Bijenhal in het Vaubanpark

In het Vaubanpark staat biodiversiteit helemaal bovenaan. In de eerste fase kregen grassen en struiken daar de vrijheid om te bloeien en te groeien, zodat fauna en flora er goed konden gedijen. De voorbije maanden is er hard gewerkt om ook de tweede fase af te werken, met onder andere nieuwe wandelpaden, extra struiken en bomen én vooral de bijenhal. Die is nu open en actief. 

In 2020 diende inwoner Pieter Glorie een voorstel in bij het stadsbestuur om bijenkasten te plaatsen in het Vaubanpark. Dit idee werd positief onthaald en samen met de Milieuraad, Meli en Koninklijke Imkersbond Sint-Ambrosius Houtem en omstreken werd het concept van een bijenhal uitgewerkt. Dankzij de imkersbond kwam er trouwens een mooie subsidie van het Vlaams Bijenteeltprogramma. De bijenhal blijkt een populaire bestemming te zijn, want intussen is ze helemaal volzet met 6 bijenvolken.

De officiële opening was op 21 mei en onder een stralende zon kwamen enkele honderden genodigden en bezoekers de bijenhal ontdekken. In de namiddag genoten jong en oud van talrijke activiteiten. De imkers brachten in vol ornaat een deskundige uitleg over het openen van de kasten, het proeven van honing … Je kon er ook deelnemen aan bijengolf en een bijenquiz onder begeleiding van medewerkers van de Week van de Bij. De deelnemers werden beloond met een stripverhaal en bloemenzaad. De kinderen konden trouwens ook zaadbommen maken, gezelschapsspelletjes over bloemen en bijen spelen, uitleg krijgen over wegbermvollek, raden voor welke voedingsproducten bestuiving van bijen noodzakelijk is … Kortom, een uitstekende aanzet om het educatieve luik van de bijenhal de nodige kracht bij te zetten!

De bijenhal is vrij toegankelijk. Er hangen infoborden en door de glazen wanden kunnen bijen op een veilige manier geobserveerd worden. De bijenhal werd zodanig gepositioneerd dat de aanvliegroute zo ideaal mogelijk is en de bijen niet gestoord kunnen worden. De achterkant langs waar de bijen toegang hebben tot de hal is afgeschermd met een takkenwal en haag.

Scholen kunnen een klasbezoek, onder begeleiding van een lokale imker, aanvragen via de Milieudienst. Uitgeverij Averbode ontwikkelde in samenwerking met het Veurns bedrijf Meli een gratis educatief pakket over de bijenwereld op maat van de eerste en tweede graad lager onderwijs. Alle bezoekers kunnen via de QR-code op het infobord het educatief materiaal raadplegen.

Quote Pascal Sticker, schepen van Leefomgeving: “Ons Vaubanpark, gekend als wandel- en speelpark met natuurkarakter, vormt een ideale pleisterplaats met voldoende voedsel voor de bij. Niet toevallig dus dat we kozen om onze bijenhal daar neer te zetten. Belangrijk te vermelden is dat er ook een educatief luik aan gekoppeld is aan de bijenhal.”

Foto: Vertegenwoordigers van Stad Veurne, Meli en Koninklijke Imkersbond Sint-Ambrosius Houtem en omstreken © Apartinmedia

Extra nieuws:

Nieuws Veurne

Bloemenmarkt Veurne 2024

Bloemenmarkt Veurne 2024: Traditiegetrouw is er op Pinkstermaandag, 20 mei 2024, de Bloemenmarkt! Flaneer er tussen tal van verkoop- en infostands. Op de Grote Markt

De Panne De Panne Bezienswaardigheden Nieuws

Westerpunt De Panne

Westerpunt De Panne: Op het einde van de betonnen wandeldijk richting Frankrijk vind je een architecturaal hoogstandje dat elke bezoeker een prachtig uitzicht biedt over

Koksijde Nieuws

Zoeavenherdenking 20 mei 2024

Zoeavenherdenking 20 mei 2024: Wie zijn deze mannen in opvallend uniform? Het zijn de Zoeaven, eenheden van het Franse koloniale leger. Ze verbleven een 14-tal maanden (1915-1916) in