Resultaten enquête Zorgzame Buurten Lo-Reninge

loreninge

Voortbordurend op onder andere de succesvolle uitrol van de projecten “soep met babbeltjes” en het dorpsrestaurant (2 x per maand) wil het lokaal bestuur Lo-Reninge samen met het WZC Zilvervogel, lokale welzijnspartners, NestorPlus en lokale verenigingen verder inzetten op zorgzame buurten.

Waar hebben we het over als we spreken over een zorgzame buurt?


In essentie is dit een buurt waar mensen, ongeacht hun ondersteuningsbehoefte, comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt kunnen (blijven) wonen. Dit veronderstelt een warme buurt met een sterk sociaal weefsel, waar mensen terechtkunnen voor onderlinge steun, waar jong en oud samen leven, waar levenskwaliteit centraal staat.

De start: een buurtanalyse

Bij de uitbouw van een zorgzame buurt wordt vertrokken van een buurtanalyse, waarbij enerzijds in kaart gebracht wordt waar Lo-Reninge vandaag staat op het vlak van buurtzorg en anderzijds gepeild wordt naar de noden en wensen van de buurt. Hiertoe ontvingen alle Lo-Reningenaars een enquête die, middels vragen als “Voor wat kan u op dit moment bij uw buren terecht”, “Wat doe je nu al samen met de buurtbewoners”, “Voor wat zou u graag bij uw buurtbewoners terechtkunnen”, etc. de inwoners uitnodigde hun mening te geven over de ontwikkeling van een zorgzame buurt. In totaal werden 123 ingevulde enquêtes ontvangen. Ongeveer 5% van de Lo-Reningenaars deelde met andere woorden zijn mening over de huidige en naar de toekomst toe gewenste buurtzorg (4% van de ingevulde enquêtes kwam van inwoners uit Noordschote, 44% uit Reninge, 36% uit Lo en 16% uit Pollinkhove). Iets meer dan de helft van de respondenten is jonger dan 55 jaar en ongeveer twee derde van de respondenten woont al langer dan 19 jaar in Lo-Reninge.


Voor wat kunnen buurtbewoners bij elkaar terecht?

Buurtbewoners komen vooral samen voor een praatje; maar liefst negen op tien van de respondenten geeft aan geregeld een praatje te maken met de buren. Zowel oud als jong maakt al eens een praatje met de buren: een overgrote meerderheid van de respondenten jonger dan 55 jaar (95%) en acht op tien respondenten ouder dan 55 jaar geven aan bij de buren terecht te kunnen voor een praatje. Ongeveer drie vierde van de respondenten uit de uitdrukkelijke wens bij de buurtbewoners terecht te kunnen voor een babbel. Zowat een derde van de respondenten doet wel eens iets samen met de buurtbewoners. Vooral de inwoners tussen 25 en 55 jaar en de hoogbejaarden (>85 jaar) geven aan geregeld iets samen te doen met de buren; vier op tien respondenten tussen 25 en 40 jaar
antwoordt zo nu en dan iets samen te ondernemen met de buren, 41% van de respondenten tussen 41 en 55 jaar doet dit wel eens en 28% van de respondenten ouder dan 85 jaar doet af en toe iets samen. Dit betreft dan vooral iets samen (gaan) eten of drinken of gezamenlijk deelnemen aan een activiteit.

In totaal geeft bijna negen op tien respondenten aan één of andere vorm van sociaal contact (praatje maken en/of samen iets doen) te hebben met de buurtbewoners. Van de respondenten die op dit moment geen enkele vorm van sociaal contact hebben met de buren, geeft bijna twee derde aan dit wel te wensen. Naast bovenstaande vormen van ontmoeting, vinden de Lo-Reningenaars elkaar ook reeds voor kleine hulpvragen. Iets meer dan een derde van de respondenten (39%) kan op dit moment rekenen op de buren voor één of andere vorm van hulp (boodschappen doen en/of huishoudelijke taken en/of herstellingen). Vooral voor kleine herstellingen en kleine boodschappen (bijvoorbeeld een brood meenemen) doen buurtbewoners vandaag beroep op elkaar. Ongeveer een zesde van de respondenten die aangeven op dit moment niet bij buurtbewoners terecht te kunnen voor hulp, zou dit wel wensen.

Wat kan u zelf betekenen voor de buurt?

De grote meerderheid (85 %) geeft aan bereid te zijn eens te horen hoe het met iemand gaat. Daarnaast geeft de helft van de respondenten aan gemakkelijk aanspreekbaar te zijn voor de buurtbewoners. 45% van de respondenten wil meehelpen met het proper houden van de omgeving en 42% helpt graag mee met het organiseren van (kleine) activiteiten.

ALGEMENE CONCLUSIE

De resultaten van de enquête geven aan dat we in Lo-Reninge niet enkel kunnen spreken van warme buurten,
maar ook al in belangrijke mate van zorgzame buurten. Toch zijn er nog inwoners die op dit moment nog geen
aansluiting vinden of niet onmiddellijk terechtkunnen bij hun buren voor onderlinge steun. Hiertoe zal het project
“zorgzame buurten” inzetten op drie belangrijke pijlers, met name het stimuleren van ontmoeting tussen buurtbewoners, het verder kenbaar maken van het bestaande zorgaanbod en het detecteren van kwetsbare inwoners en aanbieden van ondersteuning op maat. Op die manier willen we niet alleen samen verder bouwen aan duurzame buurten, maar trachten we tevens een voedingsbodem te creëren voor de verduurzaming van deze buurten in Lo-Reninge.

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

De IJzer bij dag en dauw

De IJzer bij dag en dauw: Stap uit de dagelijkse sleur en omarm de pracht van een nieuwe dag tijdens onze dauwtrip. We vertrekken voor de

Nieuws Veurne

Feestweekend Bakkerijmuseum

Feestweekend Bakkerijmuseum: Op zaterdag 4 en zondag 5 mei viert het Bakkerijmuseum feest! Ontdek het volledig vernieuwde museum in een extra feestelijk jasje! Het hele weekend zit

Koksijde Nieuws

Gezinsmarkt 17 mei 2024 Koksijde

Gezinsmarkt 17 mei 2024 Koksijde: De beste plek voor plezier is onze Gezinsmarkt… en je leert nog iets bij ook!!  Op vrijdag 17 mei organiseert Huis