Boter- en Kaasfeesten 2024

Boter- en Kaasfeesten 2024

Boter- en Kaasfeesten 2024: De Boter- en Kaasfeesten, een smaakvolle traditie dat het stadscentrum van Diksmuide op pinkstermaandag tot leven brengt.

48ste Boter- en Kaasfeesten: Op en top (zuivel)beleving in de Boterstad op 20 mei 2024

Boter- en Kaasmarkt op de Grote Markt
Zuivel in de kijker
Het smakelijkste stukje kan je centraal op onze Grote Markt vinden. Lokale zuivelboeren laten je kennismaken met heerlijke kazen, boter en zuivelproducten. Proef en geniet, kijk en beleef en vertoef even op ons gezellige plein in de schaduw van het stadhuis. Volgende zuivelboeren laten je kennis maken met hun smakelijke en kwalitatieve assortiment:

  • Kaas Coopman
  • Baliehof
  • De Moerenaar
  • De Beauvoordse Walhoeve
  • Kadettkaas
  • Den IJsbol
  • Het Dischhof
  • Hof van de Rhille
  • Land van Melk en Honing
  • ’t Fazantenhof
  • Vosges


De intronisatie Boter- en Kaasfeesten 2024
Traditie en folklore
Om 11.15 uur staat de Orde van de Beuterwaeghe klaar om drie nieuwe ridders op te nemen in hun orde. Na een smaakproef en weegtest volgt een knieval en ridderslag om het officieel te maken. Met hun diploma op zak en in de traditionele blauwe kiel maken ze zich klaar voor een rondgang doorheen het stadscentrum. Dit jaar staan 1 vrouw en 2 mannen klaar om geridderd te worden:

  • Mevr. Isabel Bulcke
  • Dhr. Johan Pattyn
  • Dhr. Philippe Decock


De Kaasworpen
Legendarisch smakelijk
Nagenieten van een dagje Boter- en Kaasfeesten met een heerlijk stukje kaas of boter? Wie weet win jij wel een stukje tijdens de legendarische Boter- en Kaasworpen aangeboden door onze vaste kaassponsors. Kom om 10, 11, 14, 15 of 16 uur tot aan het stadhuis en grijp letterlijk je kans. Speciaal voor kinderen onder de 10 jaar is er om 15 uur een kinderworp.


Kinderen baas
Boerderijbeleving en speelplezier

Zelf een koe melken, rijden met een tractor of een boerderijspel spelen? Hou dan zeker even halt op de Grote Markt bij de boerderijbelevingszone. Tussendoor een rondje op de nostalgische draaimolen of je kans wagen tijdens de kinderkaasworp om 15u00. Genoeg gespeeld? Kom dan even tot rust op onze kinderboerderij om te knuffelen met de dieren.


Straatkunst en Expo
Wandeling door folklore, tijd en zuivel

We doen onze smakelijke stadsbijnaam alle eer aan met een passende expo. Maak een tijdreis doorheen 48 jaar Boter- en Kaasfeesten in de Generaal Baron Jacquesstraat. Laat je verwonderen door nostalgische foto’s en leuke weetjes. Onderweg verbazen levende standbeelden en kunstenaars je met een extra portie beleving en bewondering.

 
Shoppen en hoppen
Beleef Diksmuide op z’n best
In elk hoekje van het stadscentrum valt wel iets te beleven. Kleurrijke animaties, oldtimer tractors, een gezellig terrasje of een optreden op het hoofdpodium? Je zal je geen minuut vervelen tijdens de Boter- en Kaasfeesten. De marktkramers staan voor je klaar en ook de handelaars openen hun deuren. Ga shoppen en hoppen, geniet van een braderie of tik een koopje op de kop tijdens de rommelmarkt in de Kiekenstraat. Voel de feeststemming in elke centrumstraat, beleef en geniet, verken en laat je verwennen door de zuivelboeren, marktkramers, handelaars en talrijke verenigingen aanwezig op de Boter- en Kaasfeesten.

 
Parkeren
Met de auto of fiets?
Het centrum is niet bereikbaar met de auto. Kom je met de fiets? Dan kan je je fiets achterlaten op de fietsparking in de Reuzemolenstraat. Wie zijn auto kwijt wil kan parkeer op één van onze randparkings (Beerstblotestraat, industriezone Fabriekstraat of de stationsparking). Randparking volzet? Er zijn nog parkeerplaatsen bij de handelszone in de Esenweg.

