s Velodroom
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
Fotoclub CoxyPics Koksijde
Myrthes Huisje: vakantiewoning
Tulpin Banden Veurne
Verdonck Veurne
Alpaca Adventure
Corre’s Food Diksmuide
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
Pepas: grafisch vormgever
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
Morliterm bv
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken
MW Creations : Pools and more
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
Garage Westcars Veurne
JTK Koeltechniek Grootkeuken
ECONICK: Zonnepanelen
Bouwbedrijf Pysson BV
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Bloemen Florina Leke
On Fire by JTK
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
Quality Wines Veurne
Bakkerij Du Littoral Koksijde
Restaurant De Schreve
Thuisverpleging Westzorg
Juwelen Kimberly Nieuwpoort
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
Vakantiewoning Villa Timo
Traiteur Caroline Nieuwpoort
Agence Mulier De Panne
Restaurant De Kelle
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
Passage Foodbar Veurne
Uw zaak op onze website?
Patatshop.be webshop aardappelen
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
Cafetaria Hoge-Blekkerbad Koksijde
Dakwerken Dimitri Plaisier
HP Schilderwerken BV
PubliX – net iets eXtra
Atelier Vanquaethem Veurne
Restaurant Mozaiek Veurne
Hoeveboerderij Bien Acquis
Proletter Veurne
Afest: Verhuur van Feesttenten
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Bathroom Heaven
D’Coupe Kapster
ESV Technics: Elektro, sanitair, verwarming, ventilatie
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
Camping Scheibeekhoeve
Table2Chair
Neptunus
DS-Tent Feestverhuur
Carpentier Kenneth
Indoorsteel