Elk recept bestaat voornamelijk uit streekproducten van Diksmuidse bodem. Zo zetten ze letterlijk en figuurlijk hun heerlijke en kwalitatieve producten op de kaart. Deze maand stelt Wim Vandeputte van Salons Notredame een streekgebonden creatie voor.
Voorgerecht
Kabeljauwhaasje met kruidenkorstje van oude keiemtaler, overgoten met een chablissausje met saffraandraadjes
Ingrediënten voor 4 personen
Chablissaus
1 ui
3 selderstengels
2 dl witte chabliswijn (of een andere droge witte wijn)
2 dl room
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
0,5 citroen
1 snuifje versgemalen witte peper
2 snuifjes fleur de sel (zeezout)
2 dl visfumet (deze kan je kopen of zelf maken)
1 plukje saffraandraadjes
- Verhit een pot op een matig vuur en smelt een klontje boter.
- Snipper de ui en de stengels selder grof. Stoof ze in de warme boter. Voeg ook de tijm, laurier, zeezout, witte peper en saffraandraadjes erbij. Roer alles regelmatig om.
- Zodra de groentjes glazig gestoofd zijn schenk je de witte wijn erbij. Roer regelmatig tot de witte wijn voor de helft weggekookt is.
- Voeg nu de visfumet toe gevolgd door de room. Laat de saus 10 minuten inkoken op een zacht vuur.
- Zeef de saus. De groentjes en de kruiden hebben hun werk gedaan, dus die gebruiken we niet langer. Werk de saus af met een beetje vers citroensap. Roer, proef en voeg naar smaak extra citroensap toe.
Kruidenkorstje
50 g panko (of paneermeel of broodkruim dat je zelf maakt met oud brood)
50 g boter (op kamertemperatuur)
25 g geraspte oude Keiemtaler (deze gatenkaas uit koemelk van het type Emmental is een biologische, ambachtelijke kaas van Keiemse Kazen in Keiem).
1 eidooier
2 eetlepels groene kruiden (peterselie, bieslook)
1 limoen
- Was de limoen en rasp het groen met een fijne rasp. (het wit zeker niet, want dit smaakt bitter).
- Meng de panko, boter, geraspte oude keiemtaler, eidooier, groene kruiden en de limoenzeste in een kom.
Garnituur
40 g zwarte fregola sarda (parelcouscous – kan ook met orzo, tagliatelle, linguine of fettuccine)
8 asperges (hoeve Saperge uit Beerst – teelt van eenjarige gewassen)
12 venusschelpen (St.-Hubert in Keiem)
2 sjalotten
1 teentje look
0,25 dl olijfolie
6 kerstomaten
12 dilletakjes (of kerveltakjes)
- Snijd de kerstomaten in twee en zet opzij.
- Snijd het houterige stukje van de asperges onderaan weg en schil ze daarna met een dunschiller van boven naar onder.
- Breng ondertussen een pot met water en een beetje zout aan de kook. Doe de asperges erbij en laat ze koken. De kooktijd van asperges is afhankelijk van de dikte. Reken op zo’n 5 tot 12 minuten. Controleer af en toe of je ze al kan inprikken met een vork. Lukt dit, dan zijn ze gaar.
- Haal ze uit het water en snijd elke asperge in 3 gelijke stukken.
- Doe een klontje boter in een potje en voeg de aspergestukken eraan toe met zeezout en witte peper naar smaak, zet op een zeer klein vuurtje.
- Snipper de sjalotten fijn en plet de look.
- Verzamel alles in een kommetje en zet opzij.
- Spoel de venusschelpen drie tot vier keer in gezouten water. In de schelpjes mag geen zand meer achterblijven.
- Verhit een scheut olijfolie in een kookpot. Stoof de stukjes sjalot en de geplette look heel even in de olie. Giet de schelpen in de pot, plaats er het deksel op en laat deze enkele minuten garen. Controleer af en toe.
Kabeljauw
400 g kabeljauwhaasje (St.-Hubert in Keiem)
100 g grof zeezout
1 snuifje versgemalen zwarte peper
2 snuifjes fleur de sel (zeezout)
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Wentel de vis in grof zout. Spoel de vis na 8 minuten af onder koud water. Dep droog met een propere handdoek.
- Beboter een ovenschaal en leg er de vis in. Kruid naar smaak met zwarte gemalen peper en weinig zeezout.
- Bestrijk de kabeljauwfilets met het pankomengsel.
- Bak ca. 10-12 minuten in de oven (hangt van de dikte van de filets af).
- Die kaaskruidenkorst is nu ook mooi gegratineerd. Bak de vis niet te lang want ze moet vanbinnen mooi glazig blijven, anders worden de filets te droog.
