Toekomstbeeld vier kerken Lo-Reninge

Toekomstbeeld vier kerken Lo-Reninge

Toekomstbeeld vier kerken Lo-Reninge: Het voorjaar van 2025 vormt een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de vier parochiekerken in Lo-Reninge. Het lokaal kerkbestuur, de lokale overheid en de lokale geloofsgemeenschap willen samen schrijven aan een toekomstbeeld voor de vier kerken in de gemeente. En om dit te kunnen schrijven willen we elke inwoner van Lo-Reninge, die zich verbonden voelt met deze belangrijke plekken, betrekken om de toekomst mee vorm te geven. We willen inzetten op herwaarderen in de plaats van herbestemmen van onze kerken.

‘Samen de toekomst verkennen van parochiekerken van Lo-Reninge’. Dat is het doel van een participatietraject dat begin 2025 wordt opgestart. Het traject, dat nog tot de zomer zal lopen, heeft als doel aanbevelingen te sprokkelen met toekomstperspectieven en opportuniteiten voor de vier parochiekerken in Lo-Reninge. Deze perspectieven vormen de input voor het Kerkenbeleidsplan. In het volledige traject staan draagvlak en duurzaamheid voorop. Het lokaal kerkbestuur, de lokale overheid en de lokale geloofsgemeenschap willen naast een toekomstperspectief op lange termijn ook draagvlak bij de bewoners voor die toekomst. Voor deze oefening namen het lokaal kerkbestuur en de lokale overheid een deskundige en facilitator onder de arm, namelijk Kristof Lataire van Kapittel.

IMPULS VANUIT DE VLAAMSE OVERHEID


Nadenken over de parochiekerken in Vlaanderen, en dus ook in Lo-Reninge, kwam er onder impuls van de Vlaamse overheid. Zowel de voormalige, minister Diependaele, alsook de huidige Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Ben Weyts, zetten met hun beleid in op één van de grootste uitdagingen inzake
erfgoed. Vanuit de Vlaamse overheid vraagt men aan de kerk- en de lokale besturen om in het kader van het meerjarenplan een strategische visie te ontwikkelen over het lokaal kerkenbestand van de steden en gemeenten. Bij de opmaak van de volgende meerjarenplannen (2026-2031) zullen de gemeenten bovendien verplicht worden om zo’n kerkenbeleidsplan te hebben. Ook de Vlaamse bisschoppen onderschrijven het belang om de toekomst te verkennen van de bijna 1.800 parochiekerken die Vlaanderen telt. Wanneer voor een bepaalde kerk een nieuwe toekomst gezocht moet worden, vragen de bisschoppen dat dit zorgvuldig gebeurt. In hun visienota ‘Betekenis en Toekomst van het Kerkgebouw’ (2020) benadrukken de bisschoppen de waarde en het unieke belang van de kerkgebouwen voor de samenleving.


HET PARTICIPATIETRAJECT


Het participatietraject in Lo-Reninge wordt getrokken door een kernkapittel, een vijftienkoppig team samengesteld vanuit het kerkbestuur en de kerkfabrieken, de geloofsgemeenschap en het lokale bestuur van de gemeente. Dit team bekijkt met welke mensen men in gesprek moet gaan en gaat ook aan de slag met de resultaten van het proces. In het traject worden er onder andere perspectiefgesprekken georganiseerd. Dit met de kerkfabrieken en de lokale overheid. Men gaat ook deskundigen of mensen beluisteren die vanuit hun expertise, werking of verantwoordelijkheid kunnen bijdragen aan een toekomstbeeld voor de parochiekerken.


OP DE KAPITTELAVONDEN KAN IEDEREEN DE TOEKOMST MEE VORM GEVEN


In het vormen van een toekomstbeeld wil men luisteren naar ‘iedereen’ die op één of ander manier verbonden is met de vier parochiekerken van Lo-Reninge. Daarom worden er vier kapittelavonden georganiseerd. Per parochiekerk en gemeenschap telkens van 18.30 tot maximum 21.30 uur. De avonden worden, hoe kan het ook anders, in de parochiekerken zelf georganiseerd, maar door de werken in de kerk van Lo zal er worden uitgeweken naar De Zuidhoeve. Tijdens de Kapittelavonden staan we open voor alle ideeën en dromen voor de toekomst van de parochiekerk. Deze worden samengebracht naar enkele concrete en gedragen toekomstbeelden. Men verwacht dat alle deelnemers de volledige avond aanwezig zijn. Onderstaand kan u de data vinden voor de Kapitteldagen.

PRAKTISCHE INFORMATIE ROND DE KAPITTELDAGEN

Inschrijven is verplicht via www.lo-reninge.be/kapittelavonden of via het onthaal van het administratief centrum of telefonisch op het nummer 058 28 80 20. Uiterlijk inschrijven vijf dagen voor aanvang van de kapittelavond. De catering tijdens de kapittelavonden zal worden verzorgd door de stad Lo-Reninge.

  • Dinsdag 4 maart om 18.30 uur in de Sint-Rictrudiskerk in Reninge.
  • Dinsdag 11 maart om 18.30 uur in de Sint-Bartholomeuskerk in Pollinkhove.
  • Dinsdag 18 maart om 18.30 uur in De Zuidhoeve in Lo (niet in de kerk)
  • Dinsdag 25 maart om 18.30 uur in de Sint-Barnabaskerk in Noordschote.

VERTREKKEN VANUIT BEZIELING

In het participatietraject vertrekt men vanuit de ‘bezieling’ van de mensen in de gemeenschap en de ‘ziel’ van de plek in en rond de parochiekerk. Die ziel huist in de gebouwen, in de herinneringen en verhalen, maar ook op de plek rond de parochiekerken. Het landschap van parochiekerken in Lo-Reninge is een erfenis van deze en vorige generaties, die wij aan volgende generaties nalaten en waar we vandaag dus goed moeten over nadenken.

Extra nieuws:

Nieuws Veurne

Straatverlichting Veurne terug actief

Straatverlichting Veurne terug actief: Vanaf nu is de straatverlichting ’s nachts opnieuw fulltime actief te Veurne , een welkome verandering voor wie ’s nachts onderweg

Nieuwpoort Nieuws

15e editie Duin-Strand-Poldertocht

15e editie Duin-Strand-Poldertocht: Op zondag 2 februari 2025 wordt Nieuwpoort het decor van de 15e editie van de Duin-Strand-Poldertocht. Dit populaire mountainbike-evenement biedt een uitdagende

Koksijde Nieuws

Walter Maes eigen helling Duinencross

Walter Maes eigen helling Duinencross: Nog geen week na de vorige editie van de cyclocross overleed Mister Duinencross Walter Maes. Als symbool kan het tellen,