Veurne krijgt het officiële label van Pleegzorggemeente

Veurne wordt officieel pleegzorggemeente

0 / 5

Your page rank:

Veurne is de trotse bezitter van het officiële label van Pleegzorggemeente. Pleegzorg West-Vlaanderen beloont de stad voor de inspanningen die zijn geleverd om pleegzorg te ondersteunen en bekend te maken. 

Pleegzorg is veel meer dan het klassieke en soms stereotiepe verhaal. Wist je bijvoorbeeld dat Pleegzorg West-Vlaanderen niet alleen een gezin zoekt voor kinderen en jongeren, maar ook voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek? Of dat pleegzorg zowel voor langere tijd als voor kortere tijd (crisis, vakanties, weekends) kan ingezet worden? In West Vlaanderen zijn er momenteel meer dan 900 pleeggezinnen. Samen vangen zij meer dan 1200 kinderen en (jong)volwassenen op, al dan niet met een beperking. 

Toch is er dringend nood aan extra pleeggezinnen, want momenteel staan er ongeveer 200 kinderen en jongeren op de wachtlijst. Daarom roept Pleegzorg West-Vlaanderen de steun van de Vlaamse gemeente- en stadsbesturen in met als gezamenlijk doel: Pleegzorg West Vlaanderen lokaal meer bekend te maken en Vlaamse gezinnen warm maken voor pleegzorg.

Ook Veurne erkent dit en ondersteunt de organisatie door pleegzorgvriendelijke maatregelen te treffen. Het stadsbestuur engageert zich onder meer om pleegzorg beter bekend te maken in de stad door affiches op te hangen, folders beschikbaar te stellen, infosessies te organiseren … Gisterenavond was er trouwens een eerste infosessie, met maar liefst 44 potentiële pleegouders. Een opvallend hoog cijfer in onzekere corona-tijden!

Veurne staat in voor 1,5% van de pleegplaatsingen in West-Vlaanderen en telt 12 pleeggezinnen die instaan voor de zorg van 21 pleegkinderen en 1 volwassene met een beperking of psychiatrische problematiek. Heb je interesse in pleegzorg? Je vindt meer informatie via www.pleegzorgwestvlaanderen.be.