Diksmuide geeft ‘goesting in een lekker stukje platteland’

diksmuide geeft goesting in platteland

Diksmuide wil met verschillende acties de ‘goesting in een lekker stukje platteland’ aanwakkeren. De stad krijgt daarvoor steun van Leader, het Europees programma voor plattelandsontwikkeling. Onder meer een Lekkerbekken- en vernieuwde IJzerhoevenroute, extra picknickplaatsen, promotie van streekproducten staan op het menu en het concept van ‘neem-me-mee-bankjes’ doet zijn intrede. De totale kostenraming voor deze acties bedraagt zo’n 138.500 euro, waarvan de helft gesubsidieerd wordt door Leader Westhoek.

Streekproducten, het landschap en de landbouw zijn enkele belangrijke troeven die Diksmuide in handen heeft en met ‘Goesting in een lekker stukje platteland’ wil de stad de onderlinge banden graag extra aanhalen. Het maakt ook onderdeel uit van de 86 acties voor 8600, het lokale beleidsplan, om streekproducten meer en beter in de kijker te zetten bij zowel de lokale middenstand als bezoekers. Net daarom bundelde de stad enkele acties in een subsidiedossier voor Leader Westhoek en kreeg het eind juni de nodige financiële steun toegezegd.

Proeven van/in het landschap

Om de eigenheid van het platteland in de kijker te zetten, duiken er in de komende jaren verschillende tijdelijke en vaste initiatieven op om mensen letterlijk te laten proeven van/in het landschap.

Zo wil Diksmuide inzetten op (ver)nieuw(d)e fiets- en wandelroutes die streekproducenten en hun producten dichter bij de consument brengen, net zoals het verhaal ‘van boer tot bord’. Zo komt er onder meer een ‘Lekkerbekken’ themaroute en een wandelroute in Keiem. Om onderweg te kunnen genieten van al dat lekkers én de omgeving, wil de stad op verschillende locaties extra rust- en picknickbanken installeren. Daarnaast investeert ze ook verder in het gebruiksgemak van de veerverbindingen op de IJzer.

Streeklekkers

Diksmuide is en blijft de Boterstad en wil dat in de toekomst graag nog meer uitspelen. Zo wil ze Diksmuidse boter in tafelporties aanbieden voor zowel individuele consumenten of gezinnen, handelszaken en horeca.

In samenwerking met sociale onderneming De Groene Kans wil de stad ook de mogelijkheden uitbreiden om eigentijdse manden vol streeklekkers aan te bieden en dat liefst op één centrale plaats.

Neem-me-mee-banken

Dit concept komt overgewaaid uit onze buurlanden en is bedoeld om de verplaatsing tussen de dorpen en het stadscentrum te vergemakkelijken. Wie plaats neemt op zo’n speciaal voorbehouden en herkenbaar aangeduide zitbank, geeft aan dat hij of zij naar de stad wil. Een dorpsgenoot die er met de auto passeert, kan die persoon meenemen naar de stad. Op de uitvalswegen rond de stad staan gelijkaardige bankjes om mensen terug naar het dorp te brengen. Deze manier van verplaatsen is niet alleen duurzaam, maar blijkt ook een uitstekend sociaal bindmiddel te zijn. (foto ter illustratie)

De verschillende acties staan op de agenda voor de komende twee jaar.

Extra nieuws:

Nieuws Veurne

Bloemenmarkt Veurne 2024

Bloemenmarkt Veurne 2024: Traditiegetrouw is er op Pinkstermaandag, 20 mei 2024, de Bloemenmarkt! Flaneer er tussen tal van verkoop- en infostands. Op de Grote Markt

De Panne De Panne Bezienswaardigheden Nieuws

Westerpunt De Panne

Westerpunt De Panne: Op het einde van de betonnen wandeldijk richting Frankrijk vind je een architecturaal hoogstandje dat elke bezoeker een prachtig uitzicht biedt over

Koksijde Nieuws

Zoeavenherdenking 20 mei 2024

Zoeavenherdenking 20 mei 2024: Wie zijn deze mannen in opvallend uniform? Het zijn de Zoeaven, eenheden van het Franse koloniale leger. Ze verbleven een 14-tal maanden (1915-1916) in