Wat verandert er vanaf maandag 18 mei?

Wat verandert er vanaf maandag 18 mei

0 / 5

Your page rank:

Ons land zet vanaf maandag 18 mei een nieuwe stap uit de lockdown, zo heeft de Veiligheidsraad beslist. Heel wat maatregelen worden versoepeld, maar niet alles. 

Huwelijken en begrafenissen

Huwelijken en begrafenissen mochten al, maar alleen met getuigen en ouders. Vanaf 18 mei zijn huwelijken toegestaan met een beperkt aantal aanwezigen, met maximum 30 personen en die moeten afstand kunnen houden van elkaar. Ze mogen enkel de officiële of religieuze ceremonie bijwonen en geen receptie of feest achteraf. Dat geldt ook voor begrafenissen en crematies.

Sport

Vanaf maandag mogen trainingen in open lucht hervat worden, met maximum 20 personen en mits de nodige afstandsregels. Een coach moet daarbij aanwezig zijn. Sportclubs moeten de nodige maatregelen nemen vooraleer ze opnieuw de deuren mogen openen. Cafetaria’s blijven gesloten.

Kapsalons

Kappers mogen vanaf maandag weer de deuren openen. De kappers moeten wel een mondmasker dragen, op afspraak werken en tussen de klanten moeten de veiligheidsmaatregelen gerespecteerd worden. Ook andere contactberoepen zoals tatoeëerders en schoonheidsspecialisten mogen weer aan de slag.

Cultuur

Musea en culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen gaan vanaf maandag opnieuw open, als ze een online of telefonisch ticketsysteem opzetten en maatregelen nemen om menigtes te vermijden. Bibliotheken gaan open onder dezelfde voorwaarden.

Kunstenaars krijgen makkelijker toegang tot een vervangingsinkomen en tot de tax shelter. 

Markten

De markten mogen eveneens openen vanaf maandag, maar met een maximum aantal kramen van 50. Burgemeesters beslissen zelf of markten in hun gemeente zullen plaatsvinden. Zij kunnen eventueel weigeren op basis van een gebrek aan plaats om alles veilig te laten verlopen.  Er mag geen eten of drinken geconsumeerd worden en er moet een wandelrichting aangegeven worden. Marktkramers en personeel moeten een mondmasker dragen, voor klanten worden mondmaskers ‘sterk aanbevolen’. Het gaat ook alleen over (kleinschalige) markten in open lucht en dus niet over overdekte markten.

Dierenparken

Ook dierentuinen en -parken mogen opnieuw openen, enkel via online of telefonische reservatie. Cafetaria’s en restaurants blijven gesloten.