Wijk-werken in de kijker

wijk-werken in de kijker

Nu de corona-maatregelen met mondjesmaat versoepelen en de lokale besturen volop bezig zijn met de opmaak en uitrol van de lokale relanceplannen, willen wij vanuit de Dienstverlenende Vereniging Westhoek, tevens wijk-werkenorganisatie, het systeem van wijk-werken in de kijker plaatsen. We zijn er namelijk van overtuigd dat het wijk-werken een ondersteunende factor kan zijn om het openbare leven voor de inwoners van de Westhoek (en hopelijk weldra ook onze toeristische bezoekers) zo veilig mogelijk te maken.

Wijk-werken is een tewerkstellingsmaatregel voor personen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt en is er gekomen als vervanging voor het vroegere PWA-systeem:

  • het werkt analoog naar de dienstenchequesector, elk gepresteerd uur door een wijk-werker kost een gebruiker € 7,45. Er is jaarlijks een eenmalige inschrijvingskost van €7,50.
  • de aanvrager (=de gemeente, het OCMW, de school, een burger,…) van wijk-werken registreert zich online via https://www.vdab.be/wijkwerken/zelfinschrijving/wijkwerken/registreer/stap1 en koopt de wijkwerkcheques aan via het digitaal platform.
  • waarvoor kunnen wijk-werkers worden ingeschakeld?
    • Activiteiten in functie van preventie zoals gemachtigd opzichter, gemeenschapswachten/stadswachten/steward en logistieke steun bij evenementen (parkeerbegeleiding of ticketcontrole).
    • Kleine herstellings- en onderhoudswerken bv. uitzonderlijke, maar noodzakelijke werken na een ramp, ter ondersteuning van de bevoegde diensten of seizoenswerkzaamheden voor het verbeteren van het leefmilieu, straten, openbare parken of wegen.
    • Logistieke taken zoals hulp bij occasionele of uitzonderlijke activiteiten of logistieke steun in het dagcentrum van woonzorgcentra.
    • Ondersteuning en hulp bij begeleiding van personen het helpen bij opvang van personen zonder vaste verblijfplaats, vooral tijdens de winter.
    • Ondersteuning van personen bij huishoudelijke taken b van kwetsbare doelgroepen die ten laste zijn van de gemeente of het voorbereiden bij het leegmaken van een woning, bijvoorbeeld bij een overlijden.
    • Ondersteuning in de (gemeente)scholen bij middagtoezicht, opscheppen warme maaltijden, kinderopvang,…
  • wijk-werkers mogen max. 60 uur per maand presteren en kunnen deze prestaties flexibel invullen doorheen een werkweek en per maand.

Op heden stellen we vast dat de traditionele wijk-werkactiviteiten zoals hierboven omschreven, zijn stilgevallen omwille van de COVID-19-crisis. Maar de versoepeling van de maatregelen, biedt ook nieuwe opportuniteiten om met behulp van het systeem van wijk-werken, het openbare leven voor elke inwoner van de Westhoek zo veilig mogelijk te maken.

Enkele concrete voorbeelden :

  • wijk-werkers als extra ondersteuning bij het poetsen en ontsmetten van lokalen, kantoren, openbare ruimtes (wachtruimtes), museau, publieke toiletten,…
  • inzetten van wijk-werkers in musea, parken, groene domeinen, winkelstraten,… om bezoekers te helpen bij het naleven van de maatregelen (dragen mondmaskers, ontsmetten handen, volgen van richtingaanwijzingen, 1,5 m afstand van anderen,…).
  • inschakelen van wijk-werkers als strand- en dijkopzichters. Bij een taak als ‘steward’ wordt samen met VDAB gekeken om de wijk-werkers kort op te leiden om deze opdrachten zo goed mogelijk te vervullen.
  • inzetten van wijk-werkers bij het ontsmetten van deelfietsen, deelauto’s, go-cartverhuur aan de kust, fietsverhuur,…
  • inzetten van wijk-werkers tijdens de wekelijkse markten om het aantal aanwezigen te tellen, bezoekers te helpen bij het naleven van de maatregelen

Deze lijst is zeker niet limitatief. Als wijk-werkenorganisatie kunnen we steeds helpen nadenken bij welke opdrachten, activiteiten, dienstverlening,… nog ondersteuning van wijk-werkers mogelijk zou zijn.

Meer info over het systeem van wijk-werken? Neem zeker eens een kijkje op https://www.vdab.be/wijk-werken , neem contact met de regisseur sociale economie Westhoek of spreek de wijk-werkbemiddelaar die bevoegd is voor uw gemeente aan. Hieronder nog even alle contactgegevens op een rij:

  • Lien De Vos, Regisseur Sociale Economie Westhoek
  • Marc Hennebel, wijk-werkbemiddelaar voor Langemark-Poelkapelle, Poperinge, Vleteren, Zonnebeke, Heuvelland, Ieper, Mesen.
  • Elke Accou, wijk-werkbemiddelaar voor Houthulst, Diksmuide, Koekelare, Kortemark.
  • Ornella De Marinis, wijk-werkbemiddelaar voor Veurne, Alveringem, De Panne, Koksijde, Lo-Reninge, Nieuwpoort.

Extra nieuws:

Nieuws Veurne

Bloemenmarkt Veurne 2024

Bloemenmarkt Veurne 2024: Traditiegetrouw is er op Pinkstermaandag, 20 mei 2024, de Bloemenmarkt! Flaneer er tussen tal van verkoop- en infostands. Op de Grote Markt

De Panne De Panne Bezienswaardigheden Nieuws

Westerpunt De Panne

Westerpunt De Panne: Op het einde van de betonnen wandeldijk richting Frankrijk vind je een architecturaal hoogstandje dat elke bezoeker een prachtig uitzicht biedt over

Koksijde Nieuws

Zoeavenherdenking 20 mei 2024

Zoeavenherdenking 20 mei 2024: Wie zijn deze mannen in opvallend uniform? Het zijn de Zoeaven, eenheden van het Franse koloniale leger. Ze verbleven een 14-tal maanden (1915-1916) in