De max, het is september! Tips voor een heerlijke nazomer in De Panne

Een nieuw logo en huisstijl voor De Panne

De zomervakantie van 2022 was meer dan geslaagd! Warme temperaturen in overvloed. Muzikaal genieten met toptalent. Gezellige drukte op de dijk. Puur plezier op één van de mooiste stranden. Handelaars die het druk hadden. September? Dat is uitkijken naar een ‘indian summer’ en zoveel meer: ontdek kunst en cultuur, kom shoppen, pik DePanne4Cars mee, leef je uit op de kermis, dans op het Strandfeest, sluit het seizoen klinkend af met de Taptoe of ga voor ‘Puur Natuur’. En vooral, ontdek De Panne in al haar facetten, een toffe kustgemeente die garant staat voor instant vakantiegevoel en uitzonderlijk: omgeven door 750 hectare natuur!

Is het jammer dat de zomervakantie voorbij is? Een beetje, maar nu school en werk terug hervat worden is het extra genieten van de weekends in De Panne. Geef toe, na een drukke werk- en schoolweek geniet je net dat tikkeltje meer van vrije tijd dan in de vakanties. Het programma is zo goed gevuld, dat je haast zou verlangen naar september. De natuur maakt zich op om weldra de herfst in te duiken, maar voor het zover is staat een boeiende septembermaand voor de boeg met naast de vaste waarden ook toffe evenementen. Boek jij ook jouw weekend of uitje naar De Panne? Laat je inspireren door onderstaande tips!

Kunst en cultuur
Om kunst te ontdekken, hoef je ook niet ver te gaan. Dichtbij, in het hart van De Panne, opende op 25 juni de foto-expo van gerenommeerd fotograaf Michiel Hendryckx, afkomstig uit De Panne. Een jaar lang trok hij er rond met zijn fototoestel. In deze tentoonstelling zie je een selectie foto’s uit het fotoboek dat hij maakte, een onvervalste liefdesverklaring voor De Panne. Je vindt de expo in de Sint-Pieterskerk, Kerkstraat 53 nog tot 6 november. Open van 14.00u tot 18.00u (€5 per persoon,gesloten op maandag).

Leuk om weten, je kan trouwens ook nog steeds de expo ‘De Zeelaan in beeld’ ontdekken tot 13 november in Cultuurhuis De Scharbillie (Kasteelstraat 34, 14.00u-18.00u, gesloten op maan- en feestdagen).


2-5/09: Shopping weekend

Laat je maar eens goed gaan! Shoppen in De Panne wordt, zoals steeds eigenlijk, puur plezier. Van vrijdag tot en met zondag scoor je bij heel wat handelszaken een mooie korting of een leuke attentie. Op zaterdag en zondag geniet je van toffe animatie! Je kan bij de deelnemende handelaars ook een formulier invullen waarmee je kans maakt op één van de prijzen die de handelaars en het lokaal bestuur wegschenken. Alle info en een leuk filmpje vind je op depanne.be/shoppingdays

10 en 11/09: DePanne4Cars op de Leopold I-Esplanade

Het weekend van 10 en 11 september? Tijd voor hét ‘automotive & lifestyle’ familie-event! DP4C heeft een ‘casual chic’ imago en brengt zowel klassieke oldtimers als stoere Defenders samen. Een iets gewijzigd concept zodat zowel voor deelnemers als bezoekers veel te beleven valt. De Defender piloten rijden op zaterdag volgens hun roadbook. De dag erna is het de beurt aan de oldtimer piloten voor hun rally. De oldtimers komen op zaterdag al aan op de Leopold I-Esplanade, en de Defenders rijden op zondag voor het goede doel. Zelf beleven, ontspannen en genieten? Wat dacht je van een ritje met een sportieve oldtimer Ferrari of Porsche? Of misschien vind je een ontspannend ritje door De Panne in een luxueuze Rolls Royce of Bentley iets meer passend. Ga voor nostalgie met de Fiat 500. Daarnaast is er de kennismaking met een nieuwe LR Defender op het TerraPod hindernissencircuit. Voor de allerkleinsten is er een kidsparcours voorzien. Defenders met een hart? Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk want op zondag kunnen alle Defender piloten deelnemen aan een speciale strandrit voor het goede doel. ‘Defenders met een Hart’ rijdt dit jaar voor Brein Storm vzw, een bijzonder project van het UZA Foundation en zamelt fondsen in voor onderzoek naar chronische pijn bij jongeren en adolescenten. Prof. Dr. Guy Hans, die het project Brein Storm leidt, komt naar De Panne om samen met een afvaardiging van het ‘UZA Foundation Team’ het startschot te geven voor deze unieke strandrit. Ook Miss België Chayenne van Aarle zal erbij zijn. Is fotografie je hobby? Doe dan mee aan de fotowedstrijd voor amateurfotografen rond volgende thema’s: de mens @ DP4C, de auto @ DP4C en De Panne @ DP4C. Binnen elk thema’s is telkens een juryprijs en een publieksprijs te winnen. Check het volledige programma op dp4c.be

