Verwarring rond niet-essentiële reizen naar Noord-Frankrijk

0 / 5

Your page rank:

Gisteren raakte bekend dat nieuwe maatregelen van toepassing werden om te reizen naar het Noorden van Frankrijk. De maatregelen hebben vooral impact op het reizen naar en verblijven in rode zones, zoals het Noorden van Frankrijk nu ook is. Maar de grenzen worden niet gesloten.

Buitenlandse Zaken kleurt vanaf vrijdag 8 september 16 u. de Franse departementen Nord en Pas-de-Calais rood, wat betekent dat niet-essentiële reizen zoals toerisme niet toegelaten zijn naar die gebieden.

Wat betekent dat voor bewoners in onze grensregio?
In principe verandert er weinig:

  • De grensbewoners en -arbeiders aan de Frans-Belgische grens, die komen van of gaan naar een rode zone (volgens de Belgische autoriteiten), zijn niet verplicht zich in quarantaine te plaatsen noch een Covid-19-test uit te voeren.
  • Voor een verblijf van minder dan 48u in België of in het buitenland, hebben zij niet de verplichting om de Passenger Locator Form in te vullen (zie https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form).
  • Zij mogen zich aan beide kanten van de grens verplaatsen om zich naar het werk te begeven of gebruikelijke of occasionele activiteiten uit te voeren. Bijvoorbeeld: inkopen doen, een familielid of een kennis bezoeken, medisch bezoek, recreatieve activiteiten, …
    Een attest bij zich hebben is niet nodig.
  • Ze dienen uiteraard de afstands- en andere beschermingsmaatregelen te eerbiedigen.

De grens tussen België en Frankrijk blijft dus open, zonder grenscontroles. Alle info over de kleurcodes van de verschillende landen vind je op de website van Buitenlandse Zaken.