UiTPAS Diksmuide viert verjaardag en heropstart vrijetijdsleven

Afgelopen juli vierden de Diksmuidse vrijetijdsdiensten de vierde verjaardag van de UiTPAS. Omdat Diksmuide die verjaardag niet zomaar willen laten passeren en tegelijkertijd de voorzichtige heropstart van het vrijetijdsleven willen vieren lanceren de vrijetijdsdiensten een feestelijke campagne ter promotie van de jarige UiTPAS.

In 2017 voerde het stadsbestuur de UiTPAS in: een handige pas waarmee je punten kunt sparen bij deelname aan vrijetijdsactiviteiten. Die punten kan je vervolgens inruilen voor leuke voordelen. Mensen die het financieel moeilijk hebben, hebben met hun UiTPAS bovendien recht op korting bij heel wat vrijetijdsactiviteiten in onze stad. Diksmuide is één van de meer dan 80 Vlaamse steden die gebruikmaken van de UiTPAS, van donderdag 26 augustus tot 15 oktober plannen we een feestelijke campagne ter promotie van de pas.

Feestelijke ontmoetingsavond

Het startschot van de promotiecampagne wordt gegeven op donderdag 26 augustus. Die avond heffen een 50-tal Diksmuidse UiTPAS-verenigingen het glas op de UiTPAS. Tijdens een gezellige avond in CC Kruispunt krijgen alle partners meer informatie over de voordelen, het bereiken van kwetsbare inwoners, etc. Vanaf de start van de campagne wordt het logo van de UiTPAS bovendien ook in een tijdelijk feestelijk kleedje gestopt, tot het einde van de campagne.

Gouden UiTPAS

In de week van 6 september kunnen inwoners in vijf verschillende Diksmuidse dorpen op zoek naar een gouden UiTPAS. Wie zo’n UiTPAS vindt, wint 150 UiTPAS-punten en kan die naar eigen keuze omruilen voor de UiTPAS-voordelen in onze stad. Een ticket bij CC Kruispunt, zwembeurt in familiezwembad De Pluimen, pakket retro wenskaarten, fotoboek van onze stad … het zijn maar enkele van de vele voordelen die je voor de punten kunt inruilen. Speurneuzen houden maar beter de Facebook- en Instagrampagina van stad Diksmuide in de gaten tijdens de week van 6 september.

Verjaardagsactiviteiten

De sport- en cultuurdienst en lokaal dienstencentrum Ten Patershove zetten de UiTPAS extra in de verf tijdens verschillende activiteiten in september en oktober. UiTPAS-gebruikers die deelnemen aan die verjaardagsactiviteiten ontvangen eenmalig vijf UiTPAS-punten in plaats van één punt. 

  • Vrijdag 3/9: fitnessavond in sporthal De Pluimen
  • Vrijdag 24/9 : theatervoorstelling Herbert Flack & Bob De Moor in CC Kruispunt
  • Van 11 t.e.m. 15/10: gratis proeflessen van alle lessen in ldc Ten Patershove


Vrijetijdsbeleving voor iedereen

Een belangrijke doelstelling van de UiTPAS is om vrijetijdsdeelname ook voor mensen in kansarmoede bereikbaar te maken. Alle verenigingen en diensten die gebruikmaken van de UiTPAS bieden daarom een kortingstarief aan op hun basisprijs. In samenwerking met het Sociaal Huis wordt de komende maanden extra ingezet op het promoten van de UiTPAS bij kwetsbare inwoners, zodat ook zij optimaal aan vrijetijdsbeleving kunnen doen.

Goed nieuws voor Diksmuidse studenten: de UiTPAS is niet beperkt tot de grenzen van onze stad. Studenten kunnen bijgevolg punten verzamelen en omruilen in onze stad, maar ook in hun studentenstad met eenzelfde kaart. Ook hiervoor zullen de vrijetijdsdiensten de komende weken extra promotie maken. Jongeren van 12 tot 26 kunnen bovendien een gratis fietsbordje inclusief boodschap ‘Zot van UiTPAS’ ophalen bij de jeugddienst.

