UiTPAS is succes in Westhoek

UiTPAS

0 / 5

Your page rank:

De UiTPAS is als spaar- en voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten in opmars, ook in West-Vlaanderen. De Westhoek is hierbij de absolute uitblinker. Negen van de 22 West-Vlaamse gemeenten die aan dit project deelnemen komen uit de Westhoek.

De UiTPAS wordt door Vlaanderen gepromoot en ondersteund. “Via de UiTPAS bieden we samen met de gemeentebesturen voordelen aan iedereen die dichtbij wil ontspannen. Tegelijkertijd geven we zo ook aan mensen in kansarmoede een betaalbaar vrijetijdsaanbod”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Via de UiTPAS wil Vlaanderen samen met de lokale besturen cultuur en ontspanning stimuleren. Het is een spaar- en voordeelpas voor vrijetijdsactiviteiten in de aangesloten gemeenten. Voor mensen in kansarmoede biedt de UiTPAS de mogelijkheid om te genieten van vrijetijdsactiviteiten aan een verminderd tarief. Het is vooral ook niet stigmatiserend aangezien de UiTPAS met een kansentarief er hetzelfde uitziet als de reguliere UiTPAS die als spaar- en voordelenkaart voor iedereen beschikbaar is.

Ruim 57.000 West-Vlamingen met een UiTPAS

“De UiTPAS is sinds 2015 aanwezig in West-Vlaanderen. Meer dan 57.000 West-Vlamingen maken gebruik van de spaar- en voordeelkaart. Dat zijn er 6.785 meer dan vorig jaar.”, vertelt Brecht Warnez die de cijfers opvroeg bij minister-president Jan Jambon (N-VA). Van de 57.000 West-Vlaamse UiTPAS-houders is één op drie van iemand in kansarmoede.

“In de Westhoek is Wervik de absolute nummer één met 2713 inwoners met een UiTPAS. Zij worden gevolgd door Poperinge (1596 gebruikers) en Diksmuide (1544 gebruikers)”, vervolgt Brecht Warnez.

Op dit moment bieden 22 gemeenten in West-Vlaanderen voordelen en kortingen via de UiTPAS aan.  

  • 2015: UiTPAS Oostende & UiTPAS Zuidwest (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem);
  • 2017: UiTPAS Westhoek (Diksmuide, Ieper, Poperinge en Zonnebeke);
  • 2020: uitbreiding UiTPAS Westhoek (Lo-Reninge, Heuvelland, Langemark-Poelkapelle, Mesen en Vleteren).

Maar liefst zeven nieuwe West-Vlaamse gemeenten hebben in 2020 de UiTPAS-activiteiten geïntroduceerd. “Met 22 deelnemende West-Vlaamse gemeenten op in het totaal 55 deelnemende gemeenten doen we het goed in West-Vlaanderen. Toch is het gebruik van de UiTPAS eigenlijk beperkt tot het zuiden van onze provincie”, stelt Brecht Warnez vast.

Naar 100 gemeenten in Vlaanderen

“Vanuit Vlaanderen streven we ernaar om in minstens 100 gemeenten de UiTPAS te hebben uitgerold”, vertelt Brecht Warnez. In het Vlaams Parlement werd op 18 december daarom ook een jaarlijks subsidiebedrag van 772.700 euro goedgekeurd.

Als bijlage bij dit persbericht is een overzicht te vinden van alle West-Vlamingen die een UiTPAS hebben alsook een overzicht van de Westhoek. Dit opgedeeld per leeftijdscategorie en ook of de UiTPAS-houder al dan niet een kansenstatuut heeft (MIA: mensen in armoede). Je kan in een niet-deelnemende gemeente wonen en toch de UiTPAS aanvragen maar je zal die slechts in de 22 West-Vlaamse gemeenten kunnen gebruiken.

Meer info? Klik hier https://www.uitpas.be/