Sixtusbossen in Poperinge krijgen er bijna 5 hectare nieuw bos bij

sixtusbossen te poperinge

Veel werklust en bedrijvigheid zaterdag in de Sixtusbossen in Poperinge. Het laatste perceel van de bijna 5 hectare extra bos werd aangeplant. Daarvoor konden de organisatoren, Stad Poperinge en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid rekenen op verenigingen van Poperinge. 

“Omdat door overvloedige regen begin december de publieke plantactie niet kon doorgaan,  werden er door Natuur en Bos deze winter in de Sixtusbossen heel wat bomen en struiken geplant:  zomer- en wintereik, zoete kers, fladderiep en winterlinde. Daarnaast zullen eenstijlige meidoorn, hazelaar, lijsterbes, Europese vogelkers, sporkehout en Gelderse roos aan de bosrand zorgen voor voedsel en nestgelegenheid voor allerlei diersoorten. Er werd zo veel mogelijk gebruik gemaakt van zogenaamd autochtoon plantsoen, dat zijn bomen en struiken die afstammen van inheemse bomen , waardoor ze perfect zijn aangepast aan de groeiomstandigheden in onze streken.”, aldus Erwin Verfaillie, nieuwe boswachter bij Natuur en Bos.

Hulp van verenigingen

Dit weekend wordt het laatste perceel aan de Canadaweg beplant. Met de hulp van de verenigingen worden zo’n 2500 bomen en struiken geplant. In totaal krijgen de Sixtusbossen in Poperinge er maar liefst 12.000 nieuwe bomen en struiken bij.

Schepen Ben Desmyter vult aan: “In Poperinge zetten we de laatste jaren sterk in op de kwalitatieve vergroening van onze stads- en dorpscentra. Aanvullend verhogen deze 5ha extra bomen – zeker aansluitend bij één van onze boscomplexen – niet alleen de lokale biodiversiteit, maar maken ze onze gemeente ook klimaatbestendiger. Het realiseren van meer openbaar groen wordt dan ook één van de belangrijke lokale acties in ons nieuw lokaal klimaatplan dat wellicht eind april aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd. Mooi dat vandaag ook Poperingse verenigingen zoals Scouts, De Westerbie, FLAC, Vondels, WVA en Natuurpunt mee helpen aan deze aanplant.”

“Het doet me plezier om te zien dat ook in Poperinge wordt samengewerkt aan een groener Vlaanderen,” zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir, die samen met de lokale besturen, natuurverenigingen, bosgroepen en private eigenaars 4000 hectare extra bos wil realiseren tegen 2024. “De ambitie is hoog, maar als iedereen ‘een bosje’ bijdraagt, kunnen we samen de groenste inhaalbeweging ooit maken in Vlaanderen. Als ook bedrijven, verenigingen en particulieren mee hun schouders zetten onder dit project, plukken onze kinderen en kleinkinderen daar later de vruchten van.”

Extra nieuws:

Nieuwpoort Nieuws

Long Course Weekend 2024

Long Course Weekend 2024: Vierde editie van Long Course Weekend Belgium verwelkomt meer dan 6.500 atleten in Nieuwpoort Nieuwpoort ontvangt in het weekend van 20

Diksmuide Nieuws

Wondernacht 2024 Diksmuide

Wondernacht 2024 Diksmuide: Op zaterdag 12 oktober verandert het stadscentrum in een donker sprookje. Bezoekers kunnen deelnemen aan een avondwandeling en genieten van een unieke

Nieuwpoort Nieuws

Lichtjeswandeling Nieuwpoort 2024

Lichtjeswandeling Nieuwpoort 2024: Op de vooravond van Wapenstilstand, op zondag 10 november 2024, organiseert de Stad Nieuwpoort in samenwerking met Wandelclub Nieuwpoort een bijzonder wandelevenement