Vernieuwde Michel Pollentierfietsroute

Michel Pollentierfietsroute Diksmuide

0 / 5

Your page rank:

Vernieuwde Michel Pollentierfietsroute, 40 jaar na overwinning Vlaanderens Mooiste

De tijd staat niet stil. Dit jaar is het alweer 40 jaar geleden dat Michel Pollentier als eerste over de eindmeet kwam in de Ronde van Vlaanderen. Het stadsbestuur pakte dit feestelijk jaar vast om “zijn” fietsroute te vernieuwen. De Michel Pollentierfietsroute 2.0 is een familievriendelijke fietslus geworden. Het stadsbestuur stelt het startbord voor op – hoe kan het ook anders – de dag waarop het kruim van de wielerwereld Vlaanderens Mooiste rijdt. 

Lancering Michel Pollentierfietsroute in 2016

Zondag staan de renners aan de start van de Ronde van Vlaanderen 2020. Wie de winnaar wordt is nog een vraagteken. De winnaar van 40 jaar geleden herinneren we ons nog als gisteren, want dat was natuurlijk Diksmuideling Michel Pollentier. In september 2016 werd de eerste Michel Pollentierfietsroute ingereden. Het traject van 62 kilometer loopt vanuit Keiem over Diksmuide, Veurne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke en Koekelare. Deze bewegwijzerde fietsroute kwam tot stand n.a.v. de 65ste verjaardag van de Keiemse wielerheld, door een samenwerking van de vzw. Feestcommissie Keiem en de dienst toerisme van Diksmuide. Nu is er ook een iets kortere versie van 33 km, die ook kinderen uitnodigt om in het wiel van Michel onze streek te ontdekken.

Idee kortere route

“De lange route is heel populair, zeker bij wielerminnend Vlaanderen, dat mooie herinneringen aan de carrière van Michel Pollentier koestert. Omdat fietsende (groot-)ouders graag ook de (klein-)kinderen willen laten kennismaken met Michel en zijn fietsomgeving, is het idee ontstaan om een kortere versie aan te maken”, zegt Rik Decoster, peter van de Michel Pollentierroutes. 

“Covid-19 zorgde ervoor dat we onze eigen omgeving, troeven en routes zijn gaan ontdekken. Daarom wilden we graag een familievriendelijke versie van de gekende route, met bewegwijzering. De route is ook aangebracht op de folderkaart. Een nieuw startbord duidt nu beide routes aan. Met een QR-code kun je op het startpunt in Keiem de routekaart opladen”, vult schepen Marc Deprez aan. “Ik wil met deze route dit stuk roemrijke wielergeschiedenis van het dorp Keiem in ere houden en in de collectieve herinnering brengen.”

Ingebruikname op 18 oktober

Op zondag 18 oktober 2020, de dag van de Covid-versie van de Ronde van Vlaanderen, wordt het nieuwe routebord in gebruik genomen. In beperkte kring, maar in het bijzijn van Michel Pollentier zelf, 40 jaar na zijn overwinning van ‘Vlaanderens Mooiste’.

Michel Pollentier: internationale carrière en faam

Michel Pollentier (°Diksmuide, 13 februari 1951) is een voormalig getalenteerd Belgisch wielrenner. Hij debuteerde als prof in 1973 bij de gerenommeerde Flandria-ploeg. In 1977 brak hij volledig door toen hij de Ronde van Italië wist te winnen voor Francesco Moser. Vooral deze zege bezorgde hem dat jaar de titel Belgisch Sportman van het jaar.

Hij werd ook nog twee jaar na elkaar Belgisch kampioen (1977 en 1978) en bevestigde als ronderenner met zeges in de Ronde van Zwitserland (1977) en de Dauphiné Libéré (1978). Michel droeg als sterke klimmer (uit de vlakke polders!) 5 dagen de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk.

Vanaf 1978 reed hij nog voor de wielerploegen Splendor, Vermeer-Thijs en Safir. In 1980 zette hij de kers op de taart met een glorieuze winst in De Ronde van Vlaanderen. Na deze succesrijke carrière als renner trainde hij veel jonge renners. Zo was hij voorzitter en ploegleider van de wielerploeg De Lombarden voor beloften en elite zonder contract, een gerenommeerde ploeg die ondertussen EFC werd, met Michel als secretaris en ploegverantwoordelijke.  Daarnaast startte hij ook zijn eigen bandencentrale in Nieuwpoort.

Meer info

Wil je het fietsen starten? Scan de QR-code in of surf naar www.bezoekdiksmuide.be/michel-pollentier-route. Spring binnen bij de collega’s van de dienst toerisme voor een extra woordje uitleg.

Foto: de foto is louter ter illustratie, is niet van de route zelf.