16-20/09: kermis in Adinkerke

Amusement voor jong en ouder: kermis in het dorp! De opening is voorzien op 16 september vanaf 19.00u. Doe jij mee aan de fotowedstrijd (17/09)? Snuister je op de rommelmarkt op zondag? Ga voor een batje! Plezier staat centraal tijdens de ‘Funrun’ op maandag. Geef jij het beste van jezelf tijdens deze recreatieve loopwedstrijd? Kies een parcours van 3, 6 of 9 kilometer. Lopers bepalen zelfs of ze afslag nemen voor een stuk waar ‘fun’ in zit. Gekend in de streek en ver daarbuiten is natuurlijk de afsluitende ‘Gentlemenskoers’ op dinsdag, een ludieke wielerwedstrijd met aankomst op het Dorpsplein. ‘Leute’ verzekerd voor deelnemers én toeschouwers. Alle info en inschrijvingen bij Kermiscomité Vandeplatse.

24 en 25/09: Strandfeest voor iedereen tijdens het Weekend van de Tweedeverblijvers

September! Dat betekent dat het Weekend van de Tweedeverblijvers er aan komt. Op zaterdag 24 september verwacht De Panne niet alleen haar tweedeverblijvers op het Strandfeest maar ook inwoners en iedereen die zin heeft in een leuke party. Ga jij ook helemaal uit je dak samen met ‘Omdat Het Kan Soundsystem ft. Average Rob’? Zak dan zeker af naar de Leopold I-Esplanade in De Panne. Ontdek de volledige line-up op

www.weekendtweedeverblijvers.be. Zondag 25 september praten tweedeverblijvers na op een gezellige aperitiefreceptie waarvoor zij persoonlijk werden uitgenodigd. Als klap op de vuurpijl sluiten we af met de Taptoe op het Marktplein waarover je hieronder meer leest.

25/09: Taptoe als klinkende seizoensafsluiter

Muzikaal talent in overschot. Show én discipline. Ook dit jaar sluit de internationale taptoe de zomer in De Panne stijlvol af.Showkorpsen die met militaire tred het beste van zichzelf geven en op elkaar zijn ingespeeld zijn een streling voor het oog en oor. Tegelijkertijd zijn het één voor één muzikale talenten. Het resultaat is een boeiend en emotioneel spektakel, waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Afspraak op zondag 25 september om 15.00u op de Markt. Het uur is speciaal gekozen zodat je voor- of nadien nog iets kunt eten of drinken op een terrasje in de buurt. In De Panne gaat de tap dus niet toe!

Op het programma staan groepen uit Nederland en België: Showband en Jeugdshowband Irene (Ede, NL), Show & Marchingband Euroband (Rotterdam, NL), Ypres Surrey Pipes & Drums (Ieper), For Freedom Pipes & Drums (Knokke), Showkorps WIK (Oostende), Performance Ensemble Calypso (Zwevegem), El Fuerte en Jong El Fuerte (Koksijde). Leuk om weten, is dat het showkorps El Fuerte deze zomer nog 2 keer goud en de superbeker in de wacht sleepte op het Wereld Muziek Concours in het Nederlandse Kerkrade. Waauw!

De 7de editie van Taptoe vindt plaats op de Markt van 15.00u tot 18.00u. Staanplaatsen zijn gratis. Tickets voor de tribuneplaatsen kosten € 3  en zijn te koop bij Visit De Panne (Zeelaan 21). Personen met een beperkte mobiliteit kunnen op vertoon van de EDC-kaart gratis zitten voor en in de tribune. Begeleiders kunnen plaats nemen in de tribune voor de helft van de prijs.

