Visserijfeesten 2024

Visserijfeesten 2024

Visserijfeesten 2024 : De Visserijfeesten vinden plaats van vrijdag 17 mei t.e.m. zondag 19 mei 2024 en is een gezellig weekend in het teken van de lokale lekkernij, de Noordzeevis. Hapjes, live muziek en vooral veel ambiance rond de Nieuwpoortse Vismijn. Met Vissershulde op maandag 20 mei.

Locatie: Handelskaai/site Surcouf/Vismijn

Ontdek de Vismijn in al zijn facetten

De stedelijke Vismijn is hét brandpunt van de Nieuwpoortse visserijsector. Tijdens verschillende rondleidingen kom je te weten welke vis er wordt verhandeld en hoe men de vangst verwerkt. In de veilingzaal wordt in primeur een documentaire over de Belgische visserij voorgesteld. Er zijn vertoningen op zaterdag en zondag om 13.30 u., 15 u. en 16.30 u. Wie wil proeven van het leven aan boord van een echt vissersschip kan terecht op de N.82 Nautilus of N.86 Rudy. Beide vaartuigen liggen op zaterdag en zondag aangemeerd aan de kade bij de Vismijn en kun je doorlopend tussen 11 en 14 u. bezoeken.

De evolutie van de Vismijn en het vissersgebeuren in Nieuwpoort komt ook ruimschoots aan bod, verklaart schepen van Visserij Kris Vandecasteele:

“In de centrale hal van het gebouw duik je in de geschiedenis van de Vismijn. Aan de hand van foto’s uit de oude doos zie je hoe de werking van de Vismijn doorheen de tijd ingrijpend is veranderd. Zeker de laatste jaren zijn er forse stappen gezet inzake renovatie, modernisering en professionalisering. Het historische aspect heeft steeds een plaats op de Visserijfeesten omdat we op die manier de sleutelrol van de Vismijn in het Nieuwpoortse stadsweefsel in beeld brengen. Deze iconische plek is onontbeerlijk voor een bloeiende visserij, toen en vandaag. En zeker ook in de toekomst.”

Mooie extra bij deze tijdelijke fototentoonstelling is het verfraaide douanekantoor, naast de uurwerktoren van de Vismijn. De ramen van dit kleine bijgebouw zijn volledig bekleed in unieke zwartwitbeelden van de Nieuwpoortse visserij, een permanente eyecatcher waarmee de Stad het rijke vissersverleden accentueert.

De voorstelling van het vernieuwde douanekantoor vindt plaats op vrijdag 17 mei 2024 om 18 u. Aansluitend wordt om 18.30 u. het officieel startschot gegeven van de Visserijfeesten. Het volledige programma van het driedaagse evenement ontdek je op www.visit-nieuwpoort.be. Voor bepaalde rondleidingen in de Vismijn dien je je vooraf in te schrijven.

Serene Vissershulde

Op pinkstermaandag 20 mei 2024 brengt Nieuwpoort traditiegetrouw hulde aan alle op zee omgekomen vissers. De serene plechtigheid start om 10 u. met een herdenkingsmis in de vishal van de stedelijke Vismijn. Ook het publiek is hartelijk welkom op deze eucharistieviering.

Aansluitend is er aan de kade de zegening van de Nieuwpoortse vissersvloot. De optocht gaat nadien verder tot aan het Vissersmonument op de Kaai. Familieleden van overleden vissers leggen er samen met het stadsbestuur, overheidsinstanties en verenigingen een bloemenkrans neer.

Nieuwpoort hecht bijzonder veel waarde aan de herdenking van de vissers die op zee het leven hebben gelaten, benadrukt burgemeester Geert Vanden Broucke:

“Voor veel mensen is vis een vanzelfsprekende delicatesse, maar men beseft niet altijd voldoende wat er allemaal nodig is om die lekkernij op ons bord te krijgen. Onze vissers zijn een cruciale en onmisbare schakel in het bestendigen van de visaanvoer. Zij werken zich het hele jaar door uit de naad op één van de meest  onvoorspelbare plekken op deze planeet: de zee. Het is een trieste realiteit dat deze onstuimige wateren soms ook mensenlevens opeisen. Uit respect voor deze onfortuinlijke zeelieden, stadsgenoten die nooit naar hun veilige thuishaven terugkeerden, brengen we hen jaarlijks in herinnering. Als duidelijk signaal dat wij hen nooit zullen vergeten.”

