Gemeente Koksijde opent huisbrouwerij op middeleeuwse site Ten Bogaerde

Huisbrouwerij St. Idesbald geopend2

KOKSIJDE – Op zaterdag 3 oktober heeft Lokaal Bestuur Koksijde de nagelnieuwe Huisbrouwerij St. Idesbald geopend in één van de historische gebouwen van de middeleeuwse abdijhoeve Ten Bogaerde. Voor het brouwgedeelte is er een samenwerking met brouwerij Huyghe die er seizoensgebonden bieren ontwikkelt. De brouwerij uit Melle met internationale uitstraling viel onlangs nog in de prijzen op de World Beer awards en vindt het meer dan belangrijk om op dergelijke innovatieve, ecologische en lokale projecten in te zetten.

Brouwerij Huyghe stelde de uitbaters van Mondieu aan om de huisbrouwerij uit te baten.

Ten Bogaerde heeft een indrukwekkende site met een rijke geschiedenis. In de 12e eeuw werd het domein een uithof van de cisterciënzerabdij O.L.V. Ten Duinen. Na de godsdiensttroebelen eind 16e eeuw trok de monnikengemeenschap er zich terug. Ten Bogaerde deed tot hun vertrek naar Brugge in 1627 zelfs dienst als abdij. Vandaag kan je nog steeds heel wat gebouwen terugzien op de historische plek die erfgoed, kunst, smaken en natuur samenbrengt.

Een parel bij op een historische site

In het oude abtsgebouw vind je vandaag het restaurant Mondieu. De Grote Schuur werd ook al volledig gerenoveerd. De voorbije jaren presenteerde de dienst Cultuur en Erfgoed van Koksijde er tentoonstellingen hedendaagse kunst én kun je er ook permanent werk van Koksijds beeldhouwer George Grard zien. De vroegere varkensstallen werden nu ook aangepakt en herbestemd tot craftbrouwerij met bijhorende gelagzaal met plaats voor vijftig personen. Een uniek project dat past binnen de totaalvisie van Lokaal Bestuur Koksijde voor deze site. In totaal hebben de werken voor ruwbouw, ventilatie, verwarming en elektriciteit ongeveer één miljoen euro gekost. De kosten van de brouwinstallatie nam brouwerij Huyghe op zich. De uitbaters van Mondieu investeerden in de inrichting van de gelagzaal en de keuken.

Idesbald centraal

Het werd een knappe renovatie door Lokaal Bestuur Koksijde met respect voor het verleden, vertelt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Het is een prachtig project op een prachtige locatie. De brouwerij

kreeg ook een passende naam, Huisbrouwerij St. Idesbald. Idesbald was één van de belangrijkste abten van de Duinenabdij. Zijn lijk werd nog uitgestald in de kapel naast de brouwerij en bezocht door aartshertogin Isabella. De brouwerij past perfect in de visie die we hebben met de site. Ten Bogaerde ligt langs een wandel- en fietsroute. Veel passanten waren ontgoocheld dat ze niks konden drinken op een terras. Nu brengen we letterlijk leven in de brouwerij. We knopen aan met een oude traditie: in de Duinenabdij had je vroeger een keldermeester en een brouwerij. Voor het te brouwen bier laat brouwerij Huyghe uit Melle zich inspireren door de seizoenen en streven ze ernaar om met lokale producten te werken. Ik bedank dan ook brouwerij Huyghe en in het bijzonder CEO Alain De Laet voor de goede samenwerking.”

Wielertoeristen en wandelaars hebben nu een extra reden om de site te bezoeken, die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de Duinenabdij. Burgemeester Vanden Bussche: “We brengen letterlijk leven in de brouwerij”

Innovatief spelen met bieren

Brouwerij Huyghe brouwde al het bier St. Idesbald in haar thuisbasis Melle en zal dit blijven doen. St. Idesbald is al jaren het officiële abdijbier van Ten Duinen. Internationaal is de brouwerij vooral gekend van het bier Delirium Tremens. Aan het roer van de brouwerij staat Alain De Laet.

De vierde generatie al van de familiale brouwerij. “De pas gebrouwen St. Idesbald-bieren belanden hier meteen in je glas”, vertelt hij terwijl hij de nieuwe brouwerij op Ten Bogaerde aanschouwt. “Net zoals in de zestiende eeuw. Toen had de Duinenabdij een ‘brouwerie’, zoals we zien op het grondplan van de Brugse schilder-cartograaf Pieter Pourbus. Alle abdijen brouwden toen bier, net zoals ze hun eigen brood bakten en hun eigen dieren slachtten. Bier was in die tijd de enige zekerheid. Arm aan bacteriën en veel lichter in alcohol.” De Laet is blij dat het project er vandaag staat. Het is een staaltje van slim ondernemerschap.