- Serveer de vis zoals op de foto.
! De richttijden en graden zijn bij benadering bepaald, controleer goed of alles voldoende gaar en warm is.
Maak dit gerecht na en win misschien een eetbon van 60 euro
Wim leverde al heel wat werk, nu is het aan jou! Maak dit gerecht en post een foto ervan op Facebook of Instagram met hashtag #diksmuidsestreedproducten.
Op het einde van de maand pikt een onschuldige hand twee winnaars die een bon krijgen ter waarde van 60 euro bij bistro Salons Notredame.
Psst, vergeet niet om je bericht openbaar te delen, zodat wij het zeker kunnen zien.
Dit is WimWim Vandeputte baat al 26 jaar Salons Notredame uit in Beerst samen met zijn vrouw Anja Notredame. Ondertussen zit hij al 35 jaar in het vak. Voor hij in Diksmuide neerstreek deed hij ervaring op in Zwitserland, Frankrijk, Leuven, Brussel, Kortrijk, Brugge en Oostende. “In onze streek weten de mensen echt wat vers is, dat merk je wel. Het verschil met grotere steden als bijvoorbeeld Brussel is dat we hier gemiddeld 220 gram vlees serveren per persoon ten opzichte van 150 gram ginder. Bij de opdracht van het stadsbestuur om een streekgebonden gerecht te creëren dat de mensen kunnen uitproberen had ik zowaar een déjà vu. Ik gaf vroeger dikwijls kookworkshops, het deed me daar terug aan denken.” |
Extra nieuws:
KERST 2024 Koksijde Nieuws
Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024
Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024 : Bezoek de Kerstmarkt van Vrienden der Blinden in Koksijde Datum: Vrijdag 13 december 2024Tijd: Van 15:00 tot 22:00Locatie: Hendrik
Alveringem Nieuws
HET WARMSTE JEUGDTHEATER
HET WARMSTE JEUGDTHEATER – PIRATENSOEP MET BALLETJES: Kapitein Korneel is bijzonder slechtgeluimd en de arme Jacobus zal het geweten hebben! Ze zijn gestrand op een
Diksmuide Nieuws
Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt
Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt: De Sint en zijn pieten houden op zaterdag 23 november opnieuw halt in Diksmuide.
Restaurant De Kelle
Hoeveboerderij Bien Acquis
Buencamino: Wandelshop & Coach Nieuwpoort
Mama-Thai Koksijde
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
Quality Wines Veurne
Agence Mulier De Panne
Carpentier Kenneth
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
Uw zaak op onze website?
Restaurant De Schreve
Jochen’s Velodroom
Deroo & Coget BV
Afest: Verhuur van Feesttenten
Knip-S Coiffure
Plopsaland De Panne
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken
Table2Chair
Furnawash carwash Veurne
Architect Hugo Dezutter
Bloemen Florina Leke
Boeten Vastgoed
Juwelen Kimberly Nieuwpoort
Bouwbedrijf Pysson BV
Indoorsteel
Verdonck Veurne
Vakantiewoning ’t Zuidwesterke
Fotografie Christophe
Morliterm bv
Vakantiewoning ’t Grenshof
HP Schilderwerken BV
Passage Foodbar Veurne
PubliX – net iets eXtra
Garage Westcars Veurne
Eetboetiek Stoelezvous Koksijde
DS-Tent Feestverhuur
Pepas: grafisch vormgever
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
Proletter Veurne
Dakwerken Dimitri Plaisier
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
Myrthes Huisje: vakantiewoning
Trimsalon Sascha
C-Fish culinaire Viswinkel te Veurne
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
Traiteur Caroline Nieuwpoort
D’Coupe Kapster
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
ECONICK: Zonnepanelen
Neptunus
Cafetaria Hoge-Blekkerbad Koksijde
Tulpin Banden Veurne
Apple & PC Clinic Koksijde
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
Vakantiewoning Villa Timo
Mikado Entertainment Veurne
Kiwanis Nieuwpoort
Atelier Vanquaethem Veurne
B&B DE KAAI NIEUWPOORT
SOLAR-WEST
BV Vandaele Bjorn
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
Restaurant Mozaiek Veurne
Belle & Bronzée: zonnestudio
Bathroom Heaven
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
Corre’s Food Diksmuide
Premium Quality Cars
Restaurant Caricole
Fotoclub CoxyPics Koksijde
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
JTK Koeltechniek Grootkeuken
’t Spendiege Buurtwinkel
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
ESV Technics: Elektro, sanitair, verwarming, ventilatie
Bakkerij Du Littoral Koksijde