Visserijfeesten 2024 programma (DOWNLOAD: KLIK HIER)



VRIJDAG 17 mei

17.30 tot 22 u. Vissmoefelmarkt met lokale visgerechten door lokale vishandelaars en kermis
18.30 u. Officiële opening
18.30 tot 20 u. LIVE OPTREDEN The Damnettes

ZATERDAG 18 mei

Foto’s van de Nieuwpoortse Vismijn uit de oude doos: Doorlopende expo in de gang van de Vismijn
10 tot 18 u. Stand Toerisme Nieuwpoort met leuke souvenirs en boeken
10 tot 12 u. Vistafel De veilingmeester van dienst toont je welke dagvers gevangen vis er wordt verhandeld in de Nieuwpoortse Vismijn.
10.30 tot 20 u. Vissmoefelmarkt met lokale visgerechten door lokale vishandelaars en kermis
10.30 u. Van Pittig Bruintje tot Grijze Garnaal: Bezoek Vismijn, visveilingsimulatie, proeverij garnaal/biertje op vissmoefelmarkt
1 uur | € 8 p.p. | reservatie vooraf via Toerisme Nieuwpoort

11 tot 14 u. Bezoek Watson Reddingboot 2 | ponton nabij Vismijn
12.30 tot 20 u. LIVE OPTREDENS
12.30 tot 14 u. Hard Case (lokaal talent)
15 tot 16.30 u. Les Francois (de allergrootste Franse popsongs)
18 tot 20 u. Super Valentino Stars (rockcovers)

14 u. | 14.30 u. | 15 u. | 15.30 u. | 16 u. | 16.30 u.
Rondleiding Vismijn met gids ( 45 minuten | geen reservatie nodig | horloge Vismijn)

EXTRA: NAVIGO | animatie/workshops | nabij N.116 Nostalgie
14 tot 17 u. Roadshow Visserij Verduurzaamt | hangar Watson

Visserijfeesten 2024

ZONDAG 19 mei
Foto’s van de Nieuwpoortse Vismijn uit de oude doos Doorlopende expo in de gang van de Vismijn

10 tot 18 u. Stand Toerisme Nieuwpoort met leuke souvenirs en boeken
10 tot 12 u. Vistafel De veilingmeester van dienst toont je welke dagvers gevangen vis er wordt verhandeld in de Nieuwpoortse Vismijn.
10.30 tot 18 u. Vissmoefelmarkt met lokale visgerechten door lokale vishandelaars en kermis
10.30 u. Van Pittig Bruintje tot Grij ze Garnaal (Bezoek Vismijn, visveilingsimulatie,
proeverij garnaal/biertje op vissmoefelmarkt) 1 uur | € 8 p.p. | reservatie vooraf via Toerisme Nieuwpoort

11 tot 14 u. Bezoek Watson Reddingboot 2 | ponton nabij Vismijn
11 tot 18 u. LIVE OPTREDENS
11 tot 12.30 u. Nieuwpoort Concert Band
13.30 tot 15 u. Marine V (rockcovers in maritiem sfeertje)
16.30 tot 18 u. Jean et Les Flamands (Nederlandstalige covers)

14 u. | 14.30 u. | 15 u. | 15.30 u. | 16 u. | 16.30 u.
Rondleiding Vismijn met gids 45 minuten | geen reservatie nodig | horloge Vismijn

EXTRA: NAVIGO | animatie/workshops | nabij N.116 Nostalgie
14 tot 17 u. Roadshow Visserij Verduurzaamt | hangar Watson
Grimestand

Vissershulde maandag 20 mei
10 u. Eredienst / opgedragen aan overleden vissers en zegening schepen
stedelij ke Vismij n, zaal Iseland
11.20 u. Bloemenhulde / Plechtigheid aan Vissersmonument

Extra nieuws:

De Panne Nieuws

SHOPPING DAYS De Panne 2024

SHOPPING DAYS De Panne 2024 SCOOR JOUW PANNEBATJES EN GENIET VAN ANIMATIE EN OPTREDENS. Het eerste weekend van de zomer moet je in De Panne

Nieuws Vleteren

OPENINGSFEEST DE MEESTERSMOLEN

OPENINGSFEEST DE MEESTERSMOLEN: De ‘De Meestersmolen’ werd volledig hersteld en opgefrist. De werken werden in december afgerond, dus de molen staat er weer piekfijn bij. 

Koksijde Nieuws

Bunkerdag 2024 Koksijde

Bunkerdag 2024 Koksijde: Kom naar één van de 2 gratis activiteiten over de beroemde ondergrondse schuilplaatsen. Belangrijk: vergeet je niet in te schrijven!  2 juni