Opstart Samen Lezen-project

Opstart Samen Lezen-project

Opstart Samen Lezen-project in de bib

Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken kan je een bijeenkomst bijwonen in de bib. Een vrijwilliger leest hardop een verhaal of een gedicht voor. De groep gaat dan in gesprek over gedachten en gevoelens die dit bij hen oproept. Aster is een Europees initiatief, voor dit project zijn naast de bib ook Avansa Oostende-Westhoek, De Lovie vzw, Ligo, OverKop en hogeschool VIVES partners.

Schepen van Cultuur Loes Vandromme: “Samen Lezen is bijzonder en tegelijk simpel. Je gaat in gesprek over een tekst, maar enkel luisteren mag ook. Samen Lezen is gratis. Iedereen is welkom: wie niet (meer) leest, wie moeilijk toegang heeft tot literatuur of wie gewoon wil genieten van een verhaal en een boeiend gesprek. Het project wil mensen verbinden rond teksten en zo literatuur voor iedereen toegankelijk maken. Goede verhalen kunnen helpen om jezelf te begrijpen, om andere standpunten te leren kennen en om met anderen te connecteren.”

Literatuur voor iedereen toegankelijk

Samen Lezen ontstond in Engeland, waar Jane Davis het onder de titel ‘Shared Reading’ ontwikkelde. Jane Davis groeide op in een moeilijk gezin, waar ruzie en alcohol het gezinsleven bepaalden. De bibliotheek met al haar boeken en verhalen was voor de jonge Jane een plaats waar ze kon ontsnappen naar nieuwe werelden. Ondanks haar gezinssituatie, belandde ze toch op de universiteit, waar ze Engelse literatuur studeerde.
Toen zag ze op een dag aan het rode licht een peuter met mama en oma staan. Ze dacht aan een gedicht van William Wordsworth en ze besefte dat deze mensen waarschijnlijk nooit met poëzie of literatuur zouden kennismaken. Dit wilde Jane aanpakken. Ze stapte zelf naar mensen toe en nodigde hen uit voor een taartje en een kop koffie in de bibliotheek. Omdat ze zelf uit een moeilijke gezinssituatie kwam, vond ze makkelijk connectie met mensen die minder geletterd waren. Zo ontstonden er ondertussen meer dan 400 samenleesgroepen in Engeland, die Jane Davis bundelde onder de ‘Reader Organisation’.

Primeur in de Westhoek:

Ook bij ons in Vlaanderen wordt er al op verschillende plaatsen samen gelezen. Vaak is dat in grotere steden als Brugge of Gent. Het Poperingse leerecosysteem Aster lanceert Samen Lezen nu voor het eerst in de Westhoek. Het leerecosysteem wil lokale organisaties en burgers verbinden om van en met elkaar bij te leren. Kernpartners in het Europese initiatief zijn de stad Poperinge, De Lovie vzw, Ligo, Avansa, OverKop, Groep INTRO en VIVES.

Aster organiseerde eind vorig jaar een opleiding voor vrijwilligers die Samen Lezen willen begeleiden. Een zestal personen nam deel. Op 21 januari gaat de eerste groep van start in de bib. De volgende bijeenkomsten zijn op 4 en 18 februari, 4 en 18 maart en 1 april, telkens van 19.15 u. tot 20.45 u. Deelname is gratis, maar door het beperkte aantal plaatsen moet je vooraf inschrijven.

Als het initiatief aanslaat, is het de bedoeling dat de eerste deelnemers op hun beurt groepen vormen op andere locaties.

Wil je meer weten over Opstart Samen Lezen-project of schrijf je graag in voor een van de SamenLeesmomenten?

Neem contact op met david.fossion@avansa.be of met de bib via bib@poperinge.be of 057 33 29 02.

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Opstart Samen Lezen-project

Opstart Samen Lezen-project in de bib Op 21 januari lanceert het Poperingse leerecosysteem Aster in samenwerking met de bib ‘Samen Lezen’. Om de twee weken

Nieuwpoort Nieuws

Campagne tegen hondenpoep KK IS KK

Campagne tegen hondenpoep KK IS KK: Onder de noemer K*K IS K*K lanceert Stad Nieuwpoort een nieuwe bewustmakingscampagne om het probleem van hondenpoep op het

Nieuws Poperinge

Maand van de Hopscheuten

Maand van de Hopscheuten: Onder de vruchtbare grond van de Poperingse hopvelden groeit een bijzondere delicatesse die de harten van chefs en fijnproevers sneller doet