Thermocar brengt zondag 960 gevels in beeld

0 / 5

Your page rank:

De thermocar brengt zondagavond 960 gevels van Bulskamp en Esen in beeld

Zondagavond 6 december vertrekt de thermocar van de wvi om alle voorgevels van Bulskamp en Esen te scannen op energieverliezen. In de loop van de avond en nacht worden zo 960 Westhoekhuizen gescand, 210 in Bulskamp en 750 in Esen.  Voor een optimaal resultaat moet de warmtefoto genomen worden bij droog en koud weer. Aanstaande zondag voorspellen ze dus deze ideale weersomstandigheden. 

Straatthermografie 

Een gevelscan is een relatief nieuwe meettechniek. Een speciale infraroodcamera, gemonteerd op het dak van een auto, brengt de energieverliezen via muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, garagepoorten … in beeld. Na de verwerking van alle beelden kan elke inwoner, via een unieke warmtefoto van zijn of haar woning, weten hoeveel en waar energie verloren gaat. In het voorjaar van 2021 zullen we de inwoners uitnodigen naar infomomenten om samen met hen de warmtefoto van hun woning te bespreken.

Energieke Dorpen
Deze actie kadert binnen het project ‘Energieke Dorpen’. Energieke Dorpen is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en de steden Diksmuide, Poperinge en Veurne. Ze ontvangen hiervoor Europese steun van het Plattelandsontwikkelingsprogramma Leader.

Het project heeft twee grote doelstellingen: woningen energiezuiniger maken én meer hernieuwbare energie produceren. Daardoor stijgt het comfort van de woningen, daalt de energiefactuur  en helpen we de klimaatopwarming tegen te gaan. Het is een participatief traject waarin de inwoners van het dorp een actieve stem krijgen. Het project richt zich zowel naar alle inwoners als naar specifieke doelgroepen (landbouwers, verhuurders, kwetsbare doelgroepen, handel en horeca, …) Het traject werd begin september opgestart en loopt nog tot eind 2021. In dialoog met de inwoners, gemeente en experten willen we verschillende acties voor het dorp opzetten.

Meer info: www.wijzijnenergiek.be