1/10: Puur Natuur 
Aftellen geblazen naar de hoogmis van natuurbeleving in Duinpanne: hét Natuurfestival ‘Puur Natuur’. Tijdens deze editie van het Natuurfestival ga je ‘back to the roots’ en beleef je de natuur zoals onze voorouders. Bouw mee aan een heus bosdorp. Klimmen en klauteren. Vuur maken en plonzen in de vijver. Op 1 oktober haal je tijdens het PuurNatuurFestival de avonturier in jezelf naar boven!
Puur natuur, dat is geen wifi, geen elektriciteit, geen aardgas, supermarkten leeg… We kunnen het ons amper nog voorstellen! Vuur maken met wat berkenbast, een tondelzwam en een stuk metaal. Touw twijnen met brandnetels, zou het jou lukken? En welke wilde planten gebruik je als groente of als pizza-beleg? Of hoe bouw je met leem en stro? Het vergt wat creativiteit, enkele basisvaardigheden en ook een beetje moed, maar het geeft terzelfdertijd ook een intens gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Daarom word je uitgedaagd om tijdens deze editie van het Natuurfestival je grenzen te verleggen in de natuur en met de natuur!
De kracht van natuurbeleving? Sinds wetenschappelijke studies bevestigen dat natuurbeleving onze gezondheid, ons welzijn en onze hersenen positief bevordert, krijgen onze natuurgebieden een extra dimensie. De Panne is gezegend met 750 hectare duinen en bossen en Duinpanne inspireert jonge en minder jonge bezoekers met tal van grensverleggende activiteiten in en met de natuur. Werk jij de bucketlist van uitdagende activiteiten af? Denk aan moddergevecht, boomklimmen, sjorren, bodypainting met klei, broodje bakken, bouwen met leem en stro… Er is maar liefst keuze uit een 50-tal activiteiten en infostands. Geniet zeker van het openlucht café. Mis deze unieke sfeer niet en kom naar Duinpanne (Olmendreef 2) op 1 oktober!

Kortom, het geluk zit in het nazomers genieten in september. En daarna? Tijd voor knisperende herfstblaadjes en nog meer leuks.

Bram Degrieck, burgemeester De Panne: « De zomer duurt langer dan juli en augustus. De schoudermaanden juni en september zijn minstens even belangrijk voor het toerisme. Na twee heel drukke maanden presenteert De Panne met een aantal grotere events en activiteiten opnieuw een goedgevuld weekendprogramma in de maand september.  De toppers DP4cars, de kermis in Adinkerke, het tweedeverblijversweekend, de Taptoe op de Markt én als afsluiter het mooie Natuurfestival lokken jaar na jaar heel veel bezoekers.  Er is voor elk wat wils, en wie de drukte even wil ontsnappen zijn er uiteraard nog de vele natuurwandelingen, al dan niet met gids. » 

Stéphane Buyens, schepen voor Toerisme: « ‘T is weer voorbij die mooie zomervakantie. Plaats voor nieuwe evenementen maar daarom niet minder leuk. Het septemberaanbod is ronduit top. In bepaalde kringen spreekt men zelf van 3 sterren. Dus lieve mensen, geniet met volle teugen van een spitant De Panne. Wellicht minder druk maar met zoveel meer kwaliteit. »


Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

21ste KEIKOPPENSMULTOCHT

21ste KEIKOPPENSMULTOCHT: Stap samen met je gezin op de fiets voor een ontspannen tocht van zo’n aangename 30 kilometer door onze adembenemende landschappen. Langs de

Nieuws Poperinge

Fietszoektocht Poperinge 2024

Fietszoektocht Poperinge 2024: Stap op je fiets en verken het prachtige Poperinge en haar charmante deelgemeenten als nooit tevoren! Doe mee aan onze spannende fietszoektocht

Koksijde Nieuws

Koksijde-Oostduinkerke zet je een jaar lang in de bloemetjes!

Koksijde-Oostduinkerke zet je een jaar lang in de bloemetjes!: Wie zet jij graag in de bloemetjes en waarom? Dat is de vraag die onze nieuwe wedstrijd op je afvuurt.