“Hier combineren we authenticiteit en professionaliteit. Ook in ‘Haeseveld’, een andere craftbrouwerij waar we met onze brouwmeesters bieren creëren, zagen we al dat de plaatselijk gebrouwen bieren een voltreffer zijn. Volgend jaar komt er nog een craftbrouwerij bij: de Artevelde microbrouwerij in het hartje van stad Gent. Zo kunnen we echt gaan spelen met bieren.

Het motiveert ook onze brouwmeesters dat we zulke mooie projecten realiseren. Ze kunnen zich uitleven in het bedenken van nieuwe bieren.”

Seizoensbieren brouwen met lokale producten

Het bier wordt gebrouwen met een installatie van CoEnCo die een capaciteit heeft van 1.000 liter per brouwsel en bestaat uit een maalinstallatie, brouwmodule, warmwatertank en vier gisttanks. De mout wordt ter plaatse gemalen.

En dat zal zichtbaar zijn van achter glas! Het bier wordt niet gebotteld, maar ter plaatse geschonken. “In de laatste fase gaat het bier naar de drie schenktanks boven de bar”, legt meesterbrouwer Patrick De Waele van brouwerij Huyghe uit. “ Voor het brouwen laten we ons inspireren door de seizoenen. We streven er ook naar om te werken met lokale producten.” Verrassen doet de brouwerij alleszins al meteen: met een pilsbier, gecreëerd op vraag van de uitbaters.

Genieten van smaken, natuur en cultuur

Die uitbating is in goede handen dankzij vakmensen An Taillieu en Iain Wittevrongel. Ze waren al de uitbaters van Mondieu, het restaurant tegenover de brouwerij. Voor hen blijft Ten Bogaerde een magische plek. “Dat horen we ook nog steeds dagelijks van onze klanten.

Geen wonder dat deze plek zo geliefd was en is bij kunstenaars en fotografen.” De brouwerij wordt een nieuwe uitdaging voor het koppel. En ze benadrukken dat het ook iets helemaal anders wordt dan hun restaurant. “Alles draait om het bier”, vertelt An Taillieu. “Er worden hapjes voorzien die perfect passen binnen dat verhaal, zoals huisgemaakte bitterballen en kaaskroketjes.

Of streekproducten met stokbrood bijvoorbeeld, een dagsoep etc. Je kan hier bijvoorbeeld eerst genieten van de beeldentuin en de site, daarna een biertje degusteren in de brouwerij om ten slotte af te sluiten met een etentje in het restaurant”, vertelt ze.

“We zullen blij zijn als men die combinatie weet te appreciëren”, vult Iain Wittevrongel aan. “De streekproducten waaronder het bier, samen met het unieke kader en ons prachtig terras.

We leren momenteel heel veel bij van meesterbrouwer Patrick die momenteel alle bieren ter plaatse produceert. Maar in het proeven hebben we wel al heel wat meer ervaring! De bestaande St. Idesbald bieren genieten trouwens internationale erkenning, want ze werden al meermaals bekroond op bierwedstrijden in het buitenland.”

Grootvader achterna

De uitbaters dromen er stil van om ooit legendarische bierfeesten te houden, met grootvader Kamiel Vermeesch indachtig. “Een bekend publiek figuur in zijn tijd die wel vaker dergelijke feesten hield als uitbater van de Siska”, blikt Iain nostalgisch terug.

Extra nieuws:

KERST 2024 Koksijde Nieuws

Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024

Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024 : Bezoek de Kerstmarkt van Vrienden der Blinden in Koksijde Datum: Vrijdag 13 december 2024Tijd: Van 15:00 tot 22:00Locatie: Hendrik

Alveringem Nieuws

HET WARMSTE JEUGDTHEATER

HET WARMSTE JEUGDTHEATER – PIRATENSOEP MET BALLETJES: Kapitein Korneel is bijzonder slechtgeluimd en de arme Jacobus zal het geweten hebben! Ze zijn gestrand op een

Diksmuide Nieuws

Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt

Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt: De Sint en zijn pieten houden op zaterdag 23 november opnieuw halt in Diksmuide.