Een bibliotheek met fietsen in plaats van boeken

Kinderen ontgroeien hun kinderfiets razendsnel waardoor heel wat fietsen kort na gebruik alweer stof staan te vergaren. Tegelijkertijd neemt de aankoop van kinderfietsen een serieuze hap uit het gezinsbudget.

Overtuigd dat dit anders kon richtten Dominique, Ilse en Koen drie jaar geleden samen met andere vrijwilligers de fietsbieb op: een deelsysteem van kinderfietsen.

Een jaar lang een kinderfiets gebruiken voor twintig euro fietsgeld en twintig euro waarborg, dat is het concept van de fietsbieb in een notendop. Een concept dat werkt blijkbaar want drie jaar na oprichting beschikt de fietsbieb over zo’n 120 kinderfietsen waarvan er een 70-tal verhuurd zijn. “Normaal gezien zijn we elke eerste zaterdag van de maand open. Door corona werken we nu op afspraak, tenzij de coronamaatregelen versoepelen natuurlijk”, aldus Dominique.

Vrijwilligerswerking

De fietsbieb draait op zeven enthousiaste vrijwilligers. Samen baten ze de fietsbieb uit, zetten ze de fietsjes op orde, volgen ze alle administratie op … “Ons fietsenaanbod wordt voornamelijk aangevuld door fietsen die geschonken worden. Dat vormt meteen ook één van de pijlers van de fietsbieb: inzetten op hergebruik. Waarom een nieuwe kinderfiets kopen als in de garages van heel wat inwoners nog kinderfietsen staan die – vaak op enkele krassen na – nog in prima staat zijn?” De vrijwilligers roepen inwoners op om hun kinderfietsen te schenken aan de fietsbieb. “Vooral van maat 22” en 24” hebben we erg weinig fietsen, dat stemt ongeveer overeen met de leeftijdsgroep 8 tot 12”, verduidelijkt Koen.

Budgetvriendelijk

“Doordat kinderen zo snel groeien moeten jonge ouders al snel een grotere fiets kopen. Waarom geen fiets lenen die tiptop in orde is, maar die je na een groeispurt kunt inruilen voor een groter exemplaar? Voor twintig euro fietsgeld en twintig euro waarborg ben je vertrokken”, legt Ilse uit.

“Sinds vorig jaar werken we ook met de UiTPAS”, vertelt Dominique. “Inwoners die recht hebben op het kansentarief (doorverwijzing via Sociaal Huis) kunnen hierdoor van het sociaal tarief gebruikmaken in de fietsbieb.” “Eigenlijk kan iedereen UiTPAS-punten sparen in de fietsbieb”, vult Ilse aan. “Bij een eerste bezoek aan de fietsbieb ontvang je X punten, dat komt meteen neer op een gratis zwembeurt (?).”

Testrit op de Grote Markt

De fietsbieb nam drie jaar geleden z’n intrek in het voormalig toerismekantoor op de Grote Markt. “Als kinderen langskomen kunnen ze op basis van hun lengte een fietsje uitzoeken dat overeenstemt met een bepaalde kleur. Alle voor hen geschikte fietsen hebben een sticker met diezelfde kleur. Eens ze hun oog op een fiets laten vallen kunnen ze ‘m op de Grote Markt aan een uitvoerige test onderwerpen.”

Gouden handen gezocht

Naast extra fietsen kijken de vrijwilligers ook uit naar extra vrijwilligers die af en toe aan de fietsen willen sleutelen. Wie geïnteresseerd is wordt met open armen ontvangen in de groep.

Heb je een (degelijke) kinderfiets op overschot? De fietsbieb kan ze goed gebruiken! Vooral van maat 22” – 24” (leeftijd 8 tot 12 jaar) is een duidelijk tekort. Wil je als vrijwilliger aan de slag bij de fietsbieb? Neem dan contact op via diksmuide@fietsbieb.be of 0497 34 37 95.

Extra nieuws:

Koksijde Nieuws

Zoeavenherdenking 20 mei 2024

Zoeavenherdenking 20 mei 2024: Wie zijn deze mannen in opvallend uniform? Het zijn de Zoeaven, eenheden van het Franse koloniale leger. Ze verbleven een 14-tal maanden (1915-1916) in

Nieuws Poperinge

21ste KEIKOPPENSMULTOCHT

21ste KEIKOPPENSMULTOCHT: Stap samen met je gezin op de fiets voor een ontspannen tocht van zo’n aangename 30 kilometer door onze adembenemende landschappen. Langs de

Nieuws Poperinge

Fietszoektocht Poperinge 2024

Fietszoektocht Poperinge 2024: Stap op je fiets en verken het prachtige Poperinge en haar charmante deelgemeenten als nooit tevoren! Doe mee aan onze spannende fietszoektocht