Orde van de Beuterwaeghe – overzicht kandidaat-ridders

Isabel Bulcke

Isabel groeide op in een landbouwersgezin en zwoer ooit om zelf nooit boerin te worden. Na haar studies ging ze enkele jaren als ergotherapeut aan de slag maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: ze ontmoette boer Stijn, en ze nam samen met haar man en schoonbroer de boerderij van haar schoonouders over: Den IJsbol in Beerst. Na de overname nam Isabel samen met haar schoonmoeder de melkverwerking in handen, terwijl de mannen aan de slag gingen met de melkkoeien, het vleesvee en de akkerbouw. Ze brengen elke dag met veel zorg verse producten aan de man, en delen hun korteketenverhaal graag tijdens een degustatie of heerlijke maaltijd op de boerderij. Den IJsbol maakt elke week verse boter die ze verkopen op markt en verwerken in hun wafels en pannenkoeken die je ook kunt proeven op de boerderij. En natuurlijk vind je er ook de meest heerlijke ijsjes.

Johan Pattyn

Diksmuideling Johan Pattyn groeide op in Beerst, op de boerderij van zijn ouders. Hij volgde technische studies en sloot onlangs een carrière van meer dan dertig jaar bij stad Diksmuide af als teamleider van de gebouwendienst. Naast z’n professionele carrière is Johan sinds 1989 actief bij hulpverleningszone Westhoek, post Diksmuide. Hij werkte zich op tot korporaal, sergeant en uiteindelijk z’n huidige graad als adjudant, en was ook achttien jaar lang brandweerman-ambulancier. Johan kent de Boter- en Kaasfeesten vanbinnen en vanbuiten. Hij werkte sinds 1990 elk jaar mee aan het evenement. Het pinksterweekend stond meer dan dertig jaar lang steevast in het teken van de sinksenmarkt. Naast de drukke brandweeragenda geniet Johan volop van z’n pensioen samen met z’n vrouw Katrien en (schoon)kinderen Dries en Charlien, Evy en Daphne en kleinzoon Mathis.

Philippe De Cock

Kapitein-ter-zee stafbrevethouder Philippe De Cock, groeide op in Blankenberge en bouwde na zijn studies een indrukwekkende carrière op die zich zowel op zee als op land afspeelde.

Zijn varende carrière omvatte inzet op wereldzeeën en bij conflicten: deelname aan NAVO-maritieme eskaders, mijnenopruimingsoperaties in de Perzische Golf tijdens de Golfoorlog, embargocontrole in de Adriatische Zee tijdens het Balkanconflict, humanitaire missies in de Indische Oceaan na een aardbeving in Indonesië en maritieme grenscontrole en reddingsoperaties in de Middellandse Zee in het kader van migratieproblematiek. Naast de talrijke functies aan boord van schepen van de Belgische Marine nam hij ook deel aan een uitwisselingsprogramma aan boord van een Brits fregat, en vervulde hij staffuncties binnen het Belgisch-Nederlands Fregattensquadron en het Belgisch-Nederlands Eskader. Hij voerde het commando over de mijnenjager M917 CROCUS, de hulpschepen van de marine, het fregat F910 WIELINGEN en het mijnenbestrijdingscommando- en steunschip A960 GODETIA.

Aan wal bekleedde hij posities in de staf van de Marine in Zeebrugge, de

stafdepartementen ‘Operations & Training’ en strategie van de Defensiestaf, bij de Task Force voor het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (in 2010), en bij de Belgische Militaire vertegenwoordiging bij de NAVO.

Hij beëindigde zijn actieve carrière als provinciecommandant van de provincie West-Vlaanderen. Het is tijdens die periode dat hij nauwe en warme banden smeedde met onze stad, in het bijzonder in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Organiserend Comité van de Vierdaagse van de IJzer.

Hij beëindigde in september 2023 zijn carrière als actieve marineofficier, na een lange staat van dienst bij de Belgische strijdkrachten. Philippe is getrouwd en trotse vader van drie kinderen. Hij woont in Brugge, waar hij als gediplomeerd stadsgids zijn passie voor de stad deelt met de bezoekers die hij mee op sleeptouw neemt.

Extra nieuws:

Diksmuide Nieuws

Dag van het Park Diksmuide

Dag van het Park Diksmuide: Op zondag 26 mei zetten we natuurbeleving in de kijker tijdens Dag van het Park in de Blankaart. Ontdek tussen

Nieuws Poperinge

Locatietheater in de Toekomststraat

Locatietheater in de Toekomststraat: Poperinge en de Poperingse amateurtheaters slaan de handen in elkaar en presenteren: ‘Het leek een gewone dinsdag in de Toekomststraat’. Een

De Panne Nieuws

SHOPPING DAYS De Panne 2024

SHOPPING DAYS De Panne 2024 SCOOR JOUW PANNEBATJES EN GENIET VAN ANIMATIE EN OPTREDENS. Het eerste weekend van de zomer moet je in De Panne