De gemeenteraad stemt op maandag 12 december over de aanpassing van de Meerjarenplanning. Door de financiële zuinigheid uit het verleden werd er, ondanks de uitdagingen, vrij gemakkelijk een financieel evenwicht gevonden, zonder grote gevolgen voor het gevoerde beleid.
Ondanks stijgende energiekosten, personeelskosten en aanbestedingsprijzen kan Stad Veurne haar jaarlijkse werking verzekeren en blijft de dienstverlening gewaarborgd.
De energieprijzen nemen een flinke hap uit het budget. Zo is voorzien dat er 2.351.254 euro zal moeten worden betaald voor het verbruik van 2022 (1.072.852 euro in 2021). Het stadsbestuur nam intussen al enkele maatregelen om die kost te drukken. Zo wordt de openbare verlichting tussen 23 en 5 uur ’s avonds gedoofd (behalve op vrijdag- en zaterdagavond), waardoor er al zo’n 193.300 euro kan worden bespaard. Dit bedraagt 37% van de jaarlijkse kost van 580.000 euro. Ook is de temperatuur in de openbare gebouwen en van het zwembadwater met een graadje gezakt en dit levert een besparing van 15% op.
Ook de personeelskosten hebben door de inflatie een impact. In 2022 stegen die kosten met 10% door 5 indexsprongen tot 24.962.133 euro (bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen), in 2023 wordt geschat dat er 6% door indexsprongen zal bijkomen, waardoor de totale kost voor personeel op 26.310.242 euro zal liggen.
Evenwichtsoefeningen
De investeringen worden nauwkeuriger gebudgetteerd, waardoor ze pas ingeschreven worden in de begroting op het ogenblik dat ze effectief nodig zijn. Dit zorgt ervoor dat we onze financiën beter kunnen managen en dat de gemeenteraad een beter zicht krijgt in welk jaar welke investering zal worden uitgevoerd.
De meest opvallend geplande investeringen voor 2023 zijn de fietsbruggen (Kaaiplaats naar Suikerpark en Voetbalstraat naar Rozendalstraat). Hiervoor is er 4.131.000 euro uitgetrokken, maar is het nog wachten tot de andere overheden hiervoor mee budget vrijmaken. In 2023 zal ook het nieuwe hoofdgebouw van StAPwest onder de Suikertoren worden ingericht (1,8 miljoen euro).
De plattelandswegen worden verder aangepakt (1.334.000 euro) en er is ook een bijdrage van 200.000 euro voorzien om een nieuw gescheiden rioolstelsel vanaf de Nieuwpoortkeiweg tot aan de Rodestraat en Zuidburgweg aan te leggen. Volgend jaar zal de Oude Vestingstraat worden heraangelegd, samen met de afwerking van randparking Oude Vesten. Hiervoor is er 1.190.947 euro voor uitgetrokken.
Volgens een raming van de inkomsten uit onroerende voorheffingen zou er door de inflatie 462.536 euro meer worden ontvangen (6.984.531 euro in 2022, 7.663.587 euro in 2023). De indexering op de lokale belastingen brengen dan weer 100.000 euro meer op. Een raming van de aanvullende personenbelastingen wijst dat er volgend jaar 1.045.673 euro extra richting de stadskas vloeit. Dit komt door een doorstorting van 14 maanden in plaats van 12 maanden vanuit de Vlaamse Belastingsdienst.
Quote Jan Verfaillie, schepen van Financiën: “Door het zuinig beleid uit het verleden en het beter budgetteren van de investeringen, zijn we erin geslaagd om het financieel evenwicht te behouden. Een financieel evenwicht is absoluut noodzakelijk om de toekomstige werking van onze Stad niet in gevaar te brengen.”
Extra nieuws:
De Panne Nieuws
Kwispelfestival 2025 De Panne
Kwispelfestival 2025 De Panne: Hét festival voor hondenliefhebbers in De Panne Op zondag 18 mei 2025 is het weer zover: het Kwispelfestival neemt de Leopold
De Panne Nieuws
Lentemarkt De Panne 2025
Lentemarkt De Panne 2025: Genieten van Lenteplezier aan de Vijvers Markey Op zondag 11 mei 2025, Moederdag, wordt De Panne het decor van een sfeervolle
Koksijde Nieuws
Taptoe Koksijde 2025
Taptoe Koksijde 2025: Muzikale Show op het Theaterplein Op zaterdag 10 mei 2025 transformeert het Theaterplein in Koksijde in een spektakel van muziek, ritme en
Passage Foodbar Veurne
Fotoclub CoxyPics Koksijde
JTK Koeltechniek Grootkeuken
Garage Westcars Veurne
Vakantiewoning ’t Zuidwesterke
BV Vandaele Bjorn
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
Belle & Bronzée: zonnestudio
Table2Chair
Cafetaria Hoge-Blekkerbad Koksijde
Proletter Veurne
’t Spendiege Buurtwinkel
Boeten Vastgoed
Tulpin Banden Veurne
Custom Van
Atelier Vanquaethem Veurne
Bloemen Florina Leke
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Agence Mulier De Panne
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
Mikado Entertainment Veurne
Apple & PC Clinic Koksijde
Camping Scheibeekhoeve
Premium Quality Cars
Furnawash carwash Veurne
Traiteur Caroline Nieuwpoort
Bakkerij Du Littoral Koksijde
MW Creations : Pools and more
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
Bakkerij Kapelhof
Jochen’s Velodroom
Verdonck Veurne
Kiwanis Nieuwpoort
Buencamino: Wandelshop & Coach Nieuwpoort
Architect Hugo Dezutter
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
C-Fish culinaire Viswinkel
Corre’s Food Diksmuide
SOLAR-WEST
Restaurant Mozaiek Veurne
ESV Technics: Elektro, sanitair, verwarming, ventilatie
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
TileWorkx
Trimsalon Sascha
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
Myrthes Huisje: vakantiewoning
Neptunus
Bathroom Heaven
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
Morliterm bv
Mama-Thai Koksijde
Juwelen Kimberly Nieuwpoort
Deroo & Coget BV
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
Fotografie Christophe
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken
Hoeveboerderij Bien Acquis
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
Pepas: grafisch vormgever
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
PubliX – net iets eXtra
Alpaca Adventure
HP Schilderwerken BV
Dakwerken Dimitri Plaisier
Indoorsteel
Vakantiewoning Villa Timo
De Zonnegloed Sanctuary
B&B DE KAAI NIEUWPOORT
Carpentier Kenneth
Zeestern Acro Tumbling
D’Coupe Kapster
Plopsaqua De Panne
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
Eetboetiek Stoelezvous Koksijde
Vakantiewoning ’t Grenshof
DS-Tent Feestverhuur
ECONICK: Zonnepanelen
Restaurant De Kelle