Nieuwe voordelen

Door de UiTPAS wordt vrijetijdsbeleving nóg leuker, want je spaart punten terwijl je je hobby beoefent. UiTPAS-gebruikers die punten sparen kunnen hun punten omruilen voor heel wat leuke voordelen. Die voordelenlijst kreeg een update, waardoor gebruikers van leuke nieuwe voordelen zoals een mooie badhanddoek, een pakket spelmateriaal, een ticket bij CC Kruispunt, een vaar-, wandel- en fietsbox van de dienst Toerisme … kunnen genieten.

Statistieken UiTPAS

De UiTPAS heeft na vier jaar al een hele weg afgelegd. We kunnen ondertussen 61 aanbieders noteren: 6 vrijetijdsdiensten, 52 verenigingen en 3 commerciële initiatieven. 2.015 inwoners bezitten een UiTPAS, dit komt overeen met 12% van de Diksmuidelingen. 70,78% van die 2.015 mensen hebben minstens al één punt gespaard, 28,25% heeft minstens één maal de punten ingeruild voor een voordeel. De populairste omruilvoordelen zijn

  • Een gratis zwembeurt
  • Een gratis lidmaatschap bib
  • Een gratis drankbonnetje bij evenementen
  • Een gratis wandel- en fietsnetwerkkaart
  • Een gratis zwembril

Statistieken kansentarief

De UiTPAS heeft ook tot doelstelling om mensen in armoede (MIA) te laten deelnemen aan cultuur via een forse korting van 80% op de deelnameprijs. Van de 2.015 UiTPAS-houders is 63,87% MIA. Slechts 34,65% van de MIA-pashouders neemt minstens één kansentarief op. Er zijn dus een pak slapende pashouders. Van de mensen in armoede die via het voordeeltarief deelnemen aan het vrijetijdsleven zijn dit de populairste verenigingen: 

  • Diksmuidse filmclub                            70 x                
  • Toneelgroep plankenkoorts               35 x     
  • Scouts Zannekin                                 29 x
  • Femma Fun                                        24 x
  • Zwemclub Bruinvissen                        24 x

444 van de mensen in armoede genoten in totaal 2.942 keer het kansentarief. We zijn blij dat deze mensen zo toch kunnen deelnemen aan het vrijetijdsleven. De kost van het tarief wordt verdeeld onder 20% voor de deelnemer, 40% voor stad Diksmuide en 40% voor de organisator. De organisatoren zijn onze 50 verenigingen, andere steden en gemeenten, bovenlokale verenigingen en stad Diksmuide. Het totale aandeel voor stad Diksmuide bedraagt 22.411,58 euro voor 2017 t.e.m. 2020. Dit is 16.013,50 euro (40% aandeel stad Diksmuide) en 6.398,08 (40% aandeel als organisator).

Meer info over de UiTPAS en alle voordelen vind je op www.diksmuide.be/UiTPAS.

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

21ste KEIKOPPENSMULTOCHT

21ste KEIKOPPENSMULTOCHT: Stap samen met je gezin op de fiets voor een ontspannen tocht van zo’n aangename 30 kilometer door onze adembenemende landschappen. Langs de

Nieuws Poperinge

Fietszoektocht Poperinge 2024

Fietszoektocht Poperinge 2024: Stap op je fiets en verken het prachtige Poperinge en haar charmante deelgemeenten als nooit tevoren! Doe mee aan onze spannende fietszoektocht

Koksijde Nieuws

Koksijde-Oostduinkerke zet je een jaar lang in de bloemetjes!

Koksijde-Oostduinkerke zet je een jaar lang in de bloemetjes!: Wie zet jij graag in de bloemetjes en waarom? Dat is de vraag die onze nieuwe wedstrijd op je afvuurt.