Garzebekeveldwijk wordt groene overgang naar Vijvers Markey

Garzebekeveldwijk wordt groene overgang naar Vijvers Markey

Het voorontwerp voor de herinrichting van de Garzebekeveldwijk is goedgekeurd in de gemeenteraad van april. Op 24 mei 2023 volgt een participatie- en inspraakmoment met de buurtbewoners, waarna het plan definitief ter goedkeuring kan voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

In de Garzebekeveldwijk (Garzebekeveldstraat, Slachthuisstraat, Koekuitstraat en Doornstraat) dringen zich werken op om de omgeving mooier, groener en aangenamer te maken. Ook de rioleringen zijn dringend aan vervanging toe. Zo zal er naast een nieuwe vuilwaterriolering ook een infiltrerende regenwaterriolering aangelegd worden.

Het lokaal bestuur heeft hiervoor € 400.000 voorzien in het budget van 2023 en € 650.000 in het budget van 2024. De rioleringswerken vallen ten koste van Aquaduin.

Combi van 2 scenario’s

Op een eerste inspraakmoment met de omwonenden bleek dat er zowel vraag is naar een dorpskern met voetpaden en afgebakend groen, als naar een compleet ander straatbeeld met meer open groen en veel ontharding.

Studiebureau Sweco heeft met deze beide scenario’s rekening gehouden en een voorontwerp gemaakt dat een combinatie van beide is: hoe dichter bij de Vijvers Markey, hoe groener de wijk wordt. Zo krijgt de Slachthuisstraat een nieuw wegdek in beton om resistent te zijn tegen het vele vrachtverkeer. In de rechthoek Koekuitstraat – Doornstraat – Garzebekeveldstraat wordt een aangenaam woonerf gecreëerd. Op de kruispunten komt uitgewassen beton, terwijl de Doonstraat een tweesporenpad krijgt. Overal waar het kan, zullen ook bomen gezet worden om een aangename leefomgeving te creëren.

Het plein op de hoek van de Garzebekeveldstraat – Slachthuisstraat zal een invulling krijgen, rekening houdend met de eisen en wensen voor de nieuwe kinderopvang die ernaast komt.

Verkeer

In de verkeerscommissie van 6 februari 2023 is de verkeerscirculatie binnen de Garzebekeveldwijk besproken. Om een veilige woonomgeving te creëren, zal de blok Koekuitstraat – Doornstraat – Garzebekeveldstraat eenrichtingsverkeer worden. Bomen en materiaalkeuze zullen een snelheidsremmend effect creëren.

Ook over de parkeerplaatsen is goed nagedacht. De medewerkers van team Facility hebben een jaar lang parkeertellingen gedaan. Zowel op drukke als heel rustige dagen. Door bij het maximaal aantal getelde wagens per straat 10 % extra te rekenen, zullen er ongetwijfeld voldoende parkeerplaatsen zijn.

Laat je stem horen

Buurtbewoners ontvangen eerstdaags een uitnodiging voor een infomarkt op 24 mei. Wie zich inschrijft, zal de plannen in detail kunnen bekijken, vragen kunnen stellen en opmerkingen kunnen doorgeven. Ook suggesties voor een invulling van het plein in de Garzebekeveldstraat zijn welkom. Na eventuele bijsturingen kan het voorontwerp dan opnieuw ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

Wim Janssens, schepen van Openbare Werken:

“We blijven fors investeren in Adinkerke. In mooie groene plaatsen, faciliteiten voor inwoners, nieuwe straten en pleinen. Deze wijk is daar een mooi voorbeeld van. Na een inspraakmoment hebben de ontwerpers een gedetailleerd plan getekend, met veel groen én met genoeg parkeerplaatsen.

Alle inwoners krijgen nu opnieuw de kans om het plan in detail te bekijken voor we het naar de gemeenteraad brengen om definitief goed te keuren.”

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

21ste KEIKOPPENSMULTOCHT

21ste KEIKOPPENSMULTOCHT: Stap samen met je gezin op de fiets voor een ontspannen tocht van zo’n aangename 30 kilometer door onze adembenemende landschappen. Langs de

Nieuws Poperinge

Fietszoektocht Poperinge 2024

Fietszoektocht Poperinge 2024: Stap op je fiets en verken het prachtige Poperinge en haar charmante deelgemeenten als nooit tevoren! Doe mee aan onze spannende fietszoektocht

Koksijde Nieuws

Koksijde-Oostduinkerke zet je een jaar lang in de bloemetjes!

Koksijde-Oostduinkerke zet je een jaar lang in de bloemetjes!: Wie zet jij graag in de bloemetjes en waarom? Dat is de vraag die onze nieuwe wedstrijd op je